Nya världsarv på UNESCO:s lista

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Rainer Walter Schmied
I somras utsågs tretton nya världsarv: bland dem hittar du de italienska Dolomiterna, ett spanskt fyrtorn och två schweiziska klockmakarstäder.

Tidigare i somras presenterades tretton nya världsarv på UNESCO:s lista – två av platserna på grund av sin natur och de övriga elva på grund av kulturarv. Efter uppdateringen finns nu hela 890 platser runt om i världen på världsarvslistan.

3 nya världsarv i Europa

1. Dolomiterna – Italien
En spännande nykomling på listan är de dramatiska alperna Dolmiterna i norra Italien. 18 toppar sträcker sig mer än 3000 meter över havet och bjuder på branta stup, klippor och djupa dalar. Dolomiterna är inskrivna på världsarvslistan på grund av just sin vackra natur.

2. Mäktigt fyrtorn – Spanien
Spaniens nya världsarv, Herkulestornet, har länge använts som landmärke och fyrtorn i hamnen La Coruña i nordvästra Spanien. Tornet står på en 57 meter hög klippa och är dessutom 50 meter högt i sig – ett pampigt välkomnande för besökare. Du hittar La Coruña långt ut mot Atlanten, norr om Portugal. I kulturarvet ingår även en skulpturpark.

3. Par i urmakarstäder – Schweiz
De två urmakarstäderna La Chaux-de-Fonds och Le Locle är belägna i Jurabergen i Schweiz och är nu upptagna på världsarvslistan. De två närbelägna städerna har en lång tradition av hantverket, som används även idag. Städerna finns på listan på grund av det rika kulturarv som urmakarstraditionen ger.


Visste du att…
…tre länder har i år fått sina allra första världsarv inskrivna på listan, dessa är Burkina Faso, Kap Verde och Kirgistan.


Flyg till världsarven

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=82e890325f70af9f306c5b1257fc3f68&site=reseguiden&javascript=1“”]Surfa in på resmålssidorna:
Italien,
Spanien,
Schweiz