Maxpris skyddar mot mobilens chockräkning

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Idag använder allt fler sin mobiltelefon när de åker utomlands - för att ringa, sms:a eller surfa på nätet. För att räkningen inte ska bli skyhög finns det ett maxpris som mobiloperatörerna inom EU får ta ut och en gräns på datatrafiken.

Idag lämnar ingen mobiltelefonen hemma när man åker utomlands. Du har tillgång till hela världen med din smartphone, allt från kartor till sociala medier och telefonsamtal. Men det är viktigt att veta att det kostar mer att ringa, sms:a och använda internet utomlands eftersom telefonen ansluter till lokala operatörer med andra villkor. För att mobilräkningen inte ska bli skyhög finns det regler som gäller för alla länder inom EU.

Maxpris per samtal, sms och internet

Det finns ett maxpris på kostnaden som mobiloperatörerna får ta ut när du använder din telefon inom EU. På EU:s hemsida hittar du senaste uppdateringen av maxpriserna som gäller för samtal per minut, antal sms och datatrafik. Viktigt att tänka på är att det inte finns några begränsningar för hur många sms du skickar eller hur länge du pratar i telefonen, bara på hur mycket ett sms får kosta och hur mycket samtalspriset är per minut.

Maxgräns för din datatrafik

Det finns däremot en maxgräns på hur din datatrafik ser ut. När du åker till ett annat land inom EU kan du bara ladda ner data för högst 50 euro i månaden. När du nått upp till 80 % av använd förbrukning får du ett sms. Om du vill vara säker på att din mobil bara drar data när du själv vill så måste du stänga av till exempel automatiska uppdateringar.

Meddelande om priset vid landsgränsen

När du åker till ett nytt land inom EU får du ett sms med vilka avgifter som gäller här. Det varierar från land till land och beror även på hur ditt abonnemang ser ut.

Tips!

• Är du ofta utomlands kan det vara bra att ha ett abonnemang som är särskilt anpassat för utomlands. Kolla vad din mobiloperatör erbjuder.
• Stäng av automatiska uppdateringar för att försäkra att du bara använder internet när du själv vill.
• Vill du stänga av ditt 3G helt och håller när du åker utomlands kan du antingen göra det i mobilens inställningar för dataroaming eller genom att kontakta operatören. Då kan du fortfarande använda wifi.
• Idag har många hotell gratis wifi. Är det viktigt att vara uppkopplad kan du ta reda på internetmöjligheterna innan du bokar.