Planera sommarens bilsemester

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: roy, medlem sedan 2004
Foto: malbork, medlem sedan 2007
Foto: maria, medlem sedan 2007
Bild: Petar Neychev
Bilsemester är på många sätt den perfekta semestern. Du åker när du vill, stannar när du vill och upptäcker omgivningarna i egen takt. Men det krävs en del planering innan du är redo att lägga milen bakom dig. Här ger vi dig tipsen du behöver.

Ett visst mått av planering är ett måste – både på gott och ont. Visst kan det kännas tråkigt att göra en alltför detaljerad plan, men med en lätt grundplanering och enkla förberedelser undviker du de djupaste fallgroparna.

Planera mera!

Att planera kan faktiskt vara halva nöjet och kan med fördel påbörjas i god tid. Låt planeringen – och semestern – få ta sin tid och utgå ifrån vad ni vill se, budget och resans längd. Reseguidens planerings-tokiga redaktör Ellinor har satt tänderna i Motormännens Upptäck Europa med bil och listar här några tips som underlättar före och under bilsemestern.

Lägg upp en preliminär resrutt

Dammsug nätet på information om ställen ni vill besöka och lägg fram Europakartan på köksbordet. Bjud in alla medresenärer och låt planerandet bli någonting kul! Tänk på att inte vara för ambitiös – lägg hellre till en extra dag än att tvingas sträckköra med koffeinstinna ögon bakom ratten. Med en extra dag, eller två, i bagaget finns det utrymme för spontanitet eller oförutsedda händelser. Ett tips för en roligare resa är att även välja mindre vägar som alternativ till enformiga motorvägar.

Få papperskoll

Papperskoll är inte kul, men väldigt praktiskt och du kommer att vara tacksam för att du läste på.

Packa pass och körkort
Om du ska köra i östra och sydöstra Europa kan det vara en idé att fixa ett internationellt körkort – men för övriga EU, inklusive Norge, Kroatien och Schweiz behövs det inte. Du klarar dig då med ditt svenska körkort. Bilen ska också ha ett S-märke, men inom EU räcker det med en registreringsskylt som har blå EU-flagga och litet S.

Se över bilens försäkring
Din trafikförsäkring gäller i hela Europa, men till vissa länder kan det vara nödvändigt att ta med det “gröna kortet”. Kortet är ett internationellt bevis på försäkringen och behövs i bland annat Serbien, Montenegro, Turkiet och Vitryssland. Kortet kan beställas från ditt försäkringsbolag. Helförsäkring är bra att ha, då ersätter ditt svenska bolag en eventuell skada, oavsett vem som orsakade den.

Rätt försäkring till alla i bilen
Alla som åker med i bilen ska självklart också ha rätt försäkring. Hemförsäkringen gäller oftast under resans 45 första dagar, men kolla upp vad som gäller för just ditt bolag. Dessutom ska alla ha ett eget sjukförsäkringskort som beställs från Försäkringskassan – det ger dig rätt till akutsjukvård på samma villkor som de boende i landet.

Ge dig ut på vägen

Planeringen är färdig, väskorna är packade och bilen pimpad med alla nödvändiga attrialjer för långresan. Se till att bilen är i gott skick innan ni sticker iväg och att den har genomgått service. Överskatta inte dig själv som förare och ta det lugnt på vägarna om du inte är van vid långkörningar och högt tempo.

Tänk på att…
… ta många pauser och att inte köra för långa dagsetapper
… kolla bilens skick under resans gång – däcktryck och oljenivå behöver kollas regelbundet när bilen är lastad för semester och körs hårdare.
… packa underhållning i form av musik. böcker och spel för barn och vuxna i baksätet. Kuddar filtar och solskydd är också bra för de som vill sova.
… tömma bilen på värdesaker innan ni lämnar den och låsa ordentligt.
… gärna välja mindre, alternativa vägar, speciellt om ni har barn i bilen. Det blir lättare att ta pauser och dessutom ser ni mer på vägen.

Viktiga nummer – skriv ut och ta med

SOS International +45 70 10 50 50
Europ Assistance +46 8 587 717 17
Euro-alarm +45 70 10 90 50
Mitt försäkringsbolags journummer: +46___________

Planera rutten på nätet
ViaMichelin Planera rutter – överskådligt och snyggt!
Mappy.com Planera rutter – på svenska.
Eniro Kolla in kartor och få vägbeskrivningar inom Sverige.
Googlemaps Kolla in kartor och få vägbeskrivningar utanför Sverige.

Mer info inför bilsemestern på Motormannen.se
Försäkringkassan – beställ sjukförsäkringskortet

På måndag blir det mer bilsemester på Reseguiden! Då listar vi schyssta färdvägar ut i Europa, färjor och annan inspiration för en härlig semester! Missa inte det!


10 måsten i bagagen

1. Försäkringspapper till dig, passagerarna och bilen.
2. Registreringsbevis
3. Internationellt körkort (utanför EU) och “grönt kort” till vissa länder.
4. Europeiska sjukförsäkringskortet
5. Viktiga telefonnummer till ditt försäkringsbolag etc.
6. Ficklampa – se till att den är laddad med fräscha batterier.
7. Reflexväst – i många länder måste en sån finnas i bilen.
8. Verktyg – fälgkors, domkraft, startkablar, stor flaska vatten, hushållspapper och handskar. Komplettera upp det du redan har i bilen!
9. Första-hjälpen kit: plåster till förband och huvudvärkstabletter, med mera.
10. SolglasögonJust nu 47 erbjudanden om bilsemester