Medelhavets 5 bästa öar

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Thinkstock
Mallorca är Medelhavets bästa ö. Det visar en undersökning bland Reseguiden medlemmar. Mångas grekiska favorit, Kreta, plockar en hedrande andraplats.

För några veckor sedan frågade vi våra nyhetsbrevsläsare om vilken som var deras favoritö i Medelhavet. Här följer topp 5.

1. Mallorca – riktigt hett

På senare år har Mallorcas popularitet ökat stadigt och den spanska ön har blivit riktigt het. I dag handlar Mallorca inte bara om att steka på stranden, nu finns det mängder av spännande utflykter, coola hotell och välrenommerade restauranger. Och utbudet i Palma är det inte många charterorter som slår.
Missa inte: Palma – en riktigt cool storstad.

2. Mycket att göra på populära Kreta

Kreta hamnar ofta högt på olika listor över populära resmål och här på Reseguiden har ön blivit utsedd till Greklands bästa ö två gånger. Precis som på Mallorca finns det mycket att göra även för dig som inte bara vill ligga på stranden. Ön är stor och det finns mycket att upptäcka, från små byar till djupa raviner.
Missa inte: Samariaravinen – sex timmar vandring i mäktig ravin.

3. Missa inte Rhodos på Rhodos

Rhodos är känd som en av Greklands mest solsäkra öar och lockar över en miljon besökare varje år. Huvudorten Rhodos bjuder på ett stort utbud av restauranger och barer, men också på en stor medeltida stadskärna som finns med på Unescos världarvslista. Rhodos är en av Greklands största öar och här kan du lätt välja mellan stad och landsbygd, egen strand eller smockfull playa.
Missa inte: Gamla stan i Rhodos stad.

4. Sicilien – hemma hos don Corleone

Bra förbindelser med lågprisflyg, spännande kultur, mysiga byar och underbar mat lockar allt fler till Sicilien. För de badsugna är de mest populära orterna Cefalù och Taormina. Börjar det krypa i benen efter några dagar på stranden kan du alltid vandra upp till toppen av Etna (3326 möh) som är Europas högsta och mest aktiva vulkan.
Missa inte: Castilbouno, bergsbyn där delar av filmen Gudfadern spelades in.

5. Klart vatten på Malta

På Malta finns det något för de flesta: party i St Julians, stadsliv i huvudstaden Valetta och strandpromenadhäng i Sliema. Gillar man sand mellan tårna är det dock bättre att åka någon annanstans eftersom det främst är klippstränder som gäller på Malta (men då missar du Maltas väldigt klara vatten). Det välbyggda lokalbussnätet gör Malta till ett land man lätt utforskar på en chartervecka.
Missa inte: Fiskebyn Marsaxklokk med de färgglada båtarna och den blå lagunen på närliggande ön Comino

Hitta billiga resor till Mallorca, Balearerna, Spanien här.

Charter till Medelhavet

Sköna resor till Medelhavet

Om Mallorca Spanien

Mallorca är ön som erbjuder allt från fartfyllda badorter, barnvänliga stränder och charmiga byar till shopping i världsklass. Huvudstaden Palma är många svenskars favoritstad för weekendresor. Med 300 soldagar går det att resa hit året runt.
Natur
Barnvänligt
Lyx
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
23°
Klimat i oktober
21°
Badtemp i oktober
3,5tim
Flygtid från Stockholm