Pensionär i Barcelona

Bibchen
Medlem sedan 2010, besökt 35 länder

Foto: bibchen, medlem sedan 2010
Foto: bibchen, medlem sedan 2010
Med barnen i Barcelona blir det många resor dit för Reseguidens medlem Bibi, alias "Bibchen". Här guidar hon till favoritstaden som hela tiden bjuder på någonting nytt.

Redan från luften är Barcelona vackert. Hur skall man kunna beskriva detta undersköna landskap sett från ovan. Under oss ligger de höga bergstopparna, en del snöbeklädda, andra nakna och karga. Flera kantade med vindkraftverk. Vi glider förbi högt uppe i luften och snabbt övergår topparna i det mest fantastiska landskap med röda och gula fält i oregelbundna former, norra Spanien. Här och där verkar en by nedsläppt och mellan dem ringlar sig en och annan flod. Det ser ut som en abstrakt tavla. Jag undrar om Miró och Kandinsky möjligen fått inspiration häruppeifrån. Solen glittrar in från vänster, och det känns som att flyga över ett sagoland. Det ger verkligen mersmak.

5 favoriter i Barcelona


1. Champagneria

Väl värt är ett besök Champagnerian på Carrer del Reina Christina i området Barcelonetta. Du får dock inte lida av pedanteri, klaustrofobi eller vara nykterist, det är trivseltrångt, alla står upp och serveras vid disk. På golvet ligger fullt med servetter. Disken är kladdig av champagne. Här kan du njuta av mumsiga dubbelmackor med valfritt pålägg som olika sorters korvar, ostar, varma eller kalla. En flaska cava för två personer kostar nästan ingenting. Mätt, glad, social och lagom lullig går man därifrån, gärna till havet som ligger strax intill.

2. Ramblan

Från Placa Cataluna följer vi en guidad promenad på den stora, berömda huvudgatan Ramblan.Vi går ner i riktning mot havet. Ramblan får för mig en ny klädedräkt. Förut var den endast ett turiststråk med gycklare, kanariefågelförsäljning, sockervadd och ficktjuvar. Nu får även husen, som kantar, glimtvis en historia. 
Ramblan är lång, indelad i sju delar. Vi passerar tre f.d. kloster. Ursprungligen kantades gatan enbart av kloster, och det forsade vatten ner från bergen i en mittfåra. Denna mittfåra har smyckats med stenbeläggning av Miró. 
Förbi palats och hotell och guidens anekdoter avlöser varandra. På Palats la Virena lär en vicedrottning, som överlevt sin make, ha levt ett mycket frisläppt änkeliv i 40 år! La Bocheria, sedan 2006 världens bästa saluhall, ligger på högra sidan med entrén lite indragen. Att äta och ha det bra är viktigt i Barcelona. Operahuset visar sig vara stängt för renovering. Det hade ändå varit svårt att få bra biljetter, eftersom Alfa Laval och några banker lagt beslag på de bästa platserna. Dock kan man få se uppträden i entrén för endast 9 euros. Här och var ute på gatan ser vi uppträdande av levande statyer. Hotel Orienten, där bl.a. Maria Callas bott, fick den första gasbelysningen på Ramblan och invigdes 1842. 


3. Det gotiska kvarteren

Vi lotsas över gatan in till vänster, i in i de gotiska kvarteren Barrío Gótico, gamla stan, historiens vingslag. Smala gränder med gatlyktor ritade av den store arkitekten Gaudi. Gamla gatskyltar, som visar åt vilket håll hästskjutsarna fick åka. Gatuadresser som förr var skrivna på spanska, numer på katalanska. Det är viktigt med Katalonien, och katalanska språket i Barcelona. 
Passerar många hus, religiösa byggnader och berömda gränder. En sådan är t.ex Carrer D´Avingo, från vilken Picasso hämtat sitt motiv till sin tavla Flickorna från Avignon. Barcelona har den bäst bevarade stadskärnan i gotisk stil. 
Till slut en stunds reflektion i Cathedralen. Vilar fötterna och försjunker i tysnad!

4. Placa de Saint Felip Neri

Sitter och tänker på hur berörda vi blev, när vi passerade Placa de Saint Felip Neri, ett litet torg i gamla stan, där ett av husen har fullt med kulhål i ena väggen. En gång en förskola, där 18 små barn sköts ner 1936. Ett beskö som berör.

5. Sardanas

När vi kommer ut får vi uppleva Kataloniens nationaldans Sardanas.
Platsen fylls med hundratals ringdansande katalaner i alla åldrar. På kyrktrappan sitter en orkester, en flöjtist, en slagverkare, fem bleckblåsare och fem träblåsare. De spelar säreget, medryckande
musik. Orkestern kallas Cobla och det är bara att ge sig in i dansens virvlar, delta i alla snurrar och sidsteg. Man kan också med stort nöje stå vid sidan om och titta på.

5. Museu d'Historia de la Ciutat

Vi går vidare och kommer fram till stadsmuseet. En hiss tar oss 2000 år tillbaka och vi hamnar i det gamla Barcino. Under Museu d'Historia de la Ciutat, Barcelonas stadsmuseum, har man grävt fram bostäder, badhus, fisksåsfabriker och golvmosaiker, som grundlades av romarna strax före år 0. Välbevarade stadskvarter upptäcktes när man på 1930-talet skulle lägga grunden för ett medeltida palats, som flyttats från en annan del av staden. Numer utgör palatset själva stadsmuséet och dess källare är ett fascinerande titthål in i stadens äldsta historia. 
När man återkommer till nutid, befinner man sig på Placa del Rei. En öl skulle sitta gott och snart hittar vi en cerveceria i slutet av en trång gränd med gamla gaslyktor.

Kommunikationer

Att åka kommunalt i Barcelona är enkelt och billigt. Bäst tycker vi om att åka spårvagn. Den är ren, glider tyst och kommer ofta. Biljettsystemet är bra, ingen kontanthantering. Man köper biljett i förväg och stämplar den i en automat. Samma biljett gäller även till bussar och den täta trafiken med metron. Lättlästa kartor finns på alla stationer. Att vara gående turist i Barcelonatrafiken kan vara med livet som insats. Ljussignalerna har längre intervaller än i Sverige. När det väl slår över mot rött, gäller det att skynda sig. Då går det snabbt, och bilarna väntar inte. Inte heller de bilar, som kommer runt hörnet! 


Shopping

Många modebutiker är designade på ett intressant sätt, och det blir nästan som att gå på konstutställning. Priserna är dock höga, och de flesta varorna finns att köpa hemma, men ett och annat fynd går att göra, som skor och lädervaror.Väderlek i april

Det är lager på lager som gäller, t-shirt, kofta, vindjacka och halsduk. Variationerna är stora så här års. Här brukar det vara ”maj”, när vi har mars i Sverige. Solen är värmekälla när norra vindar blåser havsluft. Halsduk av, halsduk på, jacka av, jacka på. Det ser kanske helt annorlunda ut i morgon. Viktigast är dock bekväma promenadskor!

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera svenska orter och det går ofta att få billiga biljetter. Den internationella flygplatsen heter El Prat och ligger 12 kilometer sydväst om centrum. Det går att åka buss, tåg eller taxi in till staden. Buss tar cirka 40 minuter och kostar runt 40 svenska kronor. Tåget tar 25 minuter och kostar cirka 30 kronor. Taxi kostar runt 250 kronor. Lågprisflygen väljer ofta att flyga till den lilla flygplatsen Girona, som ligger 10 mil norr om Barcelona. Väl inne i staden tar du dig smidigt runt med tunnelbanan. En biljett gäller i en timme och kostar cirka tio svenska kronor.

Psst! Barcelona passar dig om du…

… gillar färg och form, fantasifull arkitekturv som tycks upphäva tyngdlagen, snabba kommunala transporter, avantgarde mode och design 
- gatuperformance, vänliga leenden, cava 
och sol och värme.

Flyg till Barcelona

Prisvärda hotell i Barcelona

Om Barcelona Spanien

Omtyckta Barcelona ligger på Spaniens östkust och erbjuder både stad och strand. Stranden Barceloneta är den största och ligger mitt i staden. I Barcelona lockar shopping, fotboll på Camp Nou, sevärdheter som Sagrada Familia och Parc Güell samt alla mysiga tapasrestauranger.
Matupplevelser
Konst
Kultur
Arkitektur
Nattliv
Sandstrand
21°
Klimat i oktober
20°
Badtemp i oktober
på väg mot himmelen
3 / 49
Champagnerian på Carrer Reina Christina
6 / 49
Sagrada Familia, Barcelona
9 / 49
Barcelonas gotiska kvarter
14 / 49
Linn älskar palmer
17 / 49
Skorstenar på La Pedrera
18 / 49
Zlatan välkomnas till Barcelona
20 / 49
Skorstenar på La Pedrera.
23 / 49
Parc Güell - Gaudí
25 / 49
Les Rambles
26 / 49
La Sagrada Familia, Barcelona 1977
27 / 49
Casa Batlló
29 / 49
tak spiran Gaudí parken
32 / 49
Utsikt över hamnområdet
34 / 49
Monument a Columbus
36 / 49
En av Gaudis skapelse...
42 / 49
Utsikt från La Sagrada Familia
43 / 49
Triumfbågen
46 / 49
Beach Bogatell
49 / 49