Nordens bästa familjeresmål

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Fårup Sommerland
Foto: cinna, medlem sedan 2006
Foto: alorelei, medlem sedan 2006
Foto: olawikstrom, medlem sedan 2008
Foto: raketost, medlem sedan 2007
Norden är fyllt till bredden av roliga platser att besöka som familj. Vi tipsar om tre klassiker och fyra uppstickare för den som vill semestra på nära håll. Välj ut din favorit eller kombinera flera av dem under en period. Och glöm inte att äta mycket glass!

– Pappa, är vi inte framme snart? Vi har ju åkt hur långt som helst…
Minska gnället i baksätet i sommar genom att besöka roliga höjdpunkter för alla åldrar. Vi listar 7 familjefavoriter som gör semestern i Norden till en dans.

3 klassiker

Liseberg
Liseberg är ett klassiskt familjeresmål som är perfekt att kombinera med en helg i Göteborg eller en semestervecka längs Västkusten. En dag i nöjesparken räcker för att täcka upp det mesta, satsa på veckodagar om du vill försöka undvika allt för långa köer.
I år finns två nyheter: barnens berg- och dalbana Rabalder och åkattraktionen Hanghai – en snurrande platta med plats för 40 personer som gungar i en vagga. Liseberg erbjuder också flera olika boendevarianter, restauranger och underhållning.
Entre: 70-80 kronor för alla över 7 år.
Åkpass: 1 dag för 290 kronor.

Fårup sommarland
Ett klassiskt danskt sommarnöje nära Jyllands västkust, strax söder om Lökken och med närhet till Ålborg. Mitt i skogen finns en nöjespark med familjekul, action och badland. Mycket skoj för hela familjen och också nära till kusten för den som vill kombinera med sol och bad. Välj att antingen köra upp genom Danmark till Fårup eller att ta båten till Fredrikshamn.
Pris: 210 danska kronor. Barn under 3 år gratis.

Kolmården
Spana in spännande tigrar, se lekfulla delfiner eller åk runt bland djuren i safariparken. På Kolmården finns upplevelser för stora och små. Årets nyhet är faktiskt en åkattraktion – delfinexpressen – för den som känner för något lite fartfyllt mellan varven. I parken kan du också hälsa på delfinungarna Sting och Fenah, födda i september 2008 och många andra djurungar.
Pris: Vuxna betalar 245 kronor, barn mellan 3-12 betalar 145 kronor. Safariparken kostar extra och varierar beroende på om du har egen bil eller inte.

4 uppstickare

Öland – ett campingmecka
Det finns en bra bit över tjugo olika campingplatser på Öland och ön är något av ett campingmecka. Här finns också mycket att göra för hela familjen: besök Ölands djur- och nöjespark, eller lådbilslandet, upptäck naturen eller sola och bada längs stränderna. Öland är också populärt bland golfentusiaster och om du är sugen på cykelutflykt är marken lämpligt nog ganska platt och saknar skarpa backar.

Muminvärlden
Ta färjan till finska Åbo och besök Mumin och hans vänner i närbelägna Nådendal. Muminvärlden baseras självklart på Tove Janssons populära böcker. I entrépriset ingår även teaterföreställningar. I sommar spelas “Drakens tårar” (även på svenska) och musikpantomimen “Hur gick det sen?” Färjan till och från Sverige är också ett litet äventyr i sig.
Pris: 220 kronor (20 euro)

Pite Havsbad
Populärt semestermål för familjer och här finns det mycket att roa sig med. Om vädret är gott lockar “Nordens Riviera” med sol och bad eller aktiviteter som beachvolley. Området har också en stor utomhuspool, lekpark, golf och go cart. Eftersom man kan åka till Pite Havsbad året om finns det också gott om icke väderberoende aktiviteter. Prova äventyrsbadet, spa-anläggningen eller se en film på en av Sveriges tre kupolbiografer.

Hunderfossen
Du hittar familjeparken Hunderfossen två och en halv timme från Oslo, vid Guldbrandsdalen, strax norr om Lillehammer. I år firar parken 25 år och det är därför extra mycket festligheter på gång. Det finns badland, åkattraktioner, äventyr och fartfyllda aktiviteter som Gokart. Men till Hunderfossen kan du åka även om vädret inte är strålande, de har nämligen en del inomhusaktiviteter också.
Pris: 310 kronor för alla över 140 centimeter, mellan 95-140 centimeter betalar man 245 kronor och alla under 95 centimeter går in gratis.


Tony tipsar om Varberg:
1. Bo på vandrarhemmet på Varbergs Fästning.
2. Besök Cykelmuseet och Bockstensmannen.
3. Bada på sandstranden nere vid Kallbadhuset men gör även ett besök där inne, det finns en bastu med hänförande utsikt.
4. Bada nere vid Apelvikens långa strand.
5. Ät en glass på Tre Toppar i Läjet nere i Träslövsläge. Ta en minigolf efteråt.
6. Besök Ullared. Familjens shoppingparadis. För att undvika köer, åk gärna dit på eftermiddagen. Varuhuset och butikerna är ofta öppna till åtta på kvällen.

Mer information:
Fårup Sommerland
Hunderfossen
Kolmården
Liseberg
Pite Havsbad
Muminvärlden


Läs mer om respektive land:
Sverige
Norge
Danmark
Finland