Mot Sveriges tak!

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Foto: laplander, medlem sedan 2006
Foto: rommetorp, medlem sedan 2006
Trots den smältande glaciären på toppen är Kebnekaises sydtopp fortfarande Sveriges högsta berg. Och trots att det ligger mitt i Lappland är det, även för en city slicker, ganska lätt att bestiga.

Att klättra upp på det 2104 meter höga Kebnekaise är många svenskars dröm. Utgångspunkt för en bestigning av toppen är Kebnekaise fjällstation, som ligger vid bergets fot. Stationen är ett bekvämt fjällhotell och det enda du egentligen behöver ta med dig är bra kläder och kängor.

Se en elftedel av Sverige

Varje dag som vädret tillåter, lämnar en guidad grupp stationen med mål att ta sig upp på toppen via den så kallade Östra leden. Turen inleds med en brant vandring upp till Björlings glaciär. Innan ismassan korsas knyter guiden in alla deltagarna i ett rep. På andra sidan glaciären börjar klättringen upp mot toppstugorna och även här är du säkrad med rep. Klättringen är mestadels brant vandring, men på några ställen kan du behöva använda händerna för att hålla balansen. Väl uppe vid stugorna blir det åter flackare, hela vägen upp till toppglaciären. När du minuterna senare kliver upp på Sveriges högsta topp kan du, om vädret är klart, se en elftedel av Sverige.

En dag eller tio minuter

Att bestiga Kebnekaise tar cirka tio timmar tur och retur fjällstationen. Dessutom får du räkna med att det tar en dag att gå de nitton kilometrarna från Nikkaluokta till fjällstationen. Om du inte flyger helikopter – då tar det tio minuter och kostar 600 kronor. Till Nikkaluokta tar det runt en timme med buss från Kiruna, dit tar du dig med tåg eller flyg.

Den guidade turen till Kebnekaises topp kostar i år 790 kronor, medlemmar i STF får en hundring i rabatt. I priset ingår guide, ryggsäck och säkerhetsutrustning.

Mer information hittar du på:
www.stfkebnekaise.com
www.kallaxflyg.se

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21