Möt julen i Stockholm

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Mikael Damkier
Bild: Marie Andersson
Bild: Big Ben
När vintermörkret sprider sig över landet, pryds gatorna med mysig belysning samtidigt som kaféer och restauranger fylls med stearinljus. Julen nalkas med stormsteg och vad passar då inte bättre än en weekend i stämningsfyllda Stockholm?

Huvudstaden har mycket att erbjuda för dig som vill hitta den rätta jul- och vinterstämningen. Bland de många arrangemangen i juletid finns både traditionella och innovativa aktiviteter. Vi listar några av dem:

Tradition och hög mysfaktor

Skansens julmarknad
Julmarknaden på Skansen är för många Stockholmare ett måste. Bland de klassiska julvarorna i marknadsbodarna hittar du gammaldags juldekorationer, ekologisk ostkaka och älgskinnsprodukter. I den kulturhistoriska miljön arrangeras även dans kring granen, julverkstad, julsagor vid elden och andra aktiviteter för både stora och små.
När: Alla helger i advent, 28 november - 20 december

Gamla Stans julmarknad
På Stockholms äldsta torg, Stortorget, i Gamla Stan hittar du en traditionsrik julmarknad med hundraåriga anor. Bland de medeltida byggnaderna och kullerstensgatorna slås mängder av röda bodar upp, med hantverk och godsaker till salu. Under adventshelgerna bjuds det även på sånguppträdanden.
När: 21 - 23 december

Hovstallets julmarknad
Under första advent kläs Hovstallet i julskrud och bjuder på traditionell julkänsla i hela tre dagar. I en kunglig, marschallprydd stallmiljö i centrum kan du njuta av häst och vagn samt hitta personliga julklappar bland några av Sveriges bästa hantverkare. Den välfyllda matboden bjuder även på julpräglade delikatesser som rökt fisk, glögg och hemlagat julgodis.
När: 27 - 29 november

Jul- och vinteraktiviteter med twist

Pepparkakshustävling
Arkitektmuséet tar pepparkaksbak till nya dimensioner med sin årliga pepparkakshustävling. Temat för 2009 är Mönster, med tolkningar alltifrån mönsterpassat mode till komplicerade konsumtions- och livsmönster. Tävlingsbidragen lämnas mellan 27 och 29 november. Saknar du recept eller mall för pepparkakshus, finns dessa att ladda ner på museets hemsida.
När: Utställningsperioden är 1 december 2009 - 6 januari 2010 (prisutdelning 13 december)

Iglo Ljuscafé
För att bota vintertröttheten och få en bländande start på dagen är ett besök i ljusrummet på Iglo Ljuscafé att rekommendera. Här kan du koppla av i helvit inredning och suga åt dig konstgjort solljus för att ladda batterierna. Ljusterapin kan även kombineras med en stärkande ekologisk frukost eller en välgörande fika med brasilianska fruktjuicer, smoothies och açaísorbet.
När: Säsongsöppet under höst och vinter

Utomhusbio på isblock
Stockholms filmfestival fyller 20 år och firar jubiléet med att lysa upp vintermörkret med spektakulära utomhusvisningar i hjärtat av staden. Under de tre avslutande visningarna i Kungsträdgården visas filmklassiker direkt på ett isblock, byggt av ishotellet i Jukkasjärvi. Alla filmälskare bjuds dessutom på rättvisemärkt kaffe och fin choklad för att hålla värmen.
När: Helger mellan 7-22 november

Allt om Stockholm på ett ställe.Flyg till Stockholm

Boende i Stockholm

Mer info:PepparkakshustävlingIglo LjuscaféUtomhusbio på isblock

Stockholm Sverige

En stad i vatten
1 / 33
Djurgården Prins Carls väg
2 / 33
Nordens Venedig
3 / 33
Stortorget, Gamla Stan
4 / 33
Mor 79 i Stockholm
5 / 33
Kungliga slottet i Stockholm
6 / 33
Victory Hotel, Gamla Stan
7 / 33
Kungsträdgården I
10 / 33
Höst i Stockholm
11 / 33
Ballongflyg över Stockholm
12 / 33
Gata i Gamla Stan
13 / 33
Utsikt från Katarinahissen
14 / 33
"Min Nordenfavorit"!
16 / 33
Svamp till salu på Hötorget
20 / 33
Stockholms Stadshuset
21 / 33
Söderkåkar högt över Södra Mälarstrand
24 / 33
Stadshuskajen
26 / 33
Alla har kommit..nu åker vi!!
27 / 33
Söder Mälarstrand
29 / 33
Konserthuset och Orfeusstatyn
31 / 33
Grabbarna vid Nytorget
32 / 33
Söndagsflanörer på Skeppsholmen
33 / 33