Medlemmarnas bästa Kroatientips

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: winqvist, medlem sedan 2006
Foto: lime82, medlem sedan 2005
Foto: annans, medlem sedan 2006
När man ska ut och resa finns det ofta många frågetecken att reda ut. I vårt forum finns just nu 97 diskussioner om Kroatien. Vi har plockat några russin ur kakan för alla som planerar en resa till Adriatiska Havet i sommar.

Kroatien har ökat i popularitet under de senaste åren och har blivit ett allt mer folkkärt resmål. Trots detta är det fortfarande en något lägre prisnivå än i exempelvis Grekland och Kroatien känns nytt och fräscht.
Här tipsar medlemmarna själva om öar, stränder och mysiga byar.

Split i slutet av augusti?

Raiander frågar:
Jag kommer att åka till Split i slutet på augusti. Kan man stanna i Split och göra dagutflykter till öarna, eller är det bättre att ta sig till någon ö och bo där?

Lenn svarar:
Jag och min kompis drog till Kroatien förra året. Vi valde Split som utgångspunkt för båtluff. Vi tog en tur ut till Vis efter de tre dagar vi stannade i Split och tre dagar räckte för att uppleva staden.

Ön Vis är lite annorlunda och kul. Ät hos fiskaren i hamnen, hyr bil eller cykel och ta er runt den kuperade ön. Kolla in grottorna om det inte blåser för mycket.

Rumsuthyrare raggar på kajen där färjan lägger till. Du når också många andra ställen med färja från Split. Vi valde ön Korcula som var en pärla för bad och god mat. Därifrån drog vi vidare till Dubrovnik med Jadrolinja och sedan med buss till Montenegro.

Suziq svarar:
Efter att ha spenderat 1-2 dagar i Split så tycker jag att ni ska ut till någon av öarna. I och med att ni åker i slutet av augusti så bör det inte vara något problem att hitta boende på plats. Det brukar vara en del uthyrare som väntar när färjan kommer in, men alla öar har agenturer eller turistbyråer som kan hjälpa er.

Jag kan rekommendera öarna Brac, Hvar, Korcula och Vis. Besökte Vis senast i somras och det är verkligen en favorit. Både Komiza och Vis har sin charm. Det bästa är att hyra bil eller vespa när man är på ön för att ta er runt till riktigt fina stränder. Det finns även vingårdar som ni kan besöka och ta gärna en tur och besök den blå grottan.

Stanna i Trpanj på Peljesac-halvön?

Malinst frågar:
Vi åker till Kroatien i sommar och funderar på att stanna ett tag i Trpanj på Peljesac-halvön. Vi tycker att det ser mysigt och lagom stort ut, men skulle gärna vilja höra från någon som varit där.

Zoca svarar:
Peljesac halvön är bra val för en avkopplande semester. Vingårdar, lugn, orörd natur och många vikar. Själv var jag i Divna för några år sedan, det är en autocamp en liten bit från Trpanj mot Duba, fantastiskt bad och jättefin strand. Många från Trpanj kommer dit och badar.

Duba har också en fin strand. Både Dubrovnik och Korcula är nära och är värda besök. Eller varför inte Mljet naturparken? Peljesac är välkänt för sina viner.

Annans svarar:
Jag har varit på Peljesachalvön fler gånger och det är fantastiskt! Mitt favoritställe är Trstenik, en liten, men ack så charmig, by. Trpanj är trevligt, med lite småaffärer, lagom strand och bra restauranger. Du kan kolla mina bilder från Kroatien, de är uteslutande från Peljesac.

Om ni gillar havets läckerheter har ni också kommit rätt, musslor och bläckfisk är ett måste och rödvinet är underbart.

Barnvänliga stränder i Kroatien?

Lottaa frågar:
Nu är det dags att boka sommarsemestern. Ni som varit i Kroatien; vilka orter har någorlunda barnvänliga stränder? Har fastnat lite för ön Brac.

Rolfkling svarar:
Öarna utanför Split, Brac, Hvar, Vis och Korcula, har allihop många fantastiska och barnvänliga stränder. De är överhuvudtaget som gjorda för barnfamlijer, då det gäller det mesta. Det kryllar av både internationella och kroatiska barnfamiljer på alla öarna. Ön Brac och och framförallt staden Brac tycker jag dock inte är i närheten av genuiniteten på de andra öarna då den känns alldeles för charterturistig.

Det är oerhört billigt, enkelt och välorganiserat att åka båt från Split till alla dessa öarna och även mellan de flesta. Det tar heller inte lång tid: mellan cirka 30 minuter till Brac och cirka 2,5-3 timmar till Vis. Det är också både billigt och mycket enkelt att boka rum eller lägenhet på plats vid färjeläget när du kommer fram. Titta närmare på några av de riktiga pärlorna: Vis stad och Komiza stad på ön Vis. Hvar stad och Jelsa stad på ön Hvar. Eller ön Korcula med både lilla lugna staden Vela Luka eller mer turiststimmiga Korcula stad.

Spana in Kroatiens resmålssida
Gå direkt till fler diskussioner om KroatienSista minuten till Kroatien:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=f568a885ccc1042a865c399f71ce7cf6&site=reseguiden&javascript=1“”]Flyg till Kroatien:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=182eeaad20ad647704b80ceea66e9f6b&site=reseguiden&javascript=1“”]Tre-stjärnigt boende Kroatien:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=96f4bd9ae6447e79bb779570fddf5f5c&site=reseguiden&javascript=1“”]

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september