Prag för nybörjare

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Bild: Kerstin Aust
Foto: travellover, medlem sedan 2006
Foto: hvarski_med, medlem sedan 2008
Vackra byggnader, billigt öl, unik stämning och trevliga invånare. Den tjeckiska huvudstaden har allt som behövs för en trevlig storstadsupplevelse. Här är några måsten för dig som aldrig varit i Prag innan.

Sevärt

I Prag finns det kyrkor på nästan varje gathörn. Titta in i dem, det kostar ingenting. Här är de tre viktigaste kyrkorna, och den viktigaste synagogan, som du inte bör missa.

Gammel-nya synagogan
Gammel-nya synagogan är både Europas äldsta synagoga och Prags äldsta gotiska byggnad.
Tjeckiskt namn: Staronova synagoga

Kolla också in S:t Veitskatedralen, Tynkyrkan och S:t Nikolauskyrkan.

Karlsbron
Du har inte varit i Prag om du inte har gått över Karlsbron. Gör det förslagsvis en tidig morgon, innan den 520 meter långa stenbron hunnit fyllas av turister och försäljare, som visserligen är en upplevelse i sig.
Tjeckiskt namn: Karluv most

Pragborgen
Pragborgen är som en stad i sig. Förutom palatset finns flera kyrkor och ett kloster innanför murarna. Missa inte den pittoreska Guldgränden (Zlata ulicka) där såväl Prags alkemister som Franz Kafka uppehållit sig.
Tjeckiskt namn: Prazsky hrad

Gamla stans torg
Mellan Gamla stans rådhus och Tynkyrkan sträcker Gamla stans torg ut sig. Varje hel timme rusar folk hit för att se det astronomiska urets skådespel på rådhusets fasad, då tolv apostlar i trä defilerar förbi. Gå upp i Rådhusets torn och njut av den vackra vyn över torget och staden.
Tjeckiskt namn: Staromestske namesti

Gamla judiska kyrkogården
Inklämd mitt i judarnas stadsdel Josefov ligger den gamla judiska kyrkogården. Detta var under lång tid den enda plats som judar fick begravas på, och det är anledningen till dess enorma trångboddhet – människor ligger här begravda på varandra i upp till tolv lager.
Tjeckiskt namn: Stary zidovsky hrbitov

Slottet i Prag
Slottet i Prag är en av de mest populära sevärdigheterna i Prag. Slottet är enligt Guinness Rekordbok världens största forntida slott.

Storstads bekvämligheter

Den tjeckiska maten är liksom i resten av Centraleuropa rejäl, mättande och god. Mycket kött och mycket friterat. Knödlar får anses vara nationalrätten, tätt följt av friterad ost med pommes frites och tartarsås. De senaste åren har det internationella köket fullkomligt exploderat i Prag. Ta därför chansen att utforska högklassigt tillagad mat från världens alla hörn, till en fjärdedel av våra svenska priser. Är omgivningen vikitgt för dig - besök Kampa Park (Na Kampĕ 8a), Ostroff (Střelecký ostrov 336), Rybářský klub (U Sovových mlýnů 1) och River Club (U Plovarny 8). Restauragerna har fantstisk utsikt.

Prag uppfyller den kräsne storstadsresenärens önskemål när det gäller ett levande nattliv. Tjeckerna dricker måttligt när de är ute och roar sig. Ölen är dessutom svagare i Prag än i Sverige. Ett besök på en ölstuga går inte att undvika. De finns överallt. Sträckan mellan Gamla stans torg och Karlsbron är dock inte att rekommendera – allt är dyrare och bara för turister.

Tjeckien är känd för sitt goda öl. Det mest kända bryggeriet i Prag är Staropramen och kan vara värd ett besök. Här erbjuds såväl guidade turer som provsmakning.

Billig shopping

Det bästa med att shoppa i Prag är priserna. I princip allt utom hemelektronik, cd-skivor och märkeskläder är billigare än i Sverige och resten av Västeuropa. Det är dock myllret av mer eller mindre specialiserade second hand-affärer och stora loppmarknader som är Prags styrka. Här kan du handla en hel dag utan att plånboken blir nämnvärt tunnare.

Flyg till Prag

3-stjäriga hotell i Prag

Nyfiken på Prag? Läs mer på resmålssidan

Om Prag Tjeckien

Prag är en vacker stad och Tjeckiens huvudstad. Arkitektur och historia präglar staden som har många gamla byggnader, krokiga gränder och monument. I Prag finns det många restauranger och ju närmre centrum ju dyrare. Besök Vaclavplatsen, Pragborgen, Atomuret och Karlsbron.
Historia
Kultur
Arkitektur
Weekend
Storstad
Nattliv
Romantiskt
Shopping
19°
Klimat i september
Världens största slott
2 / 37
Skön avslappnad stämning i Prag
9 / 37
Stadsoperan i Prag
11 / 37
Prag inför skymning
15 / 37
Astronomiska uret
20 / 37
Fin utsikt från Apollo Spa
23 / 37
Gamla Stadens torg och Týnkyrkan
27 / 37
Fin utsikt från Apollo Spa!
30 / 37
Vy över Prag
32 / 37
Vy över Prag
34 / 37
Slottet i natten
35 / 37
Gamla rådhusklockan
36 / 37
20 minuter häst o vagn 800 tjeckiska krone
37 / 37