Pärlor på spanska solkusten

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Den spanska solkusten kryllar av mysiga badorter där du kan hänga på stranden, njuta av god tapas eller slå klackarna i taket. Här är våra favoriter.
Publicerad 9 november 2023

Vill du komma till solen på ett enkelt och prisvärt sätt? I så fall ska du ta flyget till Malaga på spanska solkusten. Härifrån når du snabbt flera fina badorter där du kan koppla av och fylla på kroppens D-vitaminförråd. Här kan du läsa mer om 6 pärlor som kan ge dig en härlig semester eller weekendresa.

Marbella

Mysiga gränder med vitkalkade hus och färgglada blommor. Massor av restauranger, barer och kaféer. Marbella har ett stort utbud av det mesta. Några av de bästa stränderna i området är Playa Nagüeles och Bounty Beach. Här väntar sandstränder, palmer och ibland även hippa Dj:s. Marbella har ett exklusivt skimmer över sig, och gillar du lyx ska du strosa omkring bland alla lyxyachter och trendiga människor i Puerto Banus. Här finns även lyxiga butiker och nattklubbar. Fantastisk shopping hittar du på såväl shoppingcentret Las Cañadas som på El Corte Inglés och i stadens äldre delar. Hit tar du dig enkelt via flyg till Malaga och sedan bil eller buss i ungefär 50 minuter.
Sök charter till Marbella

Torremolinos

En av Spanien äldsta turistorter och en av de första orterna att förknippas med Costa del Sol. Här finns en lång bred strand och ett stort utbud av bland annat fisk- och skaldjursrestauranger. Den äldsta delen av staden, Carihuela, är välbevarad och här råder en väldigt mysig stämning. Ströget San Miguel är också välbesökt. Här kryllar det av butiker, restauranger, barer och kaféer. Vill du umgås med lokalbefolkningen är ett tips att bege sig till pinjeskogen i de norra delarna där spanjorerna samlas på söndagar och har picknick. Hit tar du dig med flyg till Malaga och sedan buss eller bil som tar cirka 30 minuter.
Sök charter till Torremolinos

Fuengirola

Med en strandremsa på åtta kilometer och en fin strandpromenad med barer och restauranger är det lätt att förstå varför Fuengirola är en populär semesterort. Här finns även en småbåtshamn med ett stort antal barer, restauranger och nattklubbar. Mitt i stan ligger en fin djurpark som dessutom har öppet på natten. Är du en av de som gillar att sätta sprätt på pengarna finns det gott om shoppig runt Plaza de la Constitucion, på det stora köpcentret Miramar och på stadens stora marknad Fuengirola Street Markets. Den är öppen tisdagar och lördagar och är faktiskt en av landets största marknader. Till Fuengirola tar du dig enklast med flyg till Malaga och sedan med buss eller bil som tar cirka 30 minuter.
Sök charter till Fuengirola

Torre del Mar

Den gamla sockerstaden Torre del Mar är en ort som tidigare inte varit så vacker men som nu piffats upp ordentligt. Strandpromenaden Paseo Maritimo är samlingspunkten i Torre del Mar. Här trängs cyklister och skateboardåkare med löpare och barnfamiljer. Här är det alltid liv och rörelse, och restauranger och barer ligger vägg i vägg och erbjuder goda maträtter och svalkande dryck. Gillar du shopping är det köpcentret El Ingenio Mall som gäller. Här finns ett någorlunda stort utbud av butiker som till exempel Mango och Bershka. I Torre del Mar finns självklart också en lång och bred sandstrand så här slipper du slåss om solstolarna. Enklaste sättet att ta dig till Torre del Mar är med flyg till Malaga och sedan buss eller bil som tar strax under en timme.
Sök flyg till Malaga
Sök hotell i Torre del Mar

Malaga

Malaga är Spaniens sjätte största stad, Pablo Piccasos hemstad och hem till solkustens största flygplats. Staden är perfekt för dig som vill ha både stad och strand på semestern. I området finns också massor av golfbanor för den som tycker om det. Här finns även marknader, kyrkor och museer att upptäcka. Vill du kolla på fotboll ska du bege dig till Estadio La Rosaleda. Malaga är känt för sina tapas, här smakar det lite bättre än på andra platser i landet. I Malaga kan du “shop til you drop”, här finns allt från den spanska varuhusjätten El Corte Ingles och köpcentret Plaza Major till Malagas stora marknad Atarazanas. Dessutom finns det ett hav av skobutiker att välja mellan.
Sök charter till Malaga

Gibraltar

Med sitt läge vid inloppet till Medelhavet har Gibraltar alltid varit en betydelsefull plats. När du är här bör du ta en tur upp på den välkända klippan, som är 426 meter hög. Du kan köra själv, ta linbanan eller hyra en taxi. De flesta brukar stanna vid den vackra droppstensgrottan St Michael´s Cave, som förr i tiden var hem till neandertalare. Idag kan du gå på konserter i grottan. Längre upp finns det också gott om apor som brukar vara populära att mata med frukt och grönt. Var försiktig dock då de ibland kan bli aggressiva. Härnäst kommer man till tunnlarna som grävdes ut av brittiska soldater under den franska och spanska belägringen av Gibraltar 1789. Väl uppe på klippan har du makalös utsikt över Gibraltar, flygplatsen, stränder och mycket mer. I orten Gibraltar hittar du ett England i miniatyr med massor av engelska pubar. Flyg till Gibraltars flygplats eller till Malaga och sedan bil eller buss, som tar strax under två timmar.
Sök resor till Gibraltar

Planera din resa till spanska solkusten på Reseguiden

Alla charterresor till Malaga
Alla flyg till Malaga
Läs fler tips & guider om Malaga

Resor till Costa del Sol

Erbjudanden Spanien