Medlemmarnas bästa jordenrunt-tips

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: karinsam, medlem sedan 2007
Foto: jasmina, medlem sedan 2006
Planerar du drömresan men har huvudet fullt av frågor? Här delar Reseguidens medlemmar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter – allt från spännande ruttförslag till prisvärda arrangörer och resebudget.

Fiffi frågar:
Jag och min sambo ska åka jorden runt och vi funderar lite på hur mycket pengar vi ska spara ihop? Vi vill vara borta i 3-4 månader och rutten är tänkt: Sverige-Kina-Tibet-Thailand-Fiji-Nya Zeeland-Kapstaden-New York-Sverige

Hur mycket tror ni att det går på? Och är det någon som vet vilket resebolag som är det bästa?

Anqiz svarar:
Jag åkte jorden runt 2004 - 2005 i 4 månader. Min rutt var Göteborg-Kapstaden//Johannesburg-Darwin//Melbourne-Christchurch//Auckland-Sao Paolo (Brasilien) - Göteborg med STA för cirka 18 000 kronor. Min rutt var något ovanlig så den kostade lite mer. Jag kollade denna rutt även med Kilroy och de hade samma priser på rutterna båda två. Hade en budget allt som allt på 60 000 (inkl. jordenrunt-biljett).

Sierra svarar:
World Travel Team erbjuder många varianter på Jorden Runt med mera.
Kolla in på deras sida, där finns massor av info med priser, hur länge biljetterna gäller, om de är ombokningsbara och så vidare. Självklart kan du själv få hjälp att komponera egna stopp.

Karinsam svarar:
Jag åkte jorden runt under ett år för ett par år sedan och det kostade mig cirka 150 000 kronor. Man kan säga att det går åt ungefär 10 000 kronor i månaden på Nya Zeeland om man vill äventyra lite. Kan gå åt betydligt mer än så också. Fiji är lite billigare men inte mycket. Båtarna ut till öarna utanför Nadi är svindyra och allt är helpension när man väl kommit till sin paradisö, exkl vatten.. något man måste ha och blir därför ganska dyrt. I Thailand räcker det med cirka 5000 i månaden.

När det gäller billjetter så leta. Kan skilja tusenlappar mellan olika bolag. Kolla även om de tar avgifter för ombokning. Själv åkte jag jorden runt för cirka 16 000 kronor med Kilroy.

pelle_plutt svarar:
Vi betalade 12500 kronor för vår biljett i höstas från London, med The Great Escapade, ett samarbete mellan Virgin Atlantic, Air New Zealand och Singapore Airlines. Biljetten utgår från London men dit går de ju att ta sig billigt.

Vi flög London - Lasvegas // LA - Rarotonga - Nya Zeeland - Australien - Singapore - Bangkok - Tokyo - London. STA hade samma biljett från Sverige men den kostade 27000 kronor och med Kilroy kostade den 30 000 kronor. Anledningen till att de enligt dom blev så dyrt var att vi överskred antal tillåtna miles när vi ville åka via Tokyo.

Jasmina svarar:
Ett tips är att boka flygbiljetterna i god tid, kan bli rätt så dyrt annars. Jag reste med min syrra och vi valde att inte köpa ett paket utan plockade ihop vår resa på egen hand. Vi flög Göteborg-Rio de Janeiro // Sao Paulo-Lima-Santiago de Chile//Buenos Aires-Auckland//Christchurch-Sydney-Bangkok-Peking//Hong Kong-Bangkok-Göteborg. Totalt tror jag att biljetterna (som vi köpte på STA) gick på 25 000 kronor.

Nya Zeeland och Australien var de dyraste länderna vi besökte, mest på grund av att det på Nya Zeeland finns så mycket man vill göra (forsränning, valskådning med mera) och i Australien är avstånden enorma så vill man at sig någonstans så kostar det. Annars tyckte jag att även Kina var ganska dyrt, speciellt boendet och då särskilt i Hong Kong (tror att vi i betalade cirla 500 kronor för ett rum på 10 kvadratmeter). Även tågresorna var ganska dyra i Kina, speciellt om man väljer att resa i soft sleeper.

Allt som allt tror jag att vi gjorde av med 10 000 kronor i månaden i snitt och då levde vi varken lyxigt eller supersnålt. Räddningen var helt klart Sydamerika och Thailand.

Hitta mer info:
STA Travel
Kilroy Travel
World Travel Team.
The Great Escapade
Tour Pacific