Natursköna öar i paradiset

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Aline Sales
Foto: James Morgan
Foto:Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Du har säkert fantiserat om grönskande öar med vita sandstränder, vajande palmer, ett rikt djurliv, strålande sol och turkost vatten. Här kan du läsa mer om de platserna och samtidigt skaffa dig en uppfattning om vilken ö som passar dig bäst.

Fernando de Noronha, Brasilien

Om du någon gång drömt om att simma med delfiner är det här den perfekta platsen att göra det på. Runt detta paradis finns ett av världens bästa och artrikaste dykvatten. Stränderna är bland de vackraste i Brasilien och hela området är nationalpark och med på UNESCOS världsarvslista. Med kristallklart och ljummet vatten är det svårt att inte prova på att dyka eller snorkla. I de naturliga poolerna som bildas av tidvattnet ser man koraller, färgrika fiskar och humrar medan de djupare vattnen innehåller andra attraktioner som hajar, barracudor, färggranna fiskar av alla slag, de berömda delfinerna och sköldpaddorna. Medeltemperaturen ligger runt 27 grader och det finns två säsonger, september till februari som är den torra säsongen och mars till april då det regnar ibland. Fernando de Noronha är ett skyddat område och antal besökare som tas emot är begränsat. Det finns inte några stora hotell eller resorter på ön, men det finns komfortabelt boende med alla bekvämligheter för den som önskar det. Så tar du dig hit: Du tar dig enklast hit med flyg via Natal eller Recife som ligger på Brasiliens östkust. Ifall du köper ett flygpass hemifrån innan du reser kan du spara ganska mycket pengar.

Lord Howe Island, Australien

Lord Howe i Australien bektraktas allmänt som den vackraste ön i Stilla havet, då den kan erbjuda spektakulära landskap med vulkaniska berg och olika sorters regnskog och gräsmarker. Lord Howe är en av endast fyra ögrupper som finns inskriven på UNESCOS världsarvslista. På ön finns ett stort antal arter av inhemska växter, varav endel är specifika just den här platsen. För den som vill dyka eller snorkla är detta en perfekt plats då man får simma bland färgglada tropiska och subtropiska fiskar, sköldpaddor och annat spännande marint liv. Oförstörda, nästan tomma stränder med perfekt gyllene sand lockar både familjer och par. Lord Howe är ett tidlöst naturparadis där tempot är avslappnat men där det finns gott om aktiviteter och äventyr att välja mellan. Många utmanar sig med bushwalks och mer ansträngande vandringar, till bland annat berget Mt Gower, rankad som en av världens bästa dagspromenader. Lord Howe har ett klimat som är milt, året om. Havsbrisen hindrar somrarna från att bli för varma, samtidigt som omgivande varma hav bäddar för varma och trevliga vintrar. Under sommaren, som är november till februari, ligger temperaturen runt 25 grader och på vintern, juli och augusti, på strax under 20. Den mest populära tiden att besöka Lord Howe är mellan september och juni. Så tar du dig hit: Hit reser du med flygbolaget Qantas, via Sydney eller Brisbane. Därifrån till Lord Howe tar det endast cirka 2 timmar med flyg.

Isla de Holbox, Mexiko

Den här vackra ön är skild från Mexikos fastland av en grund lagun som är hem för tusentals flamingos, pelikaner och andra exotiska fåglar. Förutom fåglar kan du också få se delfiner och under maj till september kan du simma med valhajar som passerar ön. Holbox är en riktig idyll med kritvita sandstränder, turkost vatten, gator av sand och hotell med palmbladstak. De flesta av människorna här försörjer sig på fiske. Öns enda stad har ett dussintal kvarter med låga hus i pastellfärger, små butiker med konsthantverk och en handfull restauranger. Staden lever upp på kvällarna, då folk samlas för att njuta av fisk- och skaldjursrätter som serveras på restaurangerna. Trots öns otroliga skönhet har den hittills varit besparad från massturismen. Tempot här är lugnt, både i de centrala delarna och vid de långgrunda stränderna.Till den här paradisön åker du som uppskattar djur, natur, fina stränder och ett lugnt tempo. Kombinera gärna vistelsen här med en vecka i till exempel Playa del Carmen. Holbox har ett tropiskt klimat, temperaturen ligger på i genomsnitt 27 grader och det brukar nästan alltid fläkta lite på eftermiddagarna. September till november är regnperiod, men ön får oftast bara hälften så mycket regn som många av de närliggande destinationerna. Så tar du dig hit: Hit flyger du reguljärt eller med charter, då till Cancun, för att sedan ta en transfer på cirka 3 timmar för att komma till ön Holbox.
- Charter till Isla de Holbox

Lakadivöarna/Lakadiverna, Asien

Lakadiverna är ett antal öar som ligger i Indiska Oceanen, i sydvästlig riktning från Indiens västkust, norr om Maldiverna. Det finns cirka 30 korallöar och atoller, men bara 10 av dem är bebodda och endast två är tillgängliga för turister. De vackra lagunerna här är idealiska för snorkling, fiske och dykning. Dessutom finns en mängd andra vattensporter som kajak, fiske, surfing och segling att välja på. Turismen till Lakadiverna är reglerad, vilket innebär att det krävs ett specialtillstånd för att få gå i land och uppleva denna vackra och orörda ögrupp. Om du är ute efter orörda stränder, isolerade och rogivande öar och ett otroligt vackert korallrev är Lakadiverna det ultimata resmålet för dig. Årstiderna i det här området är indelade i sommar, vinter och monsun. Sommaren sträcker sig från mars till maj där temperaturen varierar mellan 22 och 35 grader. Vanligtvis är april till maj varmast med skyhöga temperaturer medan det under vintermånaderna december till februari ligger mellan 20 och 30 grader. Monsunsäsongen är från juni till augusti. Under denna period faller det oftast en hel del regn. Den bästa tiden att besöka detta paradis är mellan augusti och mars när temperaturen är måttlig och vädret är behagligt. Så tar du dig hit: Du når lättast Lakadivernas flygplats Agatti via Kochi som ligger i Indien.

Tuvalu, Polynesien

Tuvalu ligger i södra Stilla havet, med Kiribati, Fiji och Samoa som sina närmaste grannar. Landet består av nio öar, varav fem är korallrev. Landet som är ett av de minsta och mest avlägsna länderna i världen, erbjuder en omgivning som är perfekt för vila och avkoppling. Den spektakulära marina miljön består av det vidsträckta havet som varvas med atoller, magnifika laguner, korallrev och små öar. Tuvalu är på vissa platser inte mer än 10 meter brett och dess högsta punkt är endast 4,5 meter över havet. Här kommer du att upptäcka en distinkt polynesisk kultur av öbor som jobbar hårt för att behålla sin unika sociala organisation, konst, hantverk, arkitektur, musik och dans. Klimatet i Tuvalu kan beskrivas som ett typisk varmt, tropiskt klimat med två årstider. Den torra säsongen är mellan december och början av februari och från juni till mitten av september medan regnperioden är från slutet av februari till slutet av maj, och från september till slutet av november. Temperaturen varierar mellan 26-32 grader året om, med en behaglig vattentemperatur på 28-29 grader. Så tar du dig hit: Vanligaste resrutten hit från Sverige är via London, Los Angeles och Fiji.


Läs mer om öarna här.

Fernando de Noronha
Lord Howe Island
Isla de Holbox
Lakadiverna
Tuvalu

Här hittar du fler flyg.


Flyg till paradisetCharter till MexikoMer långresor

Om Holbox Isla de Holbox, Mexiko

Isla de Holbox är en paradisö utanför Mexikos kust. Här finns vita sandstränder, bra restauranger, turkost hav och gator av sand. Resmålet är perfekt för familjen eller den som gillar avkoppling. Har du tur kan du få se delfiner och valhajar.
Tropiskt
Laid back
Barnvänligt
Romantiskt
Sandstrand
Sol & bad
33°
Klimat i september
28°
Badtemp i september
1 / 6
Thinkstock
2 / 6
Thinkstock
Holbox strand från balkongen.
3 / 6
4 / 6
Thinkstock
6 / 6
Thinkstock
Populära resor från Göteborg till Holbox