Resan går till Phuket

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Vi kan aldrig få nog av Thailand och speciellt Phuket. Varje år startar charterbolagen fler avgångar och det blir fler valmöjligheter för de som reser reguljärt. Här guidar vi dig till semesterön Phuket.

På Thailands västkust ligger evigt populära Phuket. Det är inte så länge sedan detta var ett exotiskt resmål, men med fler direktflyg från Sverige har det snabbt blivit ett av våra mest populära semester-resmål. Nu har “alla” varit här, men det är fortfarande möjligt att hitta små stränder bortom den utstakade rutten.

Bra att veta om Phuket

När du kommer hit som turist hamnar du troligen på öns västra kust. Här ligger alla charterhotellen och flygplatsen. De som reser runt på egen hand, eller ska resa vidare ut i Thailands ö-värld, kommer förr eller senare ner mot öns sydspets där det finns flera mindre stränder som inte är så turistiga. Här ligger också byn Chalong Bay som är en bra utgångspunkt om man ska resa vidare med båt. Mitt på ön ligger små byar, gummiplantage, ananasplantage och Phuket Town i öst.

Välj rätte ställe att bo på

De flesta väljer som sagt att bo på västkusten och det är viktigt att man väljer rätt strand. En av de mest kända är Patong som ligger mitt på västkusten. Här är nattlivet häftigare än någon annanstans i Thailand. Här finns massor av restauranger, shoppinggator och köpcenter. Bargatan håller igång dygnet runt och det finns även en fin sandstrand. Grannstranden Karon är lite lugnare och mer familjevänlig. Kata är den minsta av de tre närliggande stränderna och är lite mer exklusiv. Längst upp på kusten ligger två små härliga stränder, Nai Yang och Nai Thon. Hit åker man för att sola, bada och kanske få en massage på stranden. Precis norr om Patong ligger Kamala, Suring och Bang Tao. De tre stränderna är lite mer exklusiva, med flera lyxhotell, men också enklare hotell till bra priser. Här trivs speciellt par och barnfamiljer bra. Nai Harn, som ligger längst söderut på Phuket är en liten strand i en vacker lagun. Här är det ännu ganska lugnt och stilla, även om det finns ett helt okej utbud av restauranger och barer.

Upplevelser på Phuket

Många av aktiviteterna på ön är på eller under vattnet. Här kan du dyka, snorkla, surfa, vindsurfa eller sticka ut på kajak-utflykt. Reser man med charter kan man välja att hänga med på arrangerade utflykter med skandinavisk guide, eller så kan man fixa det själv. Utbudet är stort och man kan ta hjälp av receptionen på hotellet eller gå till en av de många små resebyråerna som finns överallt där det är turister. Köp inte första bästa. Jämför priser, båtar och antal personer som ska med på utflykten så slipper du överraskningar. En fin dagsutflykt som inte inkluderar vatten är att åka till Big Buddha på Nakkerd Hill, en enorm staty som är en av de mest populära sevärdheterna i Thailand. Om du är här på helgen är det en stor marknad precis utanför Phuket stad, där du kan köpa allt mellan himmel och jord. Det är också populärt att gå på kurs i thailändsk matlagning och det finns många olika att välja mellan. Somliga varar bara ett par timmar, medan andra sträcker sig över flera dagar.

Dags att fylla resväskan

Det är nästan omöjligt att inte shoppa något när man är i Thailand. Det finns mycket att välja mellan till fantastiska priser. Du kan alltid pruta så länge du gör det med ett leende. Störst utbud hittar du i Patong och Phuket stad, men på alla turistorter finns butiker som säljer kopior av kända märkeskläder, väskor, cd-skivor, dvd:er och skor. Man kan också hitta fina inredningsbutiker med lampor, kuddar av thaisiden och annat smått och gott. Något du också kommer att se överallt är skräddare som syr upp kläder för en billig peng. Räkna med att få lägga ner lite tid för att få det som du vill och var noga med att kolla kvalitén på den färdiga produkten.

Så tar du dig till Phuket

Från Sverige går det direktflyg med charter på vintern, några med tekniska mellanlandningar på vägen. Reguljärflyg går också, då med ett eller flera stopp på vägen. Man landar på Phuket International Airport och därifrån åker man buss, minibuss, limousine eller taxi. Vanlig buss är billigast, men då måste du resa via Phuket stad som är en stor omväg om du ska till stränderna på västkusten. Oavsett vilket transportmedel du väljer bör ni komma överens om pris på förhand. En minibuss från flygplatsen till Patong kostar cirka 150 bath. Reser man med charter är det bra att beställa transfer hos charterbolaget, så slipper du tänka på det när du kommer fram.

Reguljärflyg till Phuket

Charter till Phuket

Om Phuket Thailand

Phuket är Thailands största ö och destination. De mest populära orterna är Patong, Karon och Kata Beach där det myllrar av besökare. Men du kan även hitta avskildhet på stränder som Nai Yang Beach och Nai Harn Beach. Bäst under oktober – april.
Dykning & snorkling
Golf
Barnvänligt
Nattliv
Prisvärt
Sandstrand
Sol & bad
29°
Klimat i september
29°
Badtemp i september