Res i filmens skidspår i Alperna

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Zakaz86 / Thinkstock
Foto: AlbyDeTweede / Thinkstock
Foto: © Markus Zimmermann/Piz Gloria
Foto: Giacomomo / Thinkstock
Foto: Karin Wabro / Thinkstock
Foto: Zakaz86 / Thinkstock
Foto: Thewizzthatwoz / Thinkstock
Foto: Dave Long / Thinkstock
De bergiga Alperna är inte bara en favorit för många svenska turister, naturen här har också lockat många filmmakare. Vi har letat upp de sju bästa platserna för dig som vill resa i filmernas... skidspår.

De snösäkra vintrarna och de många bergen och slotten har gjort att filmmakarna från Hollywood ofta lockats till Alperna. Här har man spelat in filmer om både krig, spioner, kärlek och humor.
Vi har letat upp sju platser där några av världens (och Sveriges) mest populära filmer har spelats in. Här har filmstjärnor som Clint Eastwood, Sylvester Stallone och Roger Moore spelat in filmer.

Schloss Hohenwerfen

Film: ”Örnnästet” (1968)
Ligger: Werfen, Salzburg, Österrike
En stor del av filmen ”Örnnästet” utspelar sig i ett ointagligt nazi-slott. De här scenerna spelades in vid Hohenwerfen-slottet några mil söder om Salzburg. Men du behöver inte ens leta efter den skräckinjagande linbanan som Clint Eastwood och Richard Burton åker i filmen, den finns inte i verkligheten.

Piz Gloria

Film: I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)
Ligger: Schilthorn, Bern, Schweiz
Det var på den 2 970 meter höga alptoppen Schilthorn som skådisen George Lazenby spelade in sin enda Bond-film. Längst upp på toppen finns restaurangen Piz Gloria med perfekt utsikt mot Mount Blanc. Det tar fem timmar att vandra till toppen men om du inte är så äventyrlig så finns det en linbana som tar dig upp på några minuter.

Cortina-dalen

Film: Ur dödlig synvinkel (1981)
Ligger: Cortina d'Ampezzo, Veneto, Italien
En av de mest spektakulära skidåknings-jakterna i filmvärldens spelades in i skidbackarna runt Cortina d'Ampezzo till Bond-filmen ”Ur dödlig synvinkel” med Roger Moore. Inne i själva centrum kan du också spana in hotellet där Bond bodde, Hotel Miramonte Majestic, och isrinken där han träffar boven Kristatos.

Obersalzberg

Film: Sound of music (1965)
Ligger: Berchtesgaden, Bayern, Tyskland
Skidbackarna här i Berchtesgaden är inte de högsta eller mest utmanande i Alperna men den mest berömda filmen som spelades in här handlar mer om musik än skidåkning. Det var här i Obersalzberg som det dramatiska slutet på musikalen ”Sound of music” spelades in. Nästan hela filmen spelades in på plats i Alperna, de flesta scener i trakten kring den vackra staden Salzburg.

Falzarego-bergen

Film: Cliffhanger - svindlande avgrund (1993)
Ligger: Belluno, Italien
Filmen ”Cliffhanger - svindlande avgrund” är en av de bästa bergsklättrarfilmerna som gjorts. Filmstjärnorna Sylvester Stallone och John Lithgow är på jakt efter en väska med kontanter. De imponerande snötäckta bergen i filmen finns i ett av Alperna högsta bergspass, Falzarego-passet, i Dolimiter-bergen i nordöstra Italien.

Verbier

Film: Sällskapsresan 2 - Snowroller (1985)
Ligger: Schweiz
Den första ”Sällskapsresan” gick till solen - och den andra filmen gick till en av världens bästa skidorter, Verbier i Schweiz. Här i Verbier kan du åka skidor från berg på 3 300 meters höjd och åka omkring på 410 kilometer pister i 33 backar.

Obertauern

Film: Help! (1965)
Ligger: Salzburg, Österrike
I den här filmen åker gruppen Beatles skidor i skidorten Obertauern på flykt undan en grupp mordiska kultmedlemmar. Filmen är fylld av Beatles-musik, bland annat titellåten ”Help!” och ”Ticket to ride”. I dag är backarna här betydligt fler än när filmen spelades in. Här finns 100 kilometer pister och 26 liftar.

Hitta din skidresa till Alperna:

- Spana in alla flyg, hotell och paketresor till Alperna
- Alperna en vecka med bäst omdöme
- Se skidresor till Italien, Östrrike och Schweiz