Mångfald i Malaysia

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: aida, medlem sedan 2006
Foto: holger, medlem sedan 2006
Foto: tessypessy, medlem sedan 2006
En resa i Malaysia tar dig genom pulserande storstadsupplevelser, spännande urtidsdjungel och sagolika stränder.

Här har världens äldsta regnskog bildat ramen för ett fantastiskt växt- och djurliv, där du bland annat hittar den utrotningshotade orangutangen. Malaysia är genuint och en anledning till att åka hit är att Malaysia har några av de bästa nationalparkerna, bergen och stränderna i hela Asien. Dessutom är priserna i landet fortfarande låga.

Högsäsong

Fint året runt, med undantag för regnperioden november-januari.

Tips till sevärdheter

Kuala Lumpur: Vill du känna storstadspulsen, bege dig till huvudstaden. Här ser du tydligt förkärleken till den västländska industrialiseringen. Staden är också rik på tempel, moskéer och andra religiösa och kulturella symboler.

Batu Caves: Norr om Kuala Lumpur hittar du de imponerande Batu Caves, som är en hinduisk helgedom. Grottorna upptäcktes för 120 år sedan och inte långt senare kunde man gå de 272 steg som leder upp till Temple Cave.

Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre: Är en fristad för orangutanger och en av de största attraktionerna i Sabah, där atmosfären påminner om en cirkus.

Taman Negara National Park: Denna vildmark är hem för elefanter, tigrar, leoparder och noshörningar. Störst sjans är dock att du stöter på ödlor och apor. Bästa sättet att uppleva Taman Negara National Park är att färdas med båt.

Mat

Det malaysiska köket är en blandning av brittisk, thailändsk, indisk, kinesisk och malaysisk mat. Huvudingrediensen är ris och nudlar som serveras med kyckling, kött och fisk. Vill du prova något annorlunda, våga smaka haj. Köttet är ljust och har egentligen ingen särskild smak, men är väldigt gott.

Shopping i KL

Malaysia är ett paradis för shoppingälskaren och du kan hitta allt från inhemska hantverk till designade märkesvaror. Du kan handla i stora shoppingcenter, gatustånd, basarer eller på nattmarknader. Vad sägs om fynd så som designkollektioner, lyxiga skor, exklusiva klockor, kameror och datorer? Bege dig till Kuala Lumpur och strosa omkring bland affärer och skyskrapor.

Bra bad

De klaraste vattnen och finaste stränderna hittar du på malaysiska Borneo, Malackahalvöns östkust och på Langkawi. Här är stränderna vita och i havet finner du sköldpaddor, rockor, små hajar och hundratals olika fiskarter som gör det malaysiska vattnet ett paradis att snorkla och dyka i.

Perhentian Islands: Norrut hittar du Perhentian Islands, den stora ön Besar och den lilla ön Kecil. Stranden är vit och vattnet turkosblått med snorkling bara 50 meter från stranden.

Tioman: Denna ö är en av östkustens största och mest populära turistö. Här finns tät djungel, många bra stränder och boende. På Tioman kommer människor som vill sola, bada och bara ta det lugnt.

Vett och etikett

De flesta människor i Malaysia är muslimer. Åker du till den konservativa och muslimska östkusten bör du därför tänka på att inte gå alltför lättklädd, då detta kan uppfattas som provocerande. Tänk också på att använda höger hand när du hälsar på någon, äter eller tar emot saker eftersom vänster hand anses oren.

Priser

Boende: 15-300 kronor
Mat: Cirka 20 kronor på lokal restaurang.
Transport: Buss mellan Kuala Lumpur och Mersing tar ungefär fem timmar, och kostar cirka 40 kronor.


Läs också:
{{rg_link arrow=“1” article_id=“244” link=“Medlemmarnas bästa Malaysiatips” description="Allt från klädsel, dyktips och billiga hotell i Kuala Lumpur."}}

{{rg_link arrow=“1” article_id=“139” link=“Djungel, djurspaning och flodsafari” description="Reseguidens medlem Hultengrenp åkte på äventyrsresa till Borneo. Läs hans berättelse."}}

Sponsrade erbjudanden:Snabbfakta

Huvudstad: Kuala Lumpur
Språk: Malajiska
Statsskick: Monarki
Yta: 329 750 km
Folkmängd: 27,17 miljoner, där majoriteten är malajer
Religion: Islam, men öppenhet mot andra religioner råder
Valuta: Ringgit
Tidszon: UTC+8
BigMac Index: 10.06 kronorHitta mer info:
Malaysia

Se reseförslag och erbjudanden:
Malaysia
Malaysia + Kuala Lumpur

Sök bland paketresor:
Malaysia
Malaysia + Kuala Lumpur
Malaysia + Borneo
Malaysia + Langkawi
Malaysia + bad
Malaysia + dykFlyg till Malaysia

Om Malaysia

Malaysia är ett land som erbjuder allt från några av världens högsta byggnader till världens äldsta regnskog. Huvudstaden Kuala Lumpur lockar med shopping, öarna Langkawi och Penang med vita stränder och Borneo med djungel och orangutanger.