På egen hand i Burma

Fnm
Medlem sedan 2008, besökt 130 länder

Foto: fnm, medlem sedan 2008
Foto: fnm, medlem sedan 2008
Burma ligger granne med Thailand men har få turister. Reseguidens medlem Madeleine, alias ”FNM”, återvänder hit för den sköna känslan av att bli välkomnad av det vänligaste folket hon någonsin träffat.

Burma, eller Myanmar som det också heter, har jag haft äran att besöka två gånger. Här finner ni ett leende och otroligt trevligt folk som alltid tar sig tid att hjälpa till, vilket är anledningen till att jag alltid kommer att komma tillbaka hit. Det finns inga snabbmatsrestauranger och kaffekedjor utan allt är burmesiskt. Trots att ett av grannländerna är Thailand så har inte Burma så mycket turism, troligtvis på grund av den svåra politiska situationen i landet. Var och en får själv avgöra om man bör besöka landet, men jag tycker att man klart ska ge det en chans. I landet finns det cirka 50 miljoner människor.

Fem måsten i Burma


Stadspuls i Rangoon

Huvudstaden är inte Rangoon, som många tror, utan Naypyidaw. Men ofta är Rangoon den första staden man besöker i Burma. Du flyger lätt hit från Bangkok. Staden har mycket att erbjuda med tempel och pulserande marknader där man möts av blomdoft och glada försäljare. Tempelområdet Shwedagon Paya är stadens höjdpunkt, ett måste om du är här. Efter solnedgången lyser man upp området upp så att guldet skimrar. På gatan blir du ofta stannad av nyfikna människor som undrar var du kommer ifrån och vad du tänkt se i Burma. Många studenter vill få även en chans att öva på sin engelska, så att få en guide över dagen är ofta möjligt.

Vandring från Kalaw till Inle lake

Till Kalaw tar man sig med en 15 timmars busstur från Rangoon eller 7 timmar med buss från Mandalay. Det finns guider som tar dig på den tre dagar långa vandringen till Inle lake och du vandrar genom byar där folk lever som alltid har gjort, med odlingar och medicinmän. Första natten sov vi hos en familj i en liten by och andra natten spenderade vi i ett munkkloster.

Marknader i Inle Lake

Om man inte vandrar till Inle Lake så kan man ta bussen från Rangoon, en resa på cirka 17 timmar. Du behöver minst en dag till att utforska området kring sjön och båt med guide hittar man överallt till vettigt pris. Varje dag finns det någonstans en marknad, något som kom att bli min höjdpunkt på dagen. På marknaderna kan du köpa allt från nyfångad fisk till väldoftande kaffe och souvenirer. Från alla håll hör du glada utrop från försäljare som försöker locka en till sig. För att nämna några fler trevliga stopp så finns det cigarrtillverkning, silversmide och textilfabriker där man väver tyg av lotusblommor.

Tempelområdet Bagan

Hit tar man sig antingen med flyg eller med en 13 timmars busstur från Rangoon. Det här fantastiska tempelområdet har över 4000 tempel. Du utforskar dem bäst med häst och vagn eller cykel. Förutom besök i de stora kända templen, så är det värt att besöka de små förfallna templen. Det sägs att vid ett besök här så förlåts man för alla synder man begått. Bor gör man smidigast i Nyaung U som ligger precis intill tempelområdet, här finns det gott om boende och restauranger.

Godbitar i och utanför Mandalay

Till den här trevliga staden tar man sig med buss från Rangoon, en bussresa på 14 timmar. I staden finns det gott om tempel, marknader och palats att besöka, men även utanför staden finns det gott om godbitar som man inte får missa. På en dagsutflykt hinner du med det mesta. Paleik är ett bra ställe att börja på. Här finns det ett tempel med två stora boaormar, som varje dag får ett bad och massage – en attraktion som drar till sig uppmärksamhet och nyfikna åskådare. Vid ett besök i Inwa kan du åka häst och vagn och i Sagaing kan du besöka ett tempel högt upp på en kulle med fantastisk utsikt över hela dalen. Bästa stället att besöka är Amarapura och U Béins teakbro som är 1,2 kilometer lång. Varje dag korsas bron av en massa folk på väg till och från jobbet. Bästa tiden på dagen för ett besök är vid solnedgången.

Så tar du dig hit

Du flyger hit via Bangkok, Thailand. Vid utresa ur landet krävs på flygplatsen en flygskatt på 10 USD. Det går även att ta sig in via landvägen från Thailand, men endast i en organiserad gruppresa som fått tillstånd från burmesiska myndigheter. Vid den thailändska gränsen Mae Sod kan man mot en avgift få ett visum över dagen för att besöka Burma.

Bra att veta innan resan till Burma

Burma styrs sedan många decennier av en militärregim som inte står för demokrati och mänskliga rättigheter. Det har därför riktats sanktioner mot Burma av bland annat EU. På grund av det politiska läget i Burma uppmanar ambassaden till försiktighet om du reser runt här.

Visum

Du behöver visum för att resa hit. In- och utresor till och från landet sker bäst via flyg. Vid utresa ur landet krävs på flygplatsen en flygskatt på 10 USD. Det går även att ta sig in via landvägen men detta kräver att man åker i en organiserad gruppresa som har tillstånd från burmesiska myndigheter. Vid den thailändska gränsen Mae Sod kan man, för en avgift, få ett visum över dagen för att besöka Burma.

Sjukvård, vaccinationer och försäkring

Det finns begränsad tillgång på sjukvård i Burma, så du bör ta med dig ett sjukvårdskit för egna behov. Teckna en bra reseförsäkring utöver din hemförsäkring. Du behöver vaccinationer så hör med din vårdcentral.

Pengar, visum och pass

Du behöver visum när du ska resa till Burma som du ordnar före avresa. Det finns inga uttagsautomater här så se till att ha med dig tillräckligt med kontanter. Det är också få restauranger och hotell som tar emot kort. Dollar och den lokala valutan Kyats är det som gäller. Det finns inte elekricitet överallt och strömavbrott är vanligt. Tänk också på att ditt mobilabonnemang inte kommer att fungera här. I Burma går det bara att ha ett burmesiskt simkort – som är dyrt. Källa: Sverges ambassad Bangkok

Burma

The Gokteik Viaduct
1 / 10
Fiskare på inle lake
2 / 10
Handel i floden
3 / 10
Bagan på kvällen
4 / 10
Bagan på kvällen
5 / 10
Kungliga Palats i Mandalay
7 / 10
Flicka med meloner
8 / 10
Bagan på kvällen med sina pagoda
10 / 10
Populära resor från Göteborg till Burma