Mina 3 bästa dyk

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: robbo, medlem sedan 2006
Färgglada fiskar, vackra korallrev och spännande vrak lockar till aktiviteter under ytan. Medlemmen Robbo gillar att dyka och här berättar han om några favoritdestinationer.

Robbo har alltid älskat vatten och var med i simklubb som liten. När kollegorna frågade om han ville med och ta dykcertifikat tänkte han: ”Varför inte?”.

2000 tog Robbo NAUI Scuba Diver Certificate hos Aqua Sport i Stockholm.
– Det var 2 grader i vattnet med 3 meters sikt. Jag kommer ihåg att dis eller dimma begränsade sikten på land så det var lite annorlunda jämfört med poolen, säger Robbo.

Sicilien och Teneriffa

Det blev några dyk hemma i Sverige innan det bar av till Sicilien i maj 2001, det första dyket efter att ha tagit certifikat. Han var nervös men det gick bra. Nästa resa gick till Teneriffa drygt ett halvår senare.

– Jag tror att många underskattar resmål som detta. Det marina livet är enormt. Fiskstim av alla tänkbara slag och i stora mängder. Ett undervattenslandskap á la vulkan med väggar, överhäng och tunnlar, berättar Robbo.

– I april 2002 var det dags igen. Jag ringde Aqua Sport och tog mitt NAUI Advanced Scuba Diver. Denna gång dök vi i Vagnhärads kalkbrott vilket var en annorlunda upplevelse, tillägger han.

Den senaste dykresan gick till Guadeloupe i mars i år och i sin blogg berättar Robbo om dykningen där.

Robbos blogg från Guadeloupe:

Costeau rankade dykningen runt Guadeloupe till att vara en av världens bästa men så är nog inte fallet nu. Tyvärr gick fiskare hårt åt det marina livet, men efter påtryckningar mot den franska staten har man skapat skyddade naturreservat under vattnet. Mest känt är Reserve Costeau utanför Basse Terres kust och det är också här man hittar den bästa dykningen.

Langley Travel arrangerar båtturer hit en gång i veckan med hjälp av dykcentret Tropical Sub som har lokaler i samhället Deshais, några kilometer från Fort Royal. Priset är 40€ och man åker dit i Tropical Subs katamaran.

Sköldpaddor, färgglada fiskar och stim med barrakudor

Jag dök med Tropical Sub utanför Deshais vid Anse Thomas och där såg vi sköldpaddor, färgglada fiskar i olika storlekar men häftigast var nog ändå det cylinderformade stimmet med barrakudor som sakta roterade runt, runt men ändå framåt i färdriktningen. Det är dock ovanligare med stora fiskar men korallerna är fina med mänger av tube sponges och andra växter. Sikten under mina dyk var bra och runt 25-30 meter skulle jag tro.

Dykningen runt Guadeloupe slås på fingrarna om du jämför med andra ställen där den är som bäst, men var för mig ändå en trevlig upplevelse.


Robbos tips för nybörjare
1. Ta dykcert hemma i Sverige om du vet med dig att du vill dyka här, eller i liknande miljöer.
2. Dyk regelbundet för att få rutin.
3. Om du känner dig osäker, be dykcentret om ett uppfräschningsdyk innan du ger dig ut.

Läs hela bloggen om Guadeloupe här.


Mer info:
Italien
Teneriffa
GuadeloupePaketresor dykning
Flyg till Guadeloupe

Guadeloupe

2 / 7
3 / 7
Blått, upprört hav i sol
4 / 7
6 / 7
Thinkstock
7 / 7
Thinkstock