Seychellerna, Maldiverna eller Mauritius?

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Perfekt placerade i hjärtat av Indiska Oceanen ligger Maldiverna, Seychellerna och Mauritius. De ultimata destinationerna för lyx, lugn och ro, turkost vatten och kritvita stränder. Vi guidar dig till din dröm-ö.
Publicerad 9 december 2019

Maldiverna, Seychellerna och Mauritius har något för alla, de står alla högt upp på listan över drömresmål. Men vad är skillnaden på de tre resmålen och vilken ska du satsa på? Oavsett om du ska på en smekmånad, en exklusiv kärlekssemester eller vill ta med familjen på en semester de sent kommer att glömma… Dessa tre resmål ger ordet “paradis” en helt ny betydelse.

Orörda Seychellerna

Seychellerna benämns av många som “Edens trädgård” och har blivit världsberömt för sina orörda stränder och natur. Ö-riket nordost om Madagaskar blev tidigt miljömedvetet, något som har medfört många turist- och miljöskatter, och de flesta platser på Seychellerna är naturreservat och har byggförbud.

Detta är resan för dig som vill utforska många olika öar, alla med sin charm. De tre största bebodda öarna där flest turister väljer att bo är Mahe, Praslin och La Digue.

Mahe

Mahe är huvudön där huvudstaden Victoria och 90 procent av befolkningen bor. Härifrån kan du enkelt ta dig till de omkringliggande öarna – Prasil och La Digue är två måsten. Mahe är den mest turistutvecklade ön, men i söder hittar du också vackra, orörda stränder. Besök Marine National Park, testa några av öns 75 olika stränder eller hyr en bil och utforska ön på egen hand. Du bor antingen prisvärt på pensionat eller i rum på resort eller i lägenhet.

Praslin

På Prasil förälskar du dig i de slumrande byarna, de vilda naturstigarna i den frodiga regnskogen som täcker merparter av ön, och stranden Anse Lazio i norr, som hör till en av världens vackraste. Vallee de Mai National Park på Praslin är också enda platsen i världen som du hittar Coco de mer, världens största kokosnöt.

Här är livet lugnare än på Mahe, och du tar dig enkelt till de orörda öarna Cousin och Curious, där du – speciellt på den sistnämna – hittar hundratals jättesköldpaddor som kan bli över en meter höga. De här öarna är också kläckningsplats för havssköldpaddor. Prasil är bra att ha som semesterns huvudö. Du flyger hit från Mahe på 15 minuter eller med båt på 45 minuter, priset är ungefär detsamma.

La Digue

Granitön La Digue är känd som den vackraste av alla öarna, och stranden Anse Source d’Argent är den som är mest avbildad från Seychellerna med sina stora granitstenar i kontrast till kritvit strand och turkost hav. På La Digue hittar du de mest enkla hotell och pensionat, och du tar dig runt med cykel eller ox-kärra.

Ett av de mest populära ställena på ön är Union Estate Park, där du bland annat kan se de slumrande jättesköldpaddorna. Det går inte att flyga hit, men det tar 15 minuter med färjan från Prasil, och tre timmar från Mahe.

Väder och högsäsong

Den bästa tiden att åka hit på är i april och oktober, men du får höga temperaturer på mellan 27 och 30 grader året om. Som på de andra öarna, är temperaturen högst från mars till maj, då luftfuktigheten också kan vara lite högre. December och januari räknas som de stora regnmånaderna. Det går inget charterflyg till Seychellerna, men du kan ta dig hit med reguljärflyg.
- Resor med flyg och hotell till Seychellerna
- Hitta din charter till Seychellerna

Resor till Seychellerna


Barfotadrömmen Maldiverna

Maldiverna finns med på mångas önskelista, men ses ofta som en dyr och ouppnåelig destination. Men detta behöver inte vara sant. Flygbiljetterna kan köpas prisvärda och det finns allt från hotell i lägre prisklasser till riktigt lyxiga. Maldiverna består av 1199 öar, varav över 100 av dessa är egna hotell-öar.

En ö, en hotellresort – bara detta är något du inte hittar överallt, men det är också det som kostar lite extra. Dessutom är Maldiverna känt för sin fina, vita sand, azurblåa hav, svajande palmer och härliga värme.

Det här gör du på Maldiverna

På resortöarna kan du antingen bo i bungalows som står på pålar i vattnet där du kan ta ett dopp direkt från terrassen, eller i en bungalow som ligger längs strandkanten. Det sistnämna är ofta lite billigare. Gästerna får ofta höra att de två enda reglerna på ön är att du bara ska koppla av och njuta av din semester och att det är skoförbud!

Gör dig beredd på barfota-semester med mjuk sand! Maldiverna handlar om avslappning – här tar du livet med ro och äter god mat, läser en spännande bok, promenerar längs stranden och så klart dyker i ett av världens vackraste dykvatten. Här hittar du ett färgrikt undervattensliv! De anställda gör sitt yttersta för att du ska få en minnesvärd upplevelse, och du har oftast tillgång till spa, tennis- och golfbanor.

Sightseeing och kultur finns det däremot inte mycket av. De aktiviteter som finns sker på havet. Maldiverna räknas som en av världens bästa dyk-platser. Prova dykning, snorkling, fiske eller ta en tur till en öde ö med träbåt där du blir avsläppt med en picknick-korg för att sedan bli hämtad senare på dagen.

Du kan också få arrangerat en privat, romantisk middag på stranden. Detta är en semester där du bara njuter av vackra omgivningar och varandra – alltså inte en semester för den rastlösa äventyraren. Åk hit för en öde ö-känsla, lyx och undervattenslivet.

Väder och högsäsong

Högsäsongen på Maldiverna är från december till april, då det som oftast är lite regn och mycket sol, men också fler besökare. Temperaturen är också stabil året om, och ligger runt 28-31 grader oavsett säsong.
- Resor med flyg och hotell till Maldiverna- Hitta din charterresa till Maldiverna

Resor till Maldiverna


Grönskande Mauritius

Vulkanön Mauritius ligger öster om Madagaskar och är störst av de tre öarna. Här hittar du en grön och grönskande natur kombinerat med vackra vattenfall, kratrar, vulkaniska sjöar, azurblått hav och långa vita stränder som sträcker sig runt hela ön. Ett stort korallrev omringar ön och bjuder på fantastiska dykmöjligheter.

Detta gör du på Mauritius

Du hittar massor av vackra, lyxiga resorter här. Och det är i första hand tänkt att du ska få njuta av vatten och strand. Men i motsatt till de andra öarna, kan Mauritius locka med flera varierande aktiviteter. Ta en promenad på fiskmarknaden i huvudstaden Port Louis, utforska de grönskande skogarna med sina stora och vackra vattenfall, som Tamarin Falls på över 300 meter, slå ett slag på en av öns golfbanor eller ta en tur till Grand Baie i norr – också känt som Mauritius version av St Tropez.

Nationalparken Black River Gorges erbjuder spännande dykning och grönskande natur som komplement till stranden. Korallrev omringar nästan hela Mauritius kust och gör så att vattnet är lugnt och varmt. Här kan du ta båten ut en dag och snorkla eller dyka i det stora blå för att se vad Mauritius har att bjuda på under ytan.

Hinduismen är stark på Mauritius och det finns flera färgglada tempel på ön. Tillsammans med en öppen och social lokalbefolkning, ger detta en god grund till att komma nära kulturen om du bara tar en promenad utanför hotellet och tillbringar en dag i till exempel Port Louis. På Mauritius serveras mat från världens alla hörn i absolut toppklass. Färska skaldjur är en självklarhet här, eller prova den spännande mixen av kreolska, arabiska, afrikanska och indiska mattraditioner.

Du kan få en ganska prisvärd semester på Mauritius, om du jämför med Seychellerna och Maldiverna, men är du här för första gången så kan det vara trevligt att betala lite extra för att bo på ett hotell så att du verkligen får en riktigt lyxig känsla.

Väder och högsäsong

Mauritius är en helårsdestination, men högsäsongen är mellan november och april. Temperaturen ligger på runt 28 grader, med högst temperaturer mellan januari och mars. Då är även luftfuktigheten som högst vilket innebär lite fler regniga dagar. Maj till oktober är fortfarande varmt men med lägre luftfuktighet och fler soldagar. Vattnet håller samma temperatur året runt.
- Resor med flyg och hotell till Mauritius
- Hitta din charterresa till Mauritius

Resor till Mauritius


Den största skillnaden

Kort sagt är Maldiverna platsen för dig som önskar lyxig öde ö-semester, Seychellerna för dig som vill hoppa lite från ö till ö och njuta av orörd natur med få människor runt omkring dig, medan Mauritius är för strandsemestern på finare hotell med tillgång till kultur och spännande utflykter. Alla de tre ö-rikena har en vänlig lokalbefolkning, härliga temperaturer, fina vita stränder och bra dykmöjligheter. Ha en trevlig resa!


Seychellerna, Maldiverna eller Mauritius?