Paros – hela Grekland på en ö

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: pen, medlem sedan 2007
Foto: _matilda_, medlem sedan 2007
Paros är ett litet Grekland i högkoncentrat – här finns alla de mysiga semesterfaktorerna: trevliga tavernor, nattliv, bad och fina utflykter.

Ön är ett populärt stopp för båtluffare i den grekiska ögruppen Kykladerna.

Äta gott och roa sig

När det gäller god mat och nattliv är det främst hamnstaden Parikia som gäller. Här finns många mysiga tavernor att välja bland både inne i gränderna och vid vattnet. Den som gillar nattliv behöver inte heller bli besviken, även om Paros är betydligt lugnare än ö-grannarna Ios och Mykonos.

Bada loss

Det finns många härliga stränder på Paros och att upptäcka flera av dem genom att ta sig runt ön på egen hand är att rekommendera. Mittemot fiskebyn Naoussa ligger barnvänliga Kolymbithres med sina långrunda stränder som ramas in av häftiga klippformationer. På sydöstra Paros hittar du bland annat vindsurfarnas favorit Golden Beach och den som vill bada nära Parikia kan exempelvis besöka Parasporos, strax söder om staden.

Utforska ön på egen hand

Att hyra bil, moppe eller cykel är perfekt på Paros. På så sätt kan du upptäcka byar, stränder och andra sevärda platser i ditt eget tempo. Här kan du till exempel stanna till för lunch på någon taverna och bara ta dagen som den kommer.

Trevliga stopp är bland annat byn Lefkes mitt på ön och fiskebyn Piso Livadi. Den förstnämnda var en gång huvudstad på ön, men är idag en genuin by med lite mindre turistig känsla än badorterna. Från Piso Livadi kan du följa med på någon av dagsutflykterna till exempelvis närbelägna Naxos. Tänk på att köra lugnt, vägarna är ofta riktigt slingriga och med branta kanter.

Missa inte:
1. Fjärilsdalen
Du ser det inte förrän du kommer nära – men det kryllar av fjärilar. Petaloudies som dalen också kallas är ett roligt stopp och fascinerande med alla fjärilar.

2. Antiparos
Ta en dagsutflykt till grannön Antiparos. Här kan du utforska droppstensgrottan mitt på ön, eller bara ta det lugnt på någon av tavernorna i hamnen. Stränderna är långgrunda och barnvänliga.

Resa och bo

Ta dig hit:
Till Paros tar man sig via båt – den som reser charter anländer till Santorini och tar sig vidare med båt och för båtluffare är Paros ett givet stopp i Kykladerna. Båttrafiken är tät och det är lätt att ta sig till och från både Santorini, men också närliggande öar som Naxos och Ios.

Bo: De flesta bor i huvudbyn Parikia, där också båtarna kommer in, men fiskebyn Naoussa på öns nordkust är en annan populär ort.

Mer Grekland på resmålssidan
Kolla in medlemmarnas härliga favoritbilder från Grekland

Billigast just nu till Grekland

Hitta hotell på Paros

Om Grekland

Grekland är ett land med mer än tusen öar där de mest populära är Kreta, Rhodos och Kos. Landet erbjuder härligt väder, fina stränder och väldigt god mat. Flygtiden ligger på runt tre timmar. Hit är det bäst att resa maj - september.