Nära havet vill jag bo

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Rikard Andreasson
Foto: kajsa82, medlem sedan 2007
Foto: carlos, medlem sedan 2008
Foto: paulita, medlem sedan 2006
Foto: marex23, medlem sedan 2007
Att blicka ut över havet ger ro och att vakna med havsutsikt ger en skön känsla. Och det finns väl inget mer svenskt än en sommarvistelse vid havet. Här presenterar vi 6 svenska hotell, värdshus och vandrarhem som ligger skönt nära vågorna.

Utmed de svenska kusterna finns det många spännande och bra hotell, pensionat och vandrarhem. Många är små familjeföretag och det ger charm och själ – det känns långt till storstädernas tråkiga hotellkedjekomplex. Här följer några sköna nedvarvningsplatser med havsutsikt.

Mollösunds Värdshus
Värdshuset ligger mitt i den charmiga byn på Orusts västra sida. Det har
10 fräscha och nyrenoverade rum, en stor terrass och serverar riktigt bra skaldjur.
Här kan man bara strosa omkring bland sjöbodarna, bada, fiska eller åka på sälsafari med den vackra skonaren Mathilda af Mollösund.

Haväng
Ett vandrarhem med fantastiskt läge där Österlen är som bäst. Du bor i en gammal skånelänga ett stenkast från havet. Naturen finns på knuten och här är det lätt att bara slappa, ligga på stranden, cykla eller vandra på de karaktäristiska hedarna.

Kullagårdens Wärdshus
Värdshuset ligger beläget i naturreservatet uppe på Kullaberg utanför Mölle i nordvästra Skåne. Eftersom värdshuset ligger 50 meter från områdets vackra golfbana är många av anläggningens gäster golfare, men här finns mycket att göra för de som bara älskar att strosa om kring i vacker natur – här finns dramatiska klippor som stupar ner i havet. På klipporna finns bra klättring och nedanför finns fina dyk.

Hotell Havsbaden Grisslehamn
Trevlig och lite större anläggning med eget spa i Grisslehamn. Hotellet har anor från början av 1900- talet och ligger på skönt weekendavstånd från Stockholm. Här kan man ha konferens, bara vara eller unna sig en skön spavistelse. Dessutom har hotellet ett stort aktivitetsutbud, med allt från kajakpaddling till kräftfiske.

Utpost Hållö
Längst ut i havet utanför Smögen ligger vandrarhemmet Utpost Hållö. Tången, segelbåtarna, de kala klipporna och de salta vindarna gör den bohusländska känslan total. På öns ostsida ligger det lilla vandrarhemmet, där man bor i små stugor. På Hållö finns ett av Bohusläns mest kända bad, den karaktäristiska Marmorbassängen. Evert Taubes morbror var fyrvaktare på ön och hans berättelser inspirerade skalden till Balladen om briggen Blue Bird.

Sands Hotell
Snyggt hotell i Sandhamn i Stockholms skärgård. Sands är egentligen en konferensanläggning, men under sommaren och vissa helger är hotellet även öppet för privatpersoner. Snyggt och läckert, utan att vara snobbigt. För att ta sig till Sandhamn krävs det båt. På sommaren kan du åka från Strandvägen i Stockholm, annars får du ta dig till Stavsnäs, som har avgångar varje dag under hela året.Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21