Nytt snabbtåg snart möjligt

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Gröna tåget
Bild: Gröna tåget
Bild: Gröna tåget
BIld: Gröna tåget
Ett nytt svenskt snabbtåg kan snart bli verklighet. Högre hastigheter på både gamla och nya banor kortar restiden avsevärt.

Ett nytt energisnålare snabbtåg kan trafikera svenska järnvägar inom bara ett par år. Det visar forskningsprogrammet Gröna tåget som har arbetat sedan 2005 med att ta fram kunskap om framtidens höghastighetståg.

– Vi ser nu att riktigt snabba svenska tåg inte är någon avlägsen vision utan en fullt realistisk möjlighet inom en snar framtid, säger Tohmmy Bustad, programansvarig för Gröna tåget på Trafikverket.

5 timmar mellan Stockholm och Umeå

Gröna tåget har redan satt ett svenskt hastighetsrekord på 303 kilometer i timmen. De nya tågen kommer att kunna köra i 250 kilometer i timmen på befintliga järnvägar och i över 300 kilometer i timmen på nya höghastighetsspår. Med en “måttlig upprustning” av dagens järnvägsnät kan sträckan Stockholm – Göteborg kortas till 2,5 timme. Den längre resan mellan Stockholm och Umeå skulle kunna avverkas på bara 5 timmar – en halvering av dagens restid.

– Det är mycket värdefullt att tågen kan köra fort på olika typer av banor. Även om vi sätter igång och bygger nya raka höghastighetsspår imorgon för att lösa kapacitetsbristen kommer merparten av det svenska järnvägsnätet fortfarande att bestå av befintliga kurviga spår, säger Tohmmy Bustad.

Energisnål teknik

Trots de höga hastigheterna kan de nya tågen bli både tystare och energisnålare än dagens tåg.

– Genom att tågen är aerodynamiskt formade motorvagnståg med fler och effektivare motorer som matar tillbaka ström vid inbromsning, så kan vi sänka energiförbrukningen med 30-35 procent, säger professor Evert Andersson vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21