Paketreselagen – din hjälp i resedjungeln

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Det blir allt vanligare att sätta ihop sin egen resa. Men är du rädd att oförutsedda händelser ska leda till dyra konsekvenser? Då ska du boka en paketresa, för då skyddas du av paketreselagen. Här får du all information om vad som gäller när du bokar en paketerad resa.

När du ska åka på semester kan det vara skönt att slippa otrevliga överraskningar som kan kosta skjortan. Väljer du att boka en paketresa så finns paketreselagen där för att skydda dig som resenär. Vad är då en paketresa?

Vad räknas som paketresa?

En paketresa består av minst två av följande tjänster: transport, boende och turisttjänst, som en researrangör sätter samman till ett paket. Enkelt förklarat är att arrangemanget ska vara marknadsfört som ett färdigt eller skräddarsytt paket. Resan ska dessutom vara såld till ett gemensamt pris eller för skilda priser som är knutna till varandra, och pågå i minst 24 timmar. Den vanligaste paketresan är en charterresa.

Om du reser på en charterresa med en av de stora charterarrangörerna så som Apollo, Ving, Fritidsresor eller Solresor kan du förvänta dig:
- Resa med charterplan, i vissa fall reguljärflyg, till ett turistresmål med taxfreeförsäljning ombord
- Service på plats vid ankomst
- Transfer (ofta tillägg i bokningsprocessen)
- Reseledare och/eller informationspärm på plats på resmålet
- Guidade utflykter mot betalning, ofta på “skandinaviska”
- Telefonnummer till charterarrangörens personal på plats eller närliggande destination vid nödfall

Andra exempel kan vara en kryssning (gäller ej färja), boende i kombination med fotbollsbiljetter eller boende i kombination med hyrbil. Biljetter för reguljärflyg skyddas inte, däremot omfattar lagen flygstolar om de sker i samband med en exempelvis hotellbokning. Paketreselagen gäller inte heller om du hyr en stuga, bokar en tågresa eller när du reser med färja och boende i hytt. Är du osäker på om din resa är en paketresa ska du alltid kolla upp villkoren innan du klickar på boka-knappen.

Vad innebär paketreselagen?

Paketreselagen skyddar dig som åker på en paketresa genom att du bland annat får skydd mot ändringar som researrangören antingen gör före eller under resan. Nytt för 2014 är till exempel att en arrangör inte får kräva slutbetalning av en resa tidigare än 40 dagar före avresan.

Före avresan

Innan du bokar resan ska du få all information gällande till exempel pris, transporter, boende, resplan och betalningsvillkor. Hit hör även eventuella vacciner och krav för pass och visum. Skulle arrangören ändra på något, som pris eller datum ska de i god tid meddela detta och då har du rätt att häva köpet eller få en ersättningsresa för samma pris, alternativt få tillbaka pengar om den nya resan inte kostar lika mycket som den gamla. Ställs resan in måste arrangören också erbjuda en ersättningsresa eller ge pengarna tillbaka. Skulle researrangören gå i konkurs gäller resegarantin och du får pengarna tillbaka. Dock gäller det bara om researrangören har resegaranti, men det är något de flesta som säljer paketresor har. Du kan kontrollera arrangörens resegaranti här.

Under resan

Om någon del av paketresan inte kan genomföras, som en utflykt, ska researrangören ersätta detta genom att antingen betala tillbaka pengar eller erbjuda en annan utflykt. Är du inte nöjd med till exempel rummet, är det viktigt att du säger till direkt på plats, så att researrangören har möjlighet att rätta till problemet med en gång.

Efter resan

Blir något fel efter resan som innebär en högre kostnad för dig ska researrangören stå för detta. Skadeståndet gäller dock inte om problemet ligger utanför arrangörens kontroll, något som måste påvisas.

Behöver jag reseförsäkring och avbeställningsskydd?

Paketreselagen skyddar dig mot ändringar i resan, men däremot inte om något händer dig eller om du blir sjuk före avresan. Därför är det bra att teckna en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd. Reseförsäkring kan ingå i din hemförsäkring, ditt betalkort eller så tecknar du en separat när du bokar resan. Avbeställningsskyddet köper du också till när du bokar resan och den gäller om du eller någon närstående blir sjuk och gör så att du inte kan åka iväg på resan. Det är dessutom bra att skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan om du reser inom Europa.

Tycker du att paketreselagen inte följs är det Konsumentverket du ska kontakta.

Här hittar du mer utförlig information:

- Kammarkollegiet.se
- Konsumentverket.se
- Hela paketreselagen (Riksdagen)
- Vad händer om jag måste avbeställa min charterresa?
- Fritidsresors villkor
- Vings villkor
- Apollos villkor
- Solresors villkor