Publicerad 5 augusti 2015

Det finns många fördelar med bilsemester framför att ta flyget. Du har friheten att åka vart du vill, göra längre utflykter och uppleva flera platser på samma resa. Sedan blir själva resandet en rolig upplevelse i sig. Fyll bilen med bra musik, fyll termosen med kaffe och låt äventyret börja.

Planera din resa

Gör planeringen till en rolig grej! Bjud in alla som ska vara med på resan, veckla ut europakartan kom överens om vilka platser ni vill se. Lägg upp en resrutt och kolla upp olika boendemöjlighete. Bestäm er också för om ni vill förhandsboka eller hitta hotell under resans gång.
Här kan du söka hotell i Europa

Ta många pauser

Om bilfärden bara blir en jobbig transportsträcka försvinner lite av poängen med bilsemester. Många pauser, inte för långa dagsetapper och blandad körning på motorväg och småvägar gör bilresan till ett nöje. Kolla bilens skick under resans gång – däcktryck och oljenivå behöver kollas regelbundet när bilen är lastad för semester och körs hårdare. Packa kuddar för dem som vill sova. För föraren är solglasögon ett måste. Töm bilen på värdesaker innan ni lämnar den under resans gång och glöm inte att låsa ordentligt.

Nå kontinenten

Bestäm vilken väg du vill nå kontinenten, via Danmark och Öresundsbron, eller via färja till Danmark eller Tyskland. De vanligaste rutterna att åka nå kontinenten är Göteborg till Kiel, Trelleborg till Rostock, samt Helsinborg till Helsingör. På Kielfärjan kan du ta det lugnt och få en “gratis” övernattning, vilket kan vara välkommet när det väntar många mil bakom ratten.

Se över försäkringar

I god tid innan resan börjar bör du se kolla upp vilka försäkringar du har och vad du behöver komplettera med. Ha med bilens registreringsbevis, papper om bilförsäkring, din egen hem- och reseförsäkring samt Europeiska sjukförsäkringskortet (kan beställas hos Försäkringskassan). Du har rätt till fri sjukvård inom EU, vilket kortet visar. Om olyckan skulle vara framme och du behöver hjälp med organisering av saker som övernattning eller hemtransport, så är det SOS International som hjälper dig, eller Europ Assistance, beroende på vilket försäkringsbolag du har. För resor utanför EU kompletterar du med internationellt körkort.

Slipp transportsträckorna med biltåget

För att slippa långa körsträckor som mest handlar om att pumpa mil, så är biltåget ett bra och miljövänligt alternativ. Du kan hoppa på i tyska Hamburg och gå av i Verona, Italien. Du bokar biljetten online på nätet och får karta till stället där du ska checka in på tåget. Passagerarna går ur och föraren kör på tåget. Se till att låsa bilen ordentligt, men larma helst inte, då tågets skumpande kan få det att gå av. Se också till så att all elektronik som radio och lysen är av, så att batteriet inte laddar ur under tågresan.

Flyg och hämta bilen på plats

En populär bilsemestervariant är också en såkallad fly-and-drive-resa. Du flyger till resmålet och hämtar bilen på plats. Du kan välja att själv fixa resan ner till resmålet eller boka ett bilsemesterpaket där allt ingår. Är du redo att betala en extra slant kan du i många fall även boka in att få lämna bilen på annan plats än där du hämtade ut den.
Här hittar du de billigaste flygbiljetterna

Var måste man betala vägavgift?

Ute i Europa är det vanligt med vägavgifter som oftast betalas i förväg eller vid en betalstation. Att betala i förväg vid gränsen eller en större bensinstation är vanligt i Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Slovenien. Du får då en dekal att fästa i rutan som visar att du betalat. Betalstationer är vanliga i bland annat Frankrike, Italien, Spanien och Kroatien. Det brukar gå bra att betala både kontant och med kort, men ladda gärna upp med småmynt för att snabbt kunna passera. På sajten ViaMichelin räknas vägtullarna ut automatiskt när du anger en vägsträcka, och du kan också se vilka vägar som är avgiftsbelagda i Motormännens Europa vägatlas.

Smarta saker att ha i bilen

  • Fixarlåda med startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors och lite verktyg.
  • Första-hjälpen-utrustning + ett litet reseapotek
  • Reflexväst (ett krav i många europeiska länder)
  • Bilens instruktionsbok
  • Färska blanketter för skadeanmälan
  • Ficklampa
  • Reservnyckel
  • Mobilladdare
  • Underhållning om det är barn med på resan


Viktiga nummer – skriv ut och ta med


SOS International +45 70 10 50 50
Europ Assistance +46 8 587 717 17
Mitt försäkringsbolags journummer: +46___________

Planera rutten på på nätet


ViaMichelin Planera rutter – överskådligt och snyggt!

Mappy.comEniro Kolla in kartor och få vägbeskrivningar inom Sverige.

Googlemaps Kolla in kartor och få vägbeskrivningar utanför Sverige.

Motormannen.se Mer information om din bilsemester

Försäkringkassan – beställ sjukförsäkringskortet

Biltåg Läs mer och boka din biljett ut i Europa