Medelhavets bästa vandring

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Det finns många sköna resmål att upptäcka till fots. Här får du tips på sex resmål om du är sugen på att vandra på semestern i vår.

Sol och bad i all ära, men koppla av i solstolen kan du göra hemma. Våren och hösten är perfekta tider att vandra på eftersom vädret är lagom varmt. Det finns många sköna resmål att upptäcka till fots – här får du sex tips på vandringsresmål vid Medelhavet. Det finns vandringsturer för alla människor, åldrar och kombinationer, både med och utan guide.

Italiens bästa vandring finns i Cinque Terre

Nationalparken Cinque Terre består av fem små byar i östra Italien, längst den italienska rivieran. Byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore är sammanlänkade med en vandringssträcka på cirka 1,2 mil. Du vandrar längst den dramatiska kusten med spektakulära vyer, bland vinodlingar, citrusträd och olivträd längst sluttningarna. Vill du hoppa över en sträcka så finns det tåg som går mellan byarna. En vandringssemester här passar alla eftersom det finns leder i olika svårighetsgrader. Mellan promenaderna äter du gott och kan smaka på lokalproducerat vin.
- Resor till Italien

Till fots på kuperade Mallorca

Mallorca är en kuperad ö som lockar med strand, storstad, vacker natur och vandring. Populära utgångspunkter är Sóller, Deià och Valdemossa, som ligger vid bergskedjan Tramuntana på öns västkust. Här sluttar de höga bergen rätt ner i havet och det finns vandringsleder åt alla håll; längst kusten, på gamla leder och i bergen. En av de populäraste är den gamla leden mellan Valldemossa och Deìa, som är från 1800-talet. Mellan varven kan du koppla av med ett glas sangria och god tapas, eller varför inte ett dopp i havet?
- Resor till Mallorca

Vandra i ravinerna på Kreta

Kreta är ett populärt resmål med fina stränder, anrik kultur och vacker natur som skiftar från höga berg till djupa dalar. Charterresorna går ofta till norra ön, medan södra delarna har en mer orörd natur med höga berg. På Kreta vandrar du längst kusten, mellan orter och i raviner. En fin vandring går genom Samariaravinen, Europas längsta ravin. Leden startar i bergen nära Omalos och avslutas i Agia Roumeli på sydkusten. Andra populära raviner är Myloiravinen och Preveliravinen. Kreta är ett av de länder som är hör till den europeiska vandringsleden E4, ett nätverk på 11 leder som tillsammans ger över tusentals kilometer vandringsled. Kreta har många fina tavernor att vila fötterna vid under en äkta grekisk middag.
- Resor till Kreta

På Cypern avslutas vandringsleden E4

Cypern är en året runt-ö med Europas renaste vatten och vacker natur. Det finns många markerade vandringsleder, oavsett om du är van eller nybörjade på vandringsresor. Både den imponerande bergskedjan på öns norra kust och Troodosbergen mitt på ön är populära vandringsområden. På västra Cypern ligger Akamashalvön och här finns öns största nationalpark med 580 växtarter. Cape Grecko är också ett fint område att upptäcka till fots. Det är dessutom på Cypern som den europeiska vandringsleden E4 slutar.
- Resor till Cypern

Vandring bland blommor och berg på Korsika

Medelhavets fjärde största ö Korsika, även kallad skönhetens ö, lockar med vild natur och höga berg. Du vandrar på krokiga vägar i varierande miljöer, allt från öken till korkekar och maquis, blomsterskog. Förutom vackra vyer får du lära dig mer om Korsikas kultur, historia och natur. Många bra vandringsleder utgår från orterna Ille Rousse och Cali. För den riktigt vana vandraren kan en av världens svåraste leder GR20, vara en utmaning. Det är en sträcka på nästan 20 mil mellan Calenzana och Conza och tar två veckor att klara av. På Korsika njuter du dessutom av lokala läckerheter som getost, lufttorkad skinka och kastanjeöl.
- Resor till Korsika

Amorgos lockar med vandring i orörd natur

Den grekiska ön Amorgos är som skapad för vandring och här möts du av orörd natur och underbara panoramavyer över både havet och dalarna. Här vandrar du ofta på gamla åsnestigar som blivit vackra vandringsleder. En enklare vandring är den som går mellan Chora och berget Profitis Elias. Ön har dessutom fina stränder och många arkeologiska lämningar från flera olika epoker. Det finns många mysiga byar att koppla av i mellan vandringsturerna.
- Resor till Amorgos

Lästips:
- Här är världens 10 bästa vandringsleder.
- Dramatiskt i italienska Cinque Terre.
- Vandring på nordvästra Mallorca.

Spana in alla aktiva resor och paketresor med vandring.