Med familjen på Krk

Mirreli
Medlem sedan 2004, besökt 26 länder

Bild: Patrick Gydé
Bild: Mireille Gydé
Bild: Mireille Gydé
Bild: Mireille Gydé
Reseguidens medarbetare Mireille har varit på den kroatiska ön Krk så gott som varje sommar sedan barnsben. Här guidar hon till ön och delar med sig av sina hemliga guldkorn.

Jag har spenderat nästan varje sommar i staden Krk på ön med samma namn. Perspektivet på vad ön har att erbjuda har växlat från barn till tonåring. Numera är det med mina egna barn som jag upplever långa soldränkta dagar med massor av bad och långa, varma kvällar.

Nära Rijeka och Zagreb

Krk är den näst största ön i Adriatiska havet. Mellan ön och fastlandet går en 1430 meter lång bro, som gör den till en av världens största betongbroar. Själva ön ligger i Kvarnerbukten, inte långt från hamnstaden Rijeka, och endast tre timmars bilfärd på motorvägen från huvudstaden Zagreb. Karaktäristiskt för ön är att varje stad skiljer sig både till utseende och natur. Tittar du på bilder från de olika städerna så är det nästan svårt att tro att man talar om samma ö. Gemensamt för alla små städer på Krk är att du serveras en stor portion historia och du känner dig långt ifrån den massturism som präglar andra delar av Medelhavet.

Barnvänliga stränder och strandpromenader

Precis som städerna så skiljer sig stränderna i karaktär beroende på var du befinner dig på ön. Vanligast är dock småkorniga stenstränder eller klippor. Oftast så finns det badplatser nära stadskärnan och sedan kan du promenera längs strandpromenaden till närliggande badplatser. Strandpromenaderna är mestadels helt bilfria och skugga kan man enkelt hitta då kusten kantas av pinjeskog. På den västra sidan av ön i Klimno bukten ligger öns enda stora sandstrand, passande nog döpt till Sandy Beach. Stranden är cirka 400 meter lång, rejält bred och passar perfekt för en dagsutflykt, särskilt för barnfamiljer. Stranden vid Punat stad har har stora vattenrutschkanor (mot betalning) och alla tänkbara vattensporter. Vid rutschkanorna finns ett café där föräldrarna kan koppla av, men samtidigt ha koll på barnen. Här finns även en liten barnpool där de minsta kan roa sig. Kul för barnen är även det lilla tåget som kör från början av strandpromenaden in till centrum flera gånger i timmen.

Här bor du

Flest hotell finner du i den största turistorten Baska och i Malinska, medan Krk stad endast har en handfull hotell. Just för Krk stad skulle jag vilja rekommendera Hotel Marina som ligger mitt i Gamla stan. Trots det ligger det inte mer än 10 minuters gångväg från stranden, vilket är perfekt för par och äldre. Vill man hyra privata lägenheter eller villor så är utbudet stort då Krks besökare historiskt har varit bilturister. Det finns även gott om campingplatser som även erbjuder uthyrning av villavagnar.

Äta och dricka

Kroatien är känt för sina läckerheter från havet och kanske framför allt för sin bläckfisk. Föredrar man kött är två klassiska rätter Cevapcici (kryddjärpar) och Raznici (grillspett). Inspirationen från Italien är genomgående tydlig och portionerna stora. Många restauranger har inte barnportioner på menyn men fråga personalen så brukar det gå att ordna.

Wakeboardcenter och pooler

Det ligger ett wakeboardcenter någon kilometer innan Punat från Krk stad. Här kan du se riktigt duktiga wakebordare, själv pröva att åka om lusten faller på eller bara njuta av lite mat och dryck på deras flytande pråm.

Öns bästa badvatten

Om du fortsätter ungefär 10 kilometer på vingliga vägar, bortom Punat, når du Stara Baska. Bilen måste parkeras högt uppe på höjden och det finns en smal stig som leder ner till bukten. Här finns öns bästa badvatten! Rekommenderas för den som gillar storslagna vyer och som vill komma undan lite, här brukar det oftast inte vara trångt.

Baska – fin strand och utflyktsmål

Den mest utvecklade och kända turistorten på ön är Baska som ståtar med en kiselstrand som är närmare två kilometer lång och närmast vågfri då bukten får skydd av en ö. Även Gamla stan i Baska bjuder på mycket historia och det finns gott om små restauranger och butiker. Skulle det mot förmodan vara dåligt väder någon dag så är ett tips att ta med familjen till Hotell Corinthia i Baska. Även om man inte bor på hotellet kan man till en låg avgift få nyttja deras pooler, allt från några timmar upp till en hel dag. Förutom inomhusbassäng, bubbelpool och barnpool så finns det ett stort poolområde utomhus och ett grönområde med en fin lekplats. Det finns också gott om gräsmattor för barn med benen fulla av spring.

Festivaler, vinodlingar och ön på cykel

För den som vill bege sig bort från havet kan jag rekommendera den historiska staden Dobrinj, byggd på en 200 meter hög kulle och med en kyrka omnämnd redan under 1200-talet. I år, 2012, infaller öns festivaldag den 3 augusti, ett måste om du är på ön då. Inte långt från Dobrinj finner du även Biserujka, den enda av öns grottor som man kan besöka. Grottan är inte lika stor och välkänd som Postojnska Jama i Slovenien, men väl värd ett besök. Vägen till Vrbnik kantas av vinodlingar som sedan blir till Vrbnička žlahtina, av många ansedd att vara en av Kroatiens bästa vita viner. Missar du att besöka staden så kan vinet köpas överallt på ön. Själva staden är en liten pärla som måste upplevas till fots, då du parkerar bilen utanför den gamla stadskärnan. För dig som vill se ön på ett lite annorlunda sätt så finns det cirka 130 kilometer anpassad cykelväg och det är inte ovanligt att se tävlingscyklister som tränar här. Även vanliga turister lockas av det här sättet att ta sig runt. Tänk på att även om värmen oftast är rätt behaglig, med temperaturer under 30 grader, så krävs det god planering och mycket vatten. Cykelrutterna är lagda så att man inte skall missa viktiga historiska monument eller andra sevärdheter.

Så tar du dig runt

Det är inte några längre sträckor mellan de olika orterna på ön. Håller man sig på huvudvägen som förbinder de olika städerna på Krk så håller vägen en hög kvalitet, dock rekommenderas en stor portion sunt förnuft när man kör omkring, då lokalbefolkningen kan vara något fartglada. Orter som Punat och Krk ligger väldigt nära huvudvägen, medan kuststäder som Baska, Stara Baska och Vrbnik bjuder sina besökare på svindlande vyer och snirkliga vägar. Från Valbiska kan man ta färjan vidare till Rab, Cres och Losinj. Cres i sig har inte så mycket att erbjuda turister men det har däremot Losinj, en annan välbekant ö som jag varmt rekommenderar.

Så tar du dig hit

För den som önskar resa bekvämt har Krk egen flygplats på öns norra sida, dock heter flygplatsen Rijeka flygplats. Restiden från Sverige är under 3 timmar och Scandjet.se erbjuder direktflyg och charter från ett flertal flygplatser i Sverige. Även RyanAir flyger direkt till Krk från Skavsta. Det går också reguljärflyg till Zagreb. Därifrån får du hyra bil, ta buss eller tåget, även om de sist nämnda kräver rätt bra planering. Med bil från Zagreb kommer du smidigt ner till kusten på en nybyggd betalmotorväg, bara den sista sträckan ner från bergen till bron är mindre vägar. Räkna med en körtid på cirka 3 1/2 timma med stopp för fika. Ett annat alternativ från är att flyga direkt till Pula med SAS för att sedan ta sig vidare till Krk.
Bussresor till Krk finns det dessutom gott om, däribland med Ölvemarks, Scandorama och Isakssons Buss. För att hyra lägenheter och hotell finns bland andra Interhome och Sembo, men det går även att hyra direkt på plats. Det finns många agenter som hjälper dig.


Psst! Kul att veta

Staden Krk var en viktig boplats för romarna redan på 300-talet och historien gör sig påmind i den gamla stadskärnan med en ståtlig katedral, välbevarade stadsmurar och många små, slingrande gator. Kul kuriosa är att man direkt kan se om en gata leder någonstans, då stenarna bildar en vertikal linje i mitten, medan återvändsgator saknar den linjen!


Charter till KrkCharter till Kroatien
Flyg till Zagreb

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september