Med värme i Sarajevo

Handan
Medlem sedan 2010, besökt 8 länder

Reseguidens medlem Erna Handan, alias "Handan", är usprungligen från Bosnien. Hon kan sakna Sarajevos genuina värme och omtänksamhet. Här ger hon sina bästa tips i staden.
Publicerad 27 april 2012

Sarajevo ställer din existens på spets och frågar dig vem du är. I Sarajevo har du nära till både skratt och tårar varje dag. Människorna där har ett mycket utvecklat humorsinne som har hjälpt dem att stå ut och överleva allt elände under belägringens tid. Men bortom alla skämt och den parodiska synen på (som sarajevoborna är duktiga på) händelserna under belägringens tid så finner man tragedi och dödande. Här dog drygt 11000 människor under 3,5 år, varav 1600 barn. Här nedkom, i genomsnitt, 390 granater varje dag under 3,5 års tid! Att räkna till 390 i 3,5 års tid skulle göra en galen, att få höra så många explosioner varje dag samt all tragedi som de för med sig är obegripligt för de flesta. Det var obegripligt för Sarajevoborna med, men de var tvungna att klara av det. Nu, de som är vid liv, brukar skämta bort en del av den tiden men man förstår snabbt att humorn är en viktig del av överlevnadsmekanismen.

Shopping på gågatan Ferhadija

Vandra nedför gågatan Ferhadija, med sin typiska Österrike-Ungerska arkitektur från 1800-talet, och känn dig hemma som i vilken annan europeisk stad som helst. Pompösa byggnader där affärerna och caféerna ligger på rad.Man finner trygghet i att känna igen strukturen men intresset väcks i och med att affärerna inte är de man är van vid i första hand. Ingen H & M och Din Sko så långt ögat når, men ändå moderna och prisvärda kläder och skor pryder varje glasyta i gågatan. Terranova är ett stort spanskt klädmärke, billigt och modernt. Tally Weijl är ett schweiziskt motsvarighet för Vero Moda, alltså billiga ungdomskläder. Det är prisvärt att handla kläder i de butikerna för man får samma sorts kläder som i hemmabutikerna, men med skillnaden att ingen annan har samma kläder som en själv. Det mesta finns i och kring gatan Ferhadija. Det finns även stora köpcentrum med kända butiker som New Yorker och Lindex. BBI centrum har en del klädmärken med högre prisnivån.

Skor, skor, skor

Det bästa med butikerna i Sarajevo är skor. Peko och Planika är slovenska skomärken där det mesta är tillverkat i läder. De är mycket bekväma och skorna har hög kvalitet. Modern design är Pekos starka sida, då även erkända kläddesigner har gjort skokollektion för Peko. Priserna är lägre än vad det skulle kosta att köpa likadant här i Sverige, ca 500-600 kronor mot runt tusenlappen i Sverige. I Peko kan man köpa även Ipanema sommarskor, Gisele Bundschens skomärke. Världens bästa, mest bekväma och snyggaste skor för sommarfötter. Provar du dem en gång, då finns det ingen återvändo till vanliga flip- flops.

Den gamla stadsdelen Bascarsija

Plötsligt, tar de sista stenplattorna slut och de fina skyltfönster med igenkännande klädmode bleknar bort för en helt annan stad, en annan tidsepok börjar just där, där du tar ditt nästa steg, nämligen Bascarsija. Den gamla stadsdelen grundades av det Ottomanska riket på 1500-talet och den islamiska kulturen genomsyrar arkitekturen, dofter som kommer från alla pittoreska restauranger och affärer, folket som tittar in genom skylfönster in i små hantverksbutiker, och kullerstenar för bort en i små gränder runt om i Bascarsija. I den ena gränden hörs det från tidig morgon sorlande ljud, i varje hantverksbutik jobbas det för fullt. I flera generationer har man gjort skålar i tenn, silver och andra metaller. Vackra föremål pryder alla fönster och solens strålar i samspel med metall lockar besökare att stanna till och finna ypperligt vackra och intressanta skålar. Att vandra i Bascarsija tomhänt och med tom mage är en omöjlighet. Nästa gränd har ingenting med metall att göra. Istället säljer man mattor i alla storlekar och med orientalisk prägel. Den ena gränden efter den andra bjuder på något annorlunda, där guldaffärer tar slut, ja där börjar konstgallerior. Orientaliska läderskor, liknande tofflor är handgjorda och så vackra att även Cavalli använde dem i sin kollektion. Silversmycken är unikt och handgjort, men även mycket billigt. Därför går man därifrån med flera ringar och armband än man hade planerat. Vid Bascarsijamoskén blir det nog lämpligt att vila en stund. Missa inte att dricka lite vatten från vattenfontänen. Legenden säger att den som dricker vatten från den kommer tillbaka till Sarajevo, någon gång under sitt liv.

Bosniska köket

Har man shoppat lite grann och sett till att dricka vatten från fontänen då är det dags för att äta och ta en kopp kaffe. De flesta svenskar nuförtiden känner till cevapi och många har till och med ätit dem. Glöm det! Äkta cevapi äter man i Bosnien, och i Sarajevo finns det några kända ställen att besöka: Zmaj, Zeljo, Hodzic och Mrkva. Doften sprider sig längs Bascarsija, och man trodde aldrig att köttfärs kunde smaka så gott. Därefter måste man unna sig något sött att smaka på. Här kan du välja bland Wien pompösa bakverk, olika tårtor och krämiga kakor, men oftast hittar du i samma konditori orientaliska bakverk som, efter flera århundraden, har blivit anpassade till det bosniska köket.

Barer, caféer och restauranger

Pubar, dansställen och restauranger är koncentrerade till stadens kärna, precis som i vilken annan stad som helst, men caféer finns överallt och erbjuder gott kaffe, alkoholdryck och fantastiskt mat. Nu kan man även äta på McDonalds för den har öppnat, men Sarajevo har alltid haft sina egna fastfood restauranger där du äter hemlagad, närproducerad och ekologiska långkokmaträtter. Det kallas för aschinica, med hembakat bröd och maträtter som har sina rötter i den turkiska matkulturen. Allting är fräscht, nyttigt och oerhört gott, det gäller bara att vända om när McDonalds skylten dyker upp och hitta en aschinica istället.

Bosnisk paj

LonelyPlanet har tagit fram tio bästa fastfood rätter i hela världen och bosnisk paj ligger på femte plats. Goda pajer hittar du överallt, bättre och godare mat hittar man nog inte. Vegetarianer kan i första hand känna sig hotade och oförstådda då kött är ett viktigt inslag i det bosniska köket. Pajer, däremot kan vara lösningen på problemet. Vegetarianer kan då äta snabbt, billigt, ekologiskt och närproducerat för pajer görs i flera olika sorter: med ost, potatis, spenat och kött. Sandwich som man beställer kan vara gjord på pizzadeg med ingredienser inuti, gräddat i vedugnen och där får du den bästa sandwich du någonsin har ätit. Fastfood har aldrig varit så kreativ och nyttig som den du hittar i Sarajevo.

Prisvärt på restaurang

Det är prisvärt att äta ute, där enklare måltid hamnar mellan 25 och 50 kr utan dryck. En middag kan kosta från 60 kr uppåt till flera hundra kronor, beroende vad man vill ha för prisnivå. På restaurangen i Avaz-tornet får du en fantastisk vy över hela staden då restaurangen roterar och på ca en timme får du hela 360 graders vy. Kaffe kostar mellan ca 5-8 kr och du kan välja mellan bosniskt kahva i (oftast i Bascarsija) och espressoliknande kaffe. En lemonad på färsk citron kostar ca 20 kr. Lokala öl är mycket goda, billiga ca 15 kr. Utländska öl kostar något dyrare men Sarajevska piva (öl) är riktigt gott öl. Mineralvatten kostar lika mycket som kaffe. Allt är serverat och för en billig peng man får koppla av med hög servicekänsla. Kakor kostar allt från 5 kr till 15 kr, en hög varningsfaktor för övervikt. Passa på och ät så mycket det går grönt och frukt under vistelsen då det mesta är närproducerat och ekologiskt. Allt smakar och luktar fantastiskt, och man får oftast slåss mot getingar för att komma fram till körsbär, jordgubbar, melon, blåbär och annat gott. Hittar du ställen där getingar och bin surrar runt frukten, slå till och handla där för inte gillar de besprutad frukt, nersmetad i gifter. Om de undviker något, gör du det också.
1KM är ca 5 kr och det blir inte så svårt att räkna ut priserna. Banker är ett bra ställe att växla pengar. Att ta ut pengar i bankomat brukar medföra en liten avgift. Att betala med kort går också bra, men det är enklare med kontanter.

Mångkulturellt

Ett par gånger om dagen blir man påmind från alla moskéers minareter att det är dags för bönestund. Det inslaget av den muslimska religionen blir inte så sällan sammanflätat med många kyrkors klockringande som påminner sina troende att det är dags för Gud. På en kvadratkilometer mitt i staden finner du moskéer, katolska katedralen, serbisk-ortodoxa kyrkor och judisk synagogan. Trots allt krigande och elände som Sarajevo har varit med om så är det svårt att hitta en annan stad där mångkulturen och mångreligiöst samlevnad är så tydlig och accepterad som i Sarajevo. Många caféer erbjuder folk möjlighet att stanna till och insupa alla intryck från historiens och den mångkulturella vulkanen. Att den får utbrott då och då, det är något man kämpar med att leva med. Tydliga tecken från den senaste eruptionen, alltså kriget, är fortfarande tydliga och kan ses runt om i staden, allt från kulhål, granatsplitter och sönderskjutna hus. Här och var ser man spår av granater som blivit övertäckta med rödfärgad asfalt, så kallade Sarajeviska rosor. Varje gång man ser det så blir det första intrycket att det är vackert, men direkt efter blir man påmind vad det symboliserar, och leendet försvinner.

Partygatan Strosmajerova

Gatan Strosmajerova lockar unga, snygga och modemedvetna människor till sammanflätade caféer där mängder av kaffe flödar från tidigt på morgonen till sent på eftermiddagen, för att sedan övergå till kväll och alkoholhaltiga drycker. Diskotek finns, både stora och små, där en del populära ställen spelar den kända balkanmusiken. En del pubar erbjuder live jazz medan andra är rockinspirerade. Färggrant vad det gäller musiksmak eftersom balkan turbomusik har blivit allt populärare bland ungdomar de senaste decennierna och det kritiseras från många håll först och främst för att Sarajevo är och har alltid varit känd för sin förfinade musiksmak där jazz, blues och rock har varit till grund för musikstilar. Även idag ser alla artister från både Serbien och Kroatien till, att göra sitt bästa under spelningarna när de i Sarajevo, för om man blir godkänd från Sarajevos publik då vet man att man är seriös artist.

Aktiv semester

Förutom att ta det lugnt, så kan man faktiskt göra sin weekendresa mer aktiv och hälsosam. Den olympiska staden erbjuder utflykter i det gröna då alla berg är så närbelägna att några timmar ute i skogen med grillning och vandring är viktiga inslag i Sarajevobornas vardagsliv. Jahorina, Bjelasnica och Igman är vackra både under vinter och sommar. Vintertid erbjuder de förstklassig skidåkning och skidsemester. Gästhus uppe i bergen erbjuder billiga övernattningar, fantastisk ekologisk mat och vandring i det gröna. En aktiv weekend med inslag av extremsport är typiska för Sarajevo, jeepsafari i skogen, paraglidning, klättring, forsränning, airsoft och paintball, samt cykelturer på bergslutningar är något Sarajevo har att erbjuda.

Utflykt på floden

Ilidza, floden Bosnas källa, är en perfekt utflykt för kärlekspar och familjer, där naturens skönhet är extraordinär. Ta en promenad mitt i staden, nämligen Vilsonovo, där allén vid flodens Miljackas bänk inte har blivit nedhugget under krigen trots att vedbehovet var stort. Där gick gränslinjen under hela kriget, och den kända Grbavica stadsdelen ligger mittemot Vilsonovo. Vill du få en dos glamour och kändisskap då får du komma hit under julimånad då Sarajevo Film Festival lockar kändisar från Hollywood. Festivalen har blivit en av de viktigaste inom filmvärlden.

Passa på – billigare än hemma

När du är i Sarajevo kan du passa på att göra saker som är dyra hemma. Tandblekning och porslinkronor, fettsugning, ögonlaser och andra kirurgiska ingrepp är mycket billigare men håller hög kvalité för många läkare har utbildat sig utomlands. Även kosmetiska behandlingar är prisvärda att satsa på, ansiktsbehandlingar, cavio, laser och ultraljudbehandlingar är en bråkdel av det priset man betalar hemma. En ögonfransförlängning kostar 150 kr medan en likadan kostar ca 600 kr här hemma.

Fira Bajram

Påsk, jul och nyårsfirande i all ära, men hur många gånger har du varit med om att fira Bajram, när festen brakar loss efter en hel Ramadanmånads fasta? I Sarajevo vet man hur man skall fira Bajram.

Hotell

Billiga och prisvärda hotell och hostel hittar du i själva centrum men även runt om i staden. Eftersom många byggnader har varit sönderslagna är det mesta nu nyrenoverat. Att hitta bra och prisvärda eller lyxiga hotell är väldigt lätt att göra hemifrån via Internet. Natten kan hamna allt mellan 200 -500 kr natt, och hotellen är oftast belägna i själva stadskärnan. Du får räkna med bönerop och kanske kyrkklockor tidigt på morgonen, men det är det värt.

Så tar du dig till och runt i Sarajevo

Det kostar cirka 3500 kronor från Köpenhamn, Stockholm eller Göteborg när du flyger du till Sarajevo. Ofta hittar man även billigare flyg och då får man acceptera ett stopp i Zagreb, Wien eller Belgrad. Taxi är billigt och hamnar på cirka 25 kr i staden. Det finns taxipunkter där taxibilar står och väntar på kunder men det går bra att be någon i café eller restaurang att ringa och beställa taxi. Det kan vara bra att fråga om cirkapriset innan man sätter sig i bilen. Detta är inget speciellt för Sarajevo, men turister blir skinnade även i Malmö. Spårvagn är populära och mycket smidiga att ta till när det gäller att utforska Sarajevo. Det kostar ca 7-8 kr, men det är mycket viktigt att köpa biljetten då kontrollerna är täta och straffavgiften kan vara hög. Sarajevo är en lagom stor stad men vissa stadsdelar vilar på branta slutningar och kan vara jobbiga för svenskar att ta sig runt i. Bilar står parkerade överallt, oftast på trottoaren och medför att man får vara försiktig i trafiken. Sarajevo är inte anpassad för funktionshindrade personer, med mycket trafik, dåliga parkeringsvanor och höga kanter.


Flyg till Sarajevo

Hotell i Sarajevo