Megaguide till Turkiets bästa badorter

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: Ving
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Turkiet har vunnit många svenska semesterhjärtan, här är badorterna som drar.

Turkiet är en av svenskarnas trogna favoriter. Förra året var landet sommarens stora vinnare, och turkietboomen fortsätter även i år, med nya orter och fler hotell.

Solsäkert och prisvärt

Turkiet har en av Medelhavets längsta säsonger och det är solsäkert till långt in på hösten. Den växande all-inclusivetrenden har gjort de turkiska badorterna till områden med hög hotellstandard och lyx som inte behöver kosta skjortan. På många populära badorter har turkiska myndigheter även tagit itu med påflugna inkastare och gatuförsäljare för att skapa en trevligare atmosfär. Bland Turkiets badorter kan alla hitta sin favorit. Här är Reseguidens stora guide till Turkiets bästa badorter.

Sydkusten och Antalyabukten:


Kemer
Kemer är en modern turistort med en livlig marina där småbåtar och lyxyachter trängs på sommaren. Längs huvudgatan samt i hamnområdet finnes ett stort utbud av restauranger, barer och butiker – och vill du ha ännu mer fest och shopping ligger Antalya endast en timmes bussresa bort. Kemer har två stränder på var sin sida om marinan: Moonlight Beach i väster är finkornig och långgrund, Public Beach i nordost har vit småsten och här blir vattnet fort djupt. Hit reser du med Ving, Fritidsresor, Detur, Solresor och Turkietresor.
Läs mer och boka din resa här.

Çamyuva
Den lilla strandbyn Çamyuva ligger en knapp mil söder om Kemer. Detta är platsen för dig som vill koppla av och komma till en plats långt bort från den stressiga vardagen. Stranden är bred och rymlig med grovkornig sand. Några enstaka kaféer och restauranger finns, men utbudet i byn är blygsamt. Taurusbergen i bakgrunden erbjuder vandring och vackra naturupplevelser. Hit reser du med Turkietresor.
Läs mer och boka din resa här.

Antalya
Antalya är den turkiska Rivierans huvudstad. Här hittar du allt från pulserande bargator till historiska kulturminnen. Staden har ett stort utbud av nöjen och det är mycket gott om restauranger i alla prisklasser. Restaurang- och utelivet håller hög klass och kan tävla med flera av Europas metropoler. I utkanten av centrum mot väst ligger den vita rullstensstranden Konyaalti och i öster ligger den finare sandstranden Lara. Det finns även en mindre strand och möjlighet till klippbad i centrum. Hit reser du med Detur, Fritidsresor, Nazar, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Belek
Belek är resmålet för dig som vill ha en lyxig golfsemester vid Medelhavet. Här är det välvårdat och vackert med förstklassiga golfbanor, lyxiga hotell och en tolv kilometer lång strand. I Belek och den närbelägna orten Kadriye finns ett mindre utbud av shopping, restauranger och kaféer. Vill du ha storstadsupplevelser tar du dig enkelt till Antalyas oändliga shopping, kultur- och nöjesutbud på cirka en halvtimme med lokalbuss. Hit reser du med Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Side
Den mångsidiga badorten Side ligger mitt emellan Antalya och Alanya. Side har länge varit ett populärt resmål bland svenskarna och barnfamiljerna trivs extra bra här. Det finns två stränder: den långgrunda stranden i väster är barnfamiljernas favorit. Här hittar du solstolar, parasoller, restauranger, barer och diverse vattensporter. Den östra stranden har något klarare vatten och här är det lättare att hitta en egen liten plats att njuta av solen från. Hit reser du med Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Inçekum
Incekum ligger mindre än tre mil väster om Alanya. Den lilla badorten, vars namn betyder “fin sand” är mest känd för sina långa, halvmåneformade bukter med gyllene sandstränder. Incekum är en stillsam badort, men den som vill ha aktiva kvällar tar sig snabbt till Alanyas pulserande natteliv med dolmus (minibus). Hit reser du med Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Alanya
Turkiets största semesterort Alanya erbjuder variation och någonting för alla; historiska byggnader, spännande omgivning, aktiviteter, bra shopping och ett brett och intensivt nöjesutbud. Hit kommer både aktiva barnfamiljer och partysugna ungdomar. På den stora klippan ligger en medeltidsfästning från 1200-talet och från båda sidor av centrum sträcker sig långa stränder: Kleopatrastranden i väster är den mest välkända med kaféer, barer och all slags vattensportsaktiviteter. Den östra stranden är mindre befolkad och har en mer lokal prägel. Palm Beach, bortanför Kleopatrastranden, är populär bland ungdomar med många aktiviteter, strandfester och hög stämning. Hit reser du med Airtours, Apollo, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Beldibi
Bara en timme söder om Alanya ligger den vackra lilla semesterorten Beldibi omringat av citronlunder, Taurusbergen och med en fin strand mitt i centrum. Vattnet är kristallklart så området är perfekt för dig som vill dyka eller snorkla. Byn är liten med några få restauranger och de flesta hotellen är all inclusive-hotell. Hit reser du med Detur och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Lara
Utanför den större orten Antalya ligger den fina sandstranden Lara Beach och här finns många fina hotell att välja mellan - de flesta med fyra eller fem stjärnor. Det är också enkelt att ta sig in till Antalya som har en fin äldre del och riktigt bra shopping. Hit reser du med Detur, Fritidsresor, Nazar, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.


Egeiska kusten:

Bodrum
Bodrum är en skönhet i charterkatalogen. Du bor i Bodrum stad eller på någon av de störrre semesteranläggningarna i utkanten av samhället. För dig som vill ha det lite lugnare finns även det flera mindre badorter i närheten. Bodrum stad kallas för Turkiets Saint Tropez. Här finns fina stränder, lyxig shopping och massor av restauranger.Hit reser du med Airtours, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Kusadasi
Nio mil söder om Izmir ligger badorten Kusadasi på den egeiska kusten – en stor och aktiv semesterstad för dig som vill ha lite av allt. Från Kusadasi tar du dig enkelt med buss till två av Turkiets största sevärdheter: den antika staden Ephesus och det vita berget Pamukkale. I och omkring Kusadasi finns mer än ett halvdussin sandstränder. Mest populär är Kadinlarstranden som ligger två kilometer söder om centrum. Hit reser du med Nazar.
Läs mer och boka din resa här.

Içmeler
Içmeler är en mindre badort, drygt sju kilometer från Marmaris. Bred, grovkornig och långgrund strand, perfekt för barnfamiljen. Den som vill kan promenera längs strandpromenaden hela vägen till Marmaris. Restauranger och kaféer finns längs kanalen Osmangazi, som löper mitt i stan, men nattlivet är generellt lugnt. Hit reser du med Airtours, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Marmaris
Marmaris ligger vid foten av de gröna Taurusbergen och är en av Turkiets största och populäraste badorter. I den högklassiga marinan, som är Turkiets största, guppar tusentals båtar på rad varje sommar. Detta gör Marmaris till en fartfylld, internationell turistort med ett livligt nöjesutbud, shopping och aktiviteter. Stranden i Marmaris är flera kilometer lång, bestående av grovkornig sand och klappersten. Hit reser du med Airtours, Detur, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Ölüdeniz
I Ölüdeniz är det lugnt och skönt för den som vill varva ner ordentligt på den långa, vita sandstranden Belcekiz Beach. Här finns det inte mycket utbud vad gäller shopping och nöjesliv, men endast fyra kilometer bort ligger trevliga Hisarönü och cirka tolv kilometer bort ligger den livliga hamnstaden Fethiye. Bakom Ölüdeniz reser sig det pampiga berget Baba Dag, en idealisk plats för paragliding. Hit reser du med Fritidsresor.
Läs mer och boka din resa här.

Bitez
Om du vill ha en avslappnad och lugn semester så är Bitez ett perfekt val. Det är en av de minsta semesterorterna på Bodrum-halvön och den består egentligen bara av några få gator med butiker och hotell. Det finns också en liten strandpromenad där det också finns flera restauranger. Sandastranden är ganska smal, ,men väldigt fin och eftersom det blåser en del här är orten populär bland windsurfare. Hit reser du med Airtours, Fritidsresor, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Gümbet
Hit reser du för lata dagar på stranden eller vid poolkanten, men inte minst är detta ett bra resmål om du gärna dansar hela natten på en av Turkiets bästa bargator. Här finns det butiker, basarer och restauranger, samt en fin strandpromenad med lliv och rörelse dygnet runt. Det är också kort väg till Bodrum om man vill byta ut partylivet mot lite mer exklusivt strandliv i några timmar. Hit reser du med Airtours, Detur, Solresor, Turkietresor och Ving.
Läs mer och boka din resa här.

Turgutreis
Längst till väst på Bodrum-halvön ligger den fina semesterorten Turgutreis. Här är det små vita hus, en fin småbåtshamn, ett stort urval av restauranger och småbutiker. Byn har en populär marknad på lördagar som du inte får missa, där kan du hitta många fynd. Hit reser du med Airtours, Fritidsresor, Solresor och Turkietresor.
Läs mer och boka din resa här.

Sarigerme
Vill du ha en lugn semester och bo precis vid en fin strand är Sarigerme ett bra val. Själva byn, som i huvudsak består av en gata, ligger 1,5 kilometer från havet men hotellen ligger på stranden. Stranden är en fin sandstrand och vattnet är väldigt klart. Här är de allra flesta hotellen all inclusive-hotell och standarden är hög. Hit reser du med Fritidsresor.
Läs mer och boka din resa här.

Yalikavak
Den här gröna och frodiga semesterorten ligger på Bodrum-halvöns nordkust. Orten som tidigare var en viktig fiskehamn har på senare år blivit mer turistanpassat och fått fler hotell att välja mellan. Här finns flera stränder att välja mellan och vattnet är kristallklart. Yalikavak passar bäst för dig som vill ha en lugn semester. Vill du komma åt mer shopping och restauranger ligger Bodrum stad inom nära räckhåll. Hit reser du med Solresor.
Läs mer och boka din resa här.


Charter till Turkiet