Publicerad 13 november 2013

Det är allt fler svenska pensionärer som väljer att flytta utomlands. Det är oftast lättare att flytta till ett annat land inom EU, vilket vi fokuserar på här. Förutom länderna inom EU gäller samma regler för Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Det är en del saker du ska tänka på innan du flyttar till ett annat EU-land.

Pensionen flyttar med dig

Flyttar du som pensionär från Sverige till ett annat EU-land har du rätt att ta med dig hela din pension. Ansök om pensionen hos Pensionsmyndigheten i Sverige. För att bevisa att du fortfarande lever och har rätt till pension skickar du in ett levnadsintyg en gång om året. Pengarna sätts in på ditt konto där du bor. Tänk på att valutaförändringen påverkar hur mycket pengar det tillslut blir. Bra att veta är också att du måste ha uppnått pensionsåldern som gäller i det nya landet.

För dig som arbetat i annat land

Har du arbetat i flera olika EU-länder får du pension från alla länder. Har du till exempel arbetat i Sverige och Frankrike innan du går i pension så får du pengar från båda länderna. Är du redan bosatt i ditt nya land anmäler du din pension här.

Betala skatt i Sverige

Bor du i Sverige i mer än sex månader om året måste du betala skatt här. Tar det nya landet också ut skatt kan du dra av dubbelskatten i deklarationen. Utöver detta måste du alltid betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Den är på 25 procent och skatteavdraget görs av den som betalar ut pensionen.

Sjuk i det nya landet

Som pensionär har du rätt till det nya EU-landets sjukvård. Om det är Sverige som betalar ut din allmänna pension betalar de även en viss summa för sjukvård till det nya landet.

Sjuk när du besöker Sverige

Har du flyttat, men blir sjuk under ett besök i Sverige har du rätt till svensk sjukvård. Men bara om du har intyg från Försäkringskassan.

Uppehållstillstånd i nya landet

När du har bott i det nya EU-landet i mer än fem år får du automatiskt permanent uppehållstillstånd.

Anmäl att du flyttar till Skatteverket

Glöm inte att tala om att du flyttar från Sverige. Anmäl din flytt hos Skatteverket.

Flytta till land utanför EU

Väljer du att flytta till ett land utanför EU måste du söka uppehållstillstånd, även som pensionär. Alla länder har olika regler så vänd dig direkt till det berörda landet. Hur stor del av pensionen du får ta med dig varierar också från land till land. Flyttar du utanför EU får du till exempel inte ta med dig garantipensionen, en del av den allmänna pensionen.


Länktips:

- EU om pensionärer
- EU-upplysningen om att leva som pensionär i EU
- Pensionsmyndigheten om att flytta utomlands som pensionär
- Skattverket om särskild inkomstskatt