Nyfiken på Oman?

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: agnelm, medlem sedan 2007
Foto: brigitta, medlem sedan 2006
Foto: agnelm, medlem sedan 2007
Oman för tankarna till enorma ökenlandskap, jeepsafari och kameler, men visste du att Oman också har fantastisk dykning? Här presenterar vi en snabbguide till det exotiska arablandet.

Oman är beläget på den arabiska halvöns sydöstra del och gränsar mot Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Yemen. Längs den 1700 km långa kustlinjen finns många vackra stränder.

Inshalla – om Gud vill

Det är mycket som är annorlunda i Oman, men det också en del av charmen. För muslimerna är fredagen den heliga dagen och den firas från lunchtid, då det kallas till bön. Det är inte bara kvinnorna som bär heltäckande kläder; männens traditionella klädsel är en ankellång klänning kallad dishdasha. Om du säger “vi hörs imorrn” kommer du med största säkerhet få svaret “Inshalla – om Gud vill”, oavsett din religion.

Varför Oman?

Temperaturerna lämpar sig utmärkt för en sol- och badsemester men du kan också varva med annorlunda upplevelser. Åk med på jeepsafari, känn historiens vingslag eller häng med på en dyk- eller snorkelutflykt. I vattnen finns både delfiner, valar och ett stort gäng färgglada fiskar. Många fiskar också tonfisk i farvattnen utanför kusten.

Det omanska köket bjuder på godsaker som hommous och shishkebab. Passa också på slå dig ner på ett kafé och prova kardemummakaffet qahwa, eller rök traditionell vattenpipa med exempelvis äpple- eller jordgubbstobak.

Hur tar man sig dit?

Lufthansa, Swissair och Finnair är några av de bolag som flyger till Salalah, som är Omans näst största stad och den turistort dit man normalt åker, från 7693 kronor. Med Solresor kan du åka på charter och just nu ligger sista minuten-priserna på från 8195 kronor.

Frågor och svar om Oman

Svanen frågar:
Vi ska till Oman, Salalah i december och undrar lite vad man kan göra i och kring staden?

Elgona svarar:
Ni kan sola och bada på enorma stränder och har ni tur får ni se ett gäng delfiner. Missa inte blåshålen i Mughsail och EmtyQuarter; unika upplevelser båda två. Åk upp i Dofarbergen eller prova dykning och snorkling, utflykter finns från hotellet. Det stora varuhuset Lulu har kul varor i mängder, bland annat vackra tyger till låga priser. Man kan också sy upp kläder i Salalah, det finns många skräddare.

Brigitta svarar:
Det finns mycket att göra i Salalah. Vidsträckta stränder, men där kan du bara gå i badkläder om du är precis vid hotellen, annars gäller täckta axlar och knän för kvinnor och t-shirt och lite längre shorts för män. Salalah är en trevlig stad, besök guld- och silversouken, Al Haffnamarknaden, sultanens sommarresidens och följ gärna med på Solresors utflykter. Vi har alltid bott på Crown Plaza och där finns många aktiviteter som vattengympa, golft och danskurser.


Snabbfakta Oman

Befolkning: Cirka 2,5 miljoner invånare
Språk: Arabiska, engelska funkar också bra på hotellen
Väder:Tropiskt ökenklimat med cirka 30 grader under vintern.
Tid: Sverige + 3 timmar
Valuta: 1 Omansk Rial = cirka 20 svenska kronor

Att tänka på
Ta med dig en guide om du ska ut i öknen
Alkohol är förbjudet enligt islamsk lag. Hotellens restauranger och barer serverar dock alkohol för turisterna.
Som kvinna bör du täcka axlar och mage samt undvika shorts när du är ute på stan. Badkläder bör du bara bära på hotellets strand.

Kolla in Omans egna sida på Reseguiden


Flyg till Oman

Sistaminuten till Oman

Om Oman

Till Oman reser man om man vill ha långa sandstränder och häftiga upplevelser med fokus på kultur och historia. Reser man hit på chartersemester bor man antingen i Salalah eller Mirbat, två orter som har fina stränder och kristallklart vatten.
Båtfärd i "Österns Norge" i Musandam, Oman
2 / 8
så underbara bad här
3 / 8
5 / 8
Thinkstock
6 / 8
Thinkstock
Flamingos vid lagun
7 / 8
Soluppgång i öknen
8 / 8
Populära resor från Göteborg till Oman