Reseledarens bästa chartertips för en lyckad semester

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: stine, medlem sedan 2011
Det är enkelt att åka på chartersemester. Men det finns fortfarande saker som kan vara bra att tänka på innan avresa. Här har vi samlat några tips från vår redaktör och tidigare reseledare Stine.

De flesta har varit på chartersemester en eller flera gånger. Oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad charterturist, så får du här några tips som gör att semestern flyter smidigare.

1. Ha rätt förväntningar

Oavsett vad säljaren har sagt på telefon, eller vad du har läst på internet innan, så är det alltid bra att läsa igenom orderbekräftelsen ordentligt en extra gång. Kostar luftkonditionering extra? Är det gratis med kassaskåp? Räcker det trådlösa internetet upp till rummet eller fungerar det bara i receptionen? Har du beställt balkong, terass eller delad uteplats? Det är stor skillnad på de olika alternativen och kanske något som kan dra ner din semesterupplevelse om det kommer som en överraskning.

2. Hur fungerar reseförsäkringen

De flesta har en reseförsäkring genom sin hemförsäkring. Men vad är det som ingår? Om olyckan skulle vara ute, har du pengar att lägga ut under tiden för läkarbesök och mediciner? Även om du får tillbaka utläggen när du kommer hem efter självrisken så kan det vara värt att tänka på att lägga till en tilläggsförsäkring med till exempel Europeiska eller Gouda, som täcker läkarkostnaderna redan från början. Det finns också försäkringar där reseledaren löser allting åt dig på plats.

3. Packa rätt

Du vet bäst själv vad du tycker är viktigt att ha med i handbagaget. Men det är alltid bra att tänka på vad man packar ner en extra gång. Ett tips är att packa ner det som man kan komma att behöva första kvällen och morgonen om ditt bagage blir försenat. Som regel kommer försenat bagage fram efter ett dygn. Har du packat ner badkläder, telefon, kamera, biljetter, pass, plånbok, en t-shirt, shorts och solglasögon, så klarar du dig bra. Handduk är är nog det som är mest onödigt att packa ner. Det finns nästan alltid handdukar på hotellet eller så köper du en till en billig penning på plats.

4. Resan börjar innan du åker

Semestern börjar inte när du jobbar sista dagen innan avresa. Den börjar så snart du beställt biljetten. Läs på om resmålet innan i forum och bloggar, träffa dina reskamrater och planera allt roligt ni ska göra.

5. Njut av semestern

Tänk på att hinna njuta. Det spelar ingen roll om väderleksrapporten säger att det är sol hemma i Sverige, huvudsaken är att det är varmt och skönt där du är, att maten är god och att du kan gå ner till stranden och ta ett morgonbad om du känner för det. Släpp dina bekymmer och gör precis vad du känner för.

Charter till Medelhavet


Tips när du kommer fram:

• Få välkomstmaterialet av reseledaren, där finns det mycket bra tips och nyttig information, bland annat karta över resmålet och ibland rabattkuponger till restauranger. • Om du inte har kassaskåp på rummet så borde du låsa in dina värdesaker i receptionen vid ankomst. Gör du inte det, så får du ingen ersättning från reseförsäkringen vid ett eventuellt inbrott på rummet. • Gå på välkomstmötet och tänk gärna innan på om det är något du vill fråga om, eftersom reseledaren är där för din skull. Kanske vill du ha tips på en bra restaurang som inte är med i informationshäftet, eller kanske ha ett hemligt tips på en strand som reseledarna själva gillar.