Ö-luffa i Karibien

Robin90
Medlem sedan 2008, besökt 22 länder

Foto: robin90, medlem sedan 2008
Foto: robin90, medlem sedan 2008
Foto: robin90, medlem sedan 2008
Reseguidens medlem Robin delar med sig av några karibiska godbitar bland öarna Anguilla, St. Barth och St. Maarten.

I februari 2009 begav jag mig på äventyr till fjärran stränder i den Karibiska ö-världen. Resan var mitt andra möte med paradiset och jag besökte tre underbara öar med helt olika karaktärer: Anguilla, St. Barth och St. Maarten. Den sistnämnda ligger i den östra delen av Karibien och är en liten ö med en radie på knappt två kilometer.

Anguilla – Strändernas ö

Anguilla är en korallö som har förblivit orörd från massturismen. Här finner man en stort lugn och avspänd atmosfär med karibiska rytmer. Runt längs hela ön finns kritvita sandstränder med turkost vatten som du tidigare bara sett i resebroschyrer. Anguilla anses av många ha bland de finaste stränderna i Karibien.

St. Barth – Svensk-ön

Det är sällan man tror att Sverige har något med Västindien att göra, men i det här fallet så är det faktiskt så. St. Barth, eller Saint Barthélemey som den egentligen heter, var en svensk koloni mellan 1784 – 1878. Därefter såldes den tillbaka till Frankrike. Det är med viss förtjusning man kan promenera längs Östra Strandgatan i hamnstaden Gustavia och känna de svenska rötterna. Idag är St. Barth franskägd och det osar fransk lyx över hela ön.

St. Maarten – Ön med två nationaliteter

På St. Maarten, eller St. Martin som den också heter, kan du vara både holländsk och fransk för en dag. Ön är nämligen uppdelad i två delar. Huvudstaden på ön heter Philipsburg och ligger i den holländska delen. Här finner du ett stort shoppingutbud med bra priser. Kolla gärna in de gigantiska kryssningsfartyg som lägger till i hamnen på stopp i de karibiska farvattnen.


5 måsten på ö-luffen


1. Maho Bay, St Maarten

Stranden där jumbo-jättarna nästintill landar i havet. Med bara någon ynka meter till godo tar sig planen ned på landningsbanan med passagerarna i behåll. Landningsbanan är inklämd mellan stranden och berget bakom, vilket gör både start och landning ytterst komplicerad. Speciellt vid start gäller det att hålla i sig så man inte flyger i vattnet. En minst sagt både häftig och skräckinjagande upplevelse.

2. Gustavia, St. Barth

Staden med svenska anor. Ta dig en titt på de svenska gatorna tillsammans med de karibiska pastellfärghusen. Besök gärna ” Le Select”, en bar på östra strandgatan som har många roliga svenska skyltar.

3. St. Jean Beach, St. Barth

Öns skönaste strand enligt mig. Lång turkos strand med lyxhotellet ”Eden Rock” ute på en säregen liten udde. Ett stort korallrev skyddar badgästerna från våldsamma vågor. Du finner dessutom St Barth´s flygplats i nära anknytning till stranden. Här kan du spana in de små propellerplanens kamp längs med klippbranten innan de anländer till ön.

4. Shoal Bay, Anguilla

En paradisstrand utan dess like. Här är sanden kritvit och man får känslan att det är mjöl man går på längs vattenbrynet. Det finns gott om plats och du slipper trängas. Varför inte avnjuta en pinacolada tillsammans med reggaemusik i solnedgången?

5. Gwen's Reggae Grill, Upper Shoal Bay, Anguilla

På Gwen's Reggae Grill finns allt man kan önska sig. God mat, vajande palmer och ett skimrande turkost hav. Vad kan man mer begära?

Så tar du dig hit

Du kan flyga från Stockholm med Air France och KLM, med mellanlandning i Paris respektive Amsterdam. Det är sedan smidigt med båt eller flyg mellan öarna. Vi flög med WinAir.

Psst! Bra att veta

– På St Maarten betalar du med US-dollar respektive Euro beroende på vilken del du befinner dig på.
– Anguilla är inget partyställe, här råder lugn atmosfär. St Maarten däremot har ett större nöjesutbud.
– Var ute i god tid med att boka flygbiljetter.
Hyrbil är att rekommendera, snabbt och smidigt sätt att utforska öarna på.

Billigaste chartern till Karibien

Karibien

I väntan på turister
3 / 31
Sitter o spanar lite
7 / 31
Hästparkering
13 / 31
Centrala Havanna - Plaza de la Cathedral
15 / 31
Vy från enda restaurangen
16 / 31
Cayo Blanco, den vita ön.
17 / 31
Havannas coco loco taxi
19 / 31
a Pink ride of Havana
20 / 31
Utsikt över Viñalesdalen.
22 / 31
Stranden i Varadero
23 / 31
Skönt med skugga
25 / 31
Taget från bilen
30 / 31