Napa Valley – vackra vyer och välsmakande viner

Juny
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: juny, medlem sedan 2006
Foto: juny, medlem sedan 2006
Foto: juny, medlem sedan 2006
Foto: juny, medlem sedan 2006
Foto: juny, medlem sedan 2006
Napa Valley i Kalifornien är en plats för vinsugna USA-resenärer under vår- och sommarmånaderna. Här njuter du av landskapet medan du smuttar på ett glas vin. Läs mer om Napa när Reseguidens medlem Marina, alias Juny, beskriver denna fantastiska plats.

Då Napa ligger endast en dryg timmes bilresa från San Francisco är en 2-3 dagarsutflykt till Napa ett perfekt komplement till storstadsresan vilket var precis det jag och min sambo gjorde. En plats med härliga omgivningar som bara förstärks av de goda vinerna som provas. Under helgerna, speciellt under sommarmånaderna, är det många besökare som kommer hit både för möhippor och bröllop. Antingen bokar man en utflykt med någon av bolagen som anordnar vinprovningsresor och åker till exempel limousine mellan vingårdarna. Eller så tar man egen bil med en utsedd chaufför.

Vingårdar till både höger och vänster

När du närmar dig Oakville och fortsätter längs St Helena Highway norrut ligger det vingårdar både till höger och vänster längs vägen. En av de första vingårdarna du ser som sticker ut längs vägen är Robert Mondavi Winery. Den stora vita byggnaden bryter av det gröna landskapet med sitt höga torn. Med många välkända viner världen över bjuder Robert Mondavi Winery på en av de mer personliga rundturerna på vingården. Guiden började med att fråga var vi alla var ifrån och anpassar guidningen så att även vi från Europa får veta vilka viner som finns tillgängliga och hur vi kan få tag på deras viner även på hemmaplan. Turen börjar inomhus med en introduktion och fortsätter sedan ut bland vinrankorna med utsikt över det vackra landskapet. Sedan slår man sig ner runt ett bord för provning av flertalet viner av blandad exklusivitet. Räcker inte vinet som ingår i rundturen kan vinprovningen fortsättas i vinbaren eller så kan man stanna till i butiken.

Besök i vinkällaren

Längre norrut ligger vingården Beringer. Den grundades av tysken Jacob Beringer och var den första vingården med att erbjuda publika vinrundturer i Kalifornien. En lite mer kommersiell rundtur men en tur som tar dig ner i den dunkla vinkällaren. Under turen får du smaka på flera av Beringers viner. Viner som sägs ha en stor del i starten av vinturismen i Napa Valley.

Vin med vy

För att nå Sterling Vineyards får du åka kabinbana upp till gården.1977 besökte Prince Charles denna högt belägna vingård. Från kabinbanan har du en härlig utsikt över omgivningen. Här får du promenera genom huset själv och stanna till vid olika provningsstationer och prova deras viner. En av dem serveras på deras terrass som en härligt solig dag ger en fantastisk upplevelse med den vidsträckta vyn över vindalen och vinet smakar ännu bättre. Här kan du välja olika vinprovningspaket beroende på hur exklusiva viner du vill prova.

Vin och mat i kombination

En helg i Napa kan lätt innehålla mycket dryck men hungern måste också stillas till slut. Vingården V. Sattui kombinerar detta på ett mycket avslappnat vis. I deras delibutik kan du kombinera din egen picknickkorg av charkuterier, bröd och diverse röror eller köpa en färdig. Under våren och sommaren ställer de upp grillarna och serverar rustika grillrätter både lördag och söndag. Tillsammans med ett av deras viner kan du slå dig ner vid ett av borden eller på en filt i deras lummiga trädgård. En perfekt vingård om du bara vill prova lite vin och njuta av dagen.

CIA i Napa

Nej, det handlar inte om Central Intelligence Agency utan i Napa Valley kan CIA även stå för Culinary Institute of America. En kockskola som även har en välbesökt restaurang. Besökare kan här njuta av en kulinarisk höjdpunkt i en härlig omgivning. Middagen avnjutes antingen ute på terrassen eller inne i den magnifikt eleganta men rustika matsalen med stenväggar och högt i tak. Där kan man se sin rätt tillredas av de många kockarna. Så klart finns även här en välsorterad vinlista. Besökare gör rätt i att boka bord i förväg för att vara säkra att få plats.

Bubbel hos Mumm Napa

För någon som är sugen på lite mer bubblor i glaset är Mumm Napa ett perfekt stopp på Naparesan. Gå en rundtur eller slå dig ner i en av de olika serveringarna. Med utsikt över vinrankorna och förhoppningsvis solen i ögonen kan du välja ditt eget provpaket och smaka av de bubbliga godingarna. En kort introduktion på vinerna ges av din servitör. Passa även på att ta en titt i galleriet innan bubblorna stiger dig åt huvudet.

Boende

För boende är St. Helena mest centralt men blir snabbt fullbokat på helgerna runt sommarmånaderna så boka i tid. Annars finns fler hotell i Napa i söder och Calistoga i norr för närhet till vingårdarna.


Bra länkar

Karta över Napa Valley
Robert Mondavi Winery
Beringer
Sterling Vineyards
V.Sattui
CIA Restaurants
Mumm Napa


Populära boendenFlyg till San Francisco

Napa Kalifornien, USA

Populära resor från Göteborg till Napa