Nu öppnar nöjesparkerna

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: serra, medlem sedan 2006
Foto: lott, medlem sedan 2006
Bild: Gröna Lund
Bild: Tusenfryd
Spunnet socker, ansiktsmålning, galna åkturer och chokladhjul – nu är det dags för nöjesparkerna att slå upp sina portar för säsongen. Vi har tittat närmare på fem storheter i nöjesparksvärlden.

Danskarna har redan öppnat upp både Tivoli och Legoland, men den 25 april är datumet att komma ihåg; då öppnar även Gröna Lund, Liseberg och norska Tusenfryd upp sina dörrar. Vi har kollat upp årets nyheter i parkerna.

Liseberg – vrålåk och underhållning

Liseberg har roat Göteborgsbesökare i hela 86 år och den 25 april slås portarna upp för ännu en säsong. Årets nyheter består av barnens nya berg- och dalbana Rabalder och den spännande åkattraktionen Hanghai – en snurrande platta med plats för 40 personer som gungar i en vagga. Liseberg erbjuder också flera olika boendevarianter, restauranger och underhållning. Många mer eller mindre kända artister spelar på de olika scenerna. I sommar kan man bland annat se Jerry Williams krogshow eller artister som Maia Hirasawa eller Håkan Hellström.

Entre: 70-80 kronor för alla över 7 år.
Åkpass: 1 dag för 290 kronor.

Gröna Lund – klassikern med den galna nykomlingen

Förra säsongen åts det hela 297 845 glassar på Gröna Lund. Åk dit på glassfrossa i sommar och prova det nya åket Insane. Grönan skriver på sin hemsida att inte ens de själva vet hur nästa åk ser ut – det kan gå upp, ner eller snurra jättefort. Ja, det låter faktiskt som att åket kommer att leva upp till sitt galna namn. Grönan har sedan premiären 1883 blivit en riktig klassiker bland familjenöjena i sommarstaden Stockholm och den 25 april är det alltså dags för ännu en säsong.

Entre: 70-80 kronor för alla över 6 år.
Åkpass: 1 dag för 289 kronor.

Tivoli– karusellkul mitt i Köpenhamn

Parken har redan öppnat för säsongen och den 1 maj öppnar även nytillskottet Vertigo – en interaktiv flygupplevelse där du själv får prova att vara pliot. Om du bor i södra Sverige och har tänkt skaffa bropass till Öresundsbron finns ett paket som ger dig mer än 30 % på Tivolis årskort. Kolla Öresundsbrons hemsida. Tivoli är beläget mitt i Köpenhamns centrum vilket gör ett besök i parken utmärkt att kombinera med annat under en weekend i staden.

Entre: 85 danska kronor
Entre och åkpass: 285 danska kronor

Tusenfryd – maffiga G-krafter och coola temafester

Tusenfryd ligger bara 15 minuter med bil från Oslo och på vägen för svenskar som kommer över Svinesund. Jämfört med sina äldre konkurrenter är Tusenfryd en ungdom – de öppnade nämligen 1988.
I år kan du prova Tusenfryds nya monsterkarusell Spinspider som utsätter kroppen för 4,5 G-krafter i 120 graders vinkel. Parken satsar också mycket på temafester som cowboyfest eller vikingafest och vanligen ingår förutom mat också utklädnad och underhållning. Parken öppnar för säsongen den 25 april.

Entre inklusive åk: Vuxna från 299 norska kronor och barn över 120 cm från 239 norska kronor. Priserna avser biljetter köpta på nätet. Vissa helger i början och slutet är dessutom rabatterade.

Legoland – i år med sprillans nytt piratskepp

Legoland i Billund har redan öppnat för säsongen och med sitt läge mitt i Danmark är det ett perfekt stopp på vägen till kontinenten. Här handlar det mesta om lego och det finns någonting för barn i alla åldrar. Interaktiva äventyr och åkattraktioner och bland dem finns nyheten Pirate Wave breaker, sjörövarskeppet som är beläget i Piratlandet.

Entre: Vuxna över 13 år betalar 259 danska kronor och barn mellan 3-12 år betalar 229 danska kronor.
Det finns även paket med rabatt på överfarten på Stora Bält-bron, som kan köpas på plats. Läs mer här.

100 DKK= 149 kronor och 100 NOK=125 kronor, enligt växelkurs hos Forex 2009-04-15

Öppningsdatum för andra sommarnöjen i Sverige

1 maj: Fun City Varberg och Kolmården.
14 maj: Parken zoo Eskilstuna.
15 maj: Astrid Lindgrens värld
20 maj: Kneippbyns sommarland på Gotland
21 maj: Furuviksparken i Gävle, High Chaparral och Ölands djurpark.
23 maj: Tosselilla sommarland i Skåne
30 maj: Skara sommarland

Psst! Planera in ett parkbesök redan i maj, eller början av juni och spara både tid och pengar. En del nöjesparker har billigare inträde i lågsäsong och desssutom är det nästan alltid fler besökare och längre köer.

Läs mer:

Astrid Lindgrens Värld
Furuviksparken
Fun City Varberg
High Chaparral
Kolmården

Kneippbyn
Parken zoo
Skara Sommarland
Tosselilla sommarland
Ölands djurpark


Mer information här

Liseberg
Gröna Lund
Tivoli
Tusenfryd
LegolandSemestra i Sverige i sommar?

Kolla in erbjudanden: Barn & Familj
Kolla in alla erbjudanden – Sverige
Allt om Sverige samlat på ett ställe

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21