New York – ett julshoppingens mecka

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Andrew Kazmierski
Bild: Dreamstime
Inför jul klär en av världens bästa shoppingstäder om till julskrud och lämpar sig perfekt för en stämningsfylld långweekend. Dessutom är dollarn är fortfarande låg vilket gör att du får mycket klappar för pengarna.

Spektakulära juldekorationer, skridskobanor och mäktiga julgranar – blandat med allt vad New York redan har att erbjuda till vardags. Här listar vi juliga måsten och julklappstips.

3 juliga måsten i New York

1. Åka skridskor
Bara ett stenkast från Time Square hittar du Bryant Park, en av de bästa platserna på Manhattan för en svängom på isen. Om du (kanske mot förmodan) har med dig egna skridskor är det gratis, men det finns också att hyra för 12 dollar. Öppet mellan 8-22 dagligen, på fredagar och lördagar öppet till midnatt.
2. Spana in kungen av granar
Den mäktiga julgranen vid Rockefeller Center pryds av 30 000 ljus och har en stjärna av Swarovski-kristall. I år tänds granen upp den 2 december och att kolla in den är ett måste. Här kan du också åka skridskor eller kolla på utsikten från Top of the Rocks. Glöm inte mössan, det blåser ofta kallt på toppen.
3. Fönstershoppa
I New York sparas det inte på krutet när det gäller julskyltning. Tre varuhus som är värda att svänga förbi bara på grund av de coola skyltfönstren är Bloomingdale's på Lexington Avenue, Saks Fifth Avenue och Macy's.

Julklappstips på Manhattan

Uppdrag: konstbok till svåger
Gå till Moma Store. Här hittar du fler än 2000 boktitlar om allt som rör konst, arkitektur, design eller foto. Butiken ligger i entrén på Modern Museum of Art på 11 West 53rd Street (mellan 5th och 6th Avenue).

Uppdrag: Ipod till brorsan
Gå till Apple Store. Här hittar du allt du kan tänka dig i Ipod och Mac-väg och du behöver inte stressa – butiken har öppet dygnet runt, året om. 767 Fifth Avenue (mellan 58th och 59th Street).

Uppdrag: cool klänning till lillasyster
Gå till Urban Outfitters. Här finns schysta kläder, accessoarer, väskor, skor och roliga prylar, kanske främst för de unga och trendiga. Urban Outfitters har sex butiker bara på Manhattan, en av de bästa ligger på 628 Broadway (mellan Bleecker Street och Houston Street).

Uppdrag: yogakläder till sambon.
Gå till Adidas Flagship Store. Här kan du troligen hitta allt du kan önska i sportklädes väg, i allafall av märket Adidas. Butiken ligger på hörnet av Broadway och Houston Street. Ett annat bra alternativ är Nike Flagship Store på hörnet av 5th Avenue och East 57th Street.

Uppdrag: leksaksbil till minstingen.
Gå till FAO Schwarz. Det stora leksaksvaruhuset på 747 Fifth Avenue (vid 58th) är en välkänd destination för leksaksshopping i kubik. Ett roligt inslag är det gigantiska pianot med tangenter som du kan dansa på. Ett alternativ är Toys R Us vid Time Square, på hörnet av Broadway och 44th Street som utmanar med ett Pariserhjul i entrén.

Så får du en lyckad shoppingdag

I New York inte svårigheten att hitta roliga shoppingfynd – problemet är att välja och begränsa sig. Det finns många bra stråk och områden för shopping, men avstånden är ofta ganska långa. Ta på bekväma skor och satsa på ett område i taget. Transportera dig gärna med kollektivtrafik eller med taxi (förvånansvärt billigt). Taxichaufförerna har oftast lättare att hitta om du uppger mellan vilka gator, eller på vilket hörn adressen ligger, exempelvis “Broadway at Houston Street”.

Långweekend i New York – vad kostar det?
Här är ett prisexempel för en långhelg från onsdag den
9 december till söndag den 13 december i år:
Flyg: 4145 kronor per person.
Hotell: 460 kronor per person i dubbelrum /natt.
Totalt: 5985 kronor per person för en långweekend.
Priserna hämtades 2009-11-06.


Julshopping i New York – läs också:
Insider-tips från medlemmen Sallskapet som har bott i NYC

Flyg till julshoppingen med avresa från

Hotell från 3 stjärnor

Psst! Du får tull- och skattefritt ta med dig varor för 4300 kronor in i Sverige, från ett land utanför EU. Källa: Tullverket 2009-11-06

Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
20°
Klimat i oktober
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53