New York med barnen

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Foto: uhaki, medlem sedan 2010
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
New York är bräddfyllt av spännande museer, sevärdheter och lekvänliga parker. Vi har samlat ett gäng tips som passar perfekt för barnfamiljen på besök i storstaden.

I New York finns otroligt mycket skoj att hitta på för vuxna och barn i alla åldrar. Tipsen sträcker sig från Manhattan upp till Bronx och söder ut till Cooney Island.

1. Klassiskt museum mitt på Manhattan

Det maffiga American Museum of Natural History ligger på Upper West Side vid Central Park. Här kan hela familjen lära sig mer om djur, natur och världen i omgivningarna från filmen “Natt på museet”. Den som inte blir imponerad av dinousariehallen, med bjässar som Tyrannosaurus Rex, är troligen väldigt svårflirtad. Just nu pågår också utställningen Beyond Planet Earth som tar en titt på framtidens rymdresor och pågår fram till augusti 2012. På IMAX-biografen visas “Born to be Wild”, som handlar om föräldralösa orangutanger och elefanter.

2. Utforska New Yorks djurliv

På Bronx Zoo norr om Manhattan kan du hälsa på tigrar, isbjörnar, sjölejon och många andra spännande djur. Här finns allt från stora däggdjur, till fåglar, reptiler och insekter. Kombinera gärna med ett besök i New York Botanical Gardens som ligger precis bredvid. På Coney Island ligger New York Aquarium, som liksom Bronx Zoo drivs av Wildlife Conservation Society. Hit ska du åka om du istället vill lära dig mer om havets djur. Akvariet, som är öppet året runt, har många roliga aktiviteter. Lär dig mer om bläckfiskar, se sjölejonen visa sina konster eller kolla när valrossar eller hajar får sin mat. Under sommarhalvåret kan du till och med få ditt foto taget med ett charmigt sjölejon.

3. Upplev den gröna lungan

Det gigantiska Central Park är verkligen kungen av parker. Slink in i den gröna oasen och få en paus från Manhattans sus och dus utanför. Visste du att Central Park har hela 21 lekplatser? Stanna till och låt småttingar leka av sig. Lite större barn kanske föredrar att upptäcka parken på två hjul. Cyklar finns bland annat att hyra vid Loeb Boathouse mitt i Central Park. Där finns också roddbåtar för den som hellre vill upptäcka sjön.

4. Släpp loss kreativiteten

Children's Museum of the Arts är dedikerad åt just barnens egen konst. De permanenta utställningarna visar målningar som barn från både USA och resten av världen har gjort. Museet erbjuder en rad olika möjligheter för barn och deras familjer att komma och släppa loss sin egen kreativitet. Workshops finns för olika åldrar och även på drop-in basis. Lite äldre barn kan bland annat lära sig att trycka egna t-shirts och tygkassar. Ett annat alternativ är ett besök på DIY-butiken Make Meaning, som är en konst- och hantverkscenter för stora och små. Här kan du göra egen tvål, egna smycken eller måla keramik. Butiken ligger på Upper West Side på 329 Columbus Avenue. Kolla vad som är på gång på makemeaning.com.

5. Ta en sightseeingtur på vattnet

Att se Manhattan från vatttnet är en kul upplevelse för hela familjen. Ni kan välja mellan mer traditionella sightseeingbåtar och riktiga racer-båtar. En av de mest kända går under det något skrämmande namnet “Beast” och tar er med på en fartfylld tur på 30 minuter. Båtens skrov är målat som ett monsteransikte med en stor mun fylld av sylvassa tänder. Notera att båten inte kör turer under vinterhalvåret eller när det regnar. Ett lugnare alternativ, som dessutom är helt gratis, är att hoppa ombord på färjan till Staten Island. Turen ger dig en schyst vy över Frihetsgudinnan och Manhattans skyskrapor.

6. Gå och shoppa istället

Har ni tröttnat på sevärdheter? Då är det tur att New York även är en av världens bästa städer för shopping. De makalösa leksaksaffärern är en dröm för alla barn! FAO Schwarz flaggskepp ligger på Fifth Avenue vid 58th street och är en riktig klassiker. Här finns allt för barn i alla åldrar, från bebisar till de yngre tonåren. Andra alternativ kan vara Toys R'Us eller Nintendo World. Missa inte M&M's World vid Times Square. Det är New Yorks största godisbutik och den har öppet varje dag till midnatt. Ett annat tips är den stora bokaffären Books of Wonder på 18 West 18th Street, kul för barn som precis börjat läsa engelska i skolan. Vuxna barn sätter med fördel kurs mot Apple Store på 767 Fifth Avenue.

7. Musikal för hela familjen

Det hör till upplevelsen att gå på musikal i New York. Det finns många shower som passar hela familjen. Några exempel är Lejonkungen, Wicked och Mary Poppins. Biljetter kan antingen förbokas eller köpas på plats i New York. TKTS säljer rabatterade biljetter till föreställningar samma dag. TKTS Times Square är en av tre butiker och den ligger under den röda trappan på Duffy Square vid Broadway och 47th Street.


Flyg till New York

Populära hotell i New York

Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
26°
Klimat i september
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53