Pärlor på den spanska Medelhavskusten

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: rommetorp, medlem sedan 2006
Foto: roy, medlem sedan 2004
Den spanska kustremsan Costa Brava sträcker sig från Barcelona till den franska gränsen och här ligger en rad badorter – mest känd är kanske Lloret de Mar. Men här listar vi istället några mer okända pärlor längs kusten.

Det går ofta att flyga billigt till Barcelona och många har redan besökt weekendfavoriten – prova något annorlunda nästa gång och hyr en bil för att utforska den vackra kustremsan Costa Brava.

3 pärlor på Costa Brava

Längs kusten norr om Barcelona finns det gott om små pärlor att utforska och små stränder att besöka. Här tipsar vi om några mysiga byar och badorter:

Cadaques
Den lilla fiskebyn Cadaques ligger nära den franska gränsen på en liten halvö som sticker ut i Medelhavet. Mest känd är byn för att ha varit hem åt konstnären Salvador Dali, besök gärna hans hem Casa Dali. Något mecka för bad är tyvärr inte lilla Cadaques, men tempot är behagligt och konstnärer lockas hit från hela världen av det speciella ljuset. Byn ligger också nära Figueres där även Dalimuseet finns, ett riktigt måste för alla konstintresserade.

Tamariu
Den lilla kustbyn Tamariu har fått sitt namn från Tamarindträden som finns att hitta där. I byn och dess omgivningar kan du varva ner och njuta av flera mysiga stränder. Tamariu var från början en liten fiskeby och har fortfarande kvar sin småskaliga charm. Den skyddade viken med den fina stranden är perfekt för bad.

Blanes
Badorten ligger strax söder om Lloret de Mar, men är betydligt lugnare än den partyglada grannstaden. I Blanes ligger stränderna på rad och orten är perfekt för en solsemester. Barcelonas höjdpunkter är inte heller långt borta, vilket gör att det går fint att kombinera badsemestern med lite kultur och nöjen där. För barnfamiljen kan ett besök till badlandet Marineland strax söder om Blanes kanske vara något och den naturintresserade kan glädjas åt två botaniska trädgårdar.

Hitta din egen strand

Reseguidens medlem Zennors tipsar:

Min absoluta favoritdel av Spanien är Costa Brava. Jag skulle se till att ta mig till Pals, en sen eftermiddag, för att strosa runt bland gränderna där, i juli brukar de även ha sin lokala vin- och ostfestival som man inte får missa, säger medlemmen i en diskussionstråd.

Vår absoluta favorit är alla de små, fantastiska stränderna där man kan vara nästan ensam. Köp vykort med dina favoriter och en karta. Namnet på strande står på baksidan - och sen är det bara att åka, fortsätter hon.

Nyfiken på resor till Spanien? Läs mer här.

Hotell på kustremsan Costa Brava

Flyg till Barcelona

Charter till Spanien

Spanien