På språkskola i Barcelona

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: sofftich, medlem sedan 2008
Foto: latinpower, medlem sedan 2007
Foto: humph, medlem sedan 2006
– Atmosfären i Barcelona är så himla skön. Det händer alltid något; någon lirar gitarr på ett litet torg, folk dansar i bakgatorna och man träffar glada och öppensinnade människor överallt. Det låter som en kliché, men så upplever jag staden varje gång!

Så säger Reseguidens medlem Sofftich, eller Sofia som hon egentligen heter. Hon packade resväskan och åkte till Barcelona för att plugga spanska i en termin.

– Första gången jag var i Barcelona var på en klassresa. Vi var där bara några dagar, men jag fick en så otroligt bra känsla. Jag visste redan då att jag var tvungen att åka tillbaka, säger hon.

Sedan har det blivit många resor till den spanska östkusten.
– Staden får mig att må så bra, berättar Sofia. Jag känner mig hemma direkt.

Det självklara valet

När hon för några år sedan bestämde sig för att läsa spanska utomlands var det ingen tvekan, Barcelona var det självklara valet.

– Kombinationen av klassrumsundervisning och att vara en del av språkgemenskapen på fritiden var perfekt. Jag lärde mig verkligen mycket spanska, berättar hon.

Att Barcelonaborna själva gärna pratar katalanska ser hon inte som en nackdel.
– De flesta pratar både katalanska och spanska. Kan man spanska förstår man också en hel del katalanska på skyltar och i menyer. Jag upplevde det aldrig som något problem, säger hon.

Sofia valde också att själv fixa boendet på plats.
– Det är mycket studenter i Barcelona och det är lätt att knyta kontakter. På skolorna och universiteten hänger det lappar där folk hyr ut lägenheter eller rum i kollektiv. Det finns också gott om lägenhetsförmedlare för studenter, säger hon.

Sofias råd för den som vil plugga spanska i Barcelona:


1) Boka språkkursen i god tid innan avresa för att vara säker på en plats. Börja kika minst ett halvår i förväg, då har du gott om tid.

2) Kolla upp var skolorna ligger. Vill du bo i centrum är det dumt att välja en skola utanför stan.

3) Kom ihåg att CSN endast ger studiebidrag till språkkurser som varar i 13 veckor eller mer. Om du måste betala terminsavgiften i förväg kan du även låna til denna.

4) När du hyr en lägenhet måste du ofta betala en deposition, ofta i form av en eller två hyror. Be om att få kontraktet på engelska och läs genom allt du skriver på.

5) Det är populärt att plugga spanska i Barcelona så var förberedd på att det kan vara många skandinaver på kursen. Våga ta kontakt med människor utanför skolan. Kom i håg att använda spanskan och kör inte på engelska för bekvämlighetens skull.

Sofia tipsar:

– La Champagneria
Champagnebar och tapashäng som måste upplevas! Detta är Barcelonas utelivscharm på sitt allra bästa. Här finns alla sorters människor i en salig blandning och alla pratar med alla. Det är trångt, varmt och alla dricker cava som är fantastisk gott.

– Våga bege dig in i de trånga gränderna
Här upplever du det äkta Barcelona!

– Stadsdelen Gracia
Här slipper du turistfällorna. Slå dig ner på torget Placa del Sol, ät lite tapas och njut en kall sangria på en mysig uteservering.

Om Barcelona Spanien

Omtyckta Barcelona ligger på Spaniens östkust och erbjuder både stad och strand. Stranden Barceloneta är den största och ligger mitt i staden. I Barcelona lockar shopping, fotboll på Camp Nou, sevärdheter som Sagrada Familia och Parc Güell samt alla mysiga tapasrestauranger.
Matupplevelser
Konst
Kultur
Arkitektur
Nattliv
Sandstrand
25°
Klimat i september
21°
Badtemp i september
på väg mot himmelen
3 / 49
Champagnerian på Carrer Reina Christina
6 / 49
Sagrada Familia, Barcelona
9 / 49
Barcelonas gotiska kvarter
14 / 49
Linn älskar palmer
17 / 49
Skorstenar på La Pedrera
18 / 49
Zlatan välkomnas till Barcelona
20 / 49
Skorstenar på La Pedrera.
23 / 49
Parc Güell - Gaudí
25 / 49
Les Rambles
26 / 49
La Sagrada Familia, Barcelona 1977
27 / 49
Casa Batlló
29 / 49
tak spiran Gaudí parken
32 / 49
Utsikt över hamnområdet
34 / 49
Monument a Columbus
36 / 49
En av Gaudis skapelse...
42 / 49
Utsikt från La Sagrada Familia
43 / 49
Triumfbågen
46 / 49
Beach Bogatell
49 / 49