Madrid - staden som aldrig sover

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: pablito, medlem sedan 2008
Foto: larserik, medlem sedan 2007
Foto: lars, medlem sedan 2004
Madrid är ett eldorado för shopping, har ett mycket brett och varierande kulturutbud och ett häftigt restaurang- och nattliv.

Spaniens huvudstad hamnar ofta i skuggan av eleganta Barcelona eller soliga Marbella, men Madrid är faktiskt ett urbant nöje.

Sevärt

Palacio Real
Det kungliga slottet och Väst-Europas största, med sina tusentals rum, ligger på Plaza de Oriente. Kungafamiljen bor dock inte i slottet. Bredvid slottet ligger katedralen La Almudena, en annan turistattraktion.

Plaza Mayor
Plaza Mayor är ett populärt torg, men fullt av turister. Torget, som är omgivet av vackra byggnader och arkader, har varit hjärtat i staden sedan Madrid blev huvudstad. Att äta och dricka i detta området är dock jättedyrt.

Santiago Bernabeu stadion
Här spelar Real Madrid sina hemmamatcher – stadion kan vara värt ett besök även för dig som inte är fotbollsintresserad. Stadion har plats med ungefär 80000 åskådare.

Plaza de Toros de Las Ventas
Den spanska traditionella tjurfäktningen är fortfarande populär i Spanien även om antalet fantaster och utbudet har minskat kraftigt de senaste åren. Är du intresserad av tjurfäktningen ska du gå till Calle de Alcalà – här ligger arenan Plaza de Toros de Las Ventas.

Madrid har blivit en konststad. Om du promenerar i några minuter från Puerta del Sol, i riktning Plaza de Casanovas de Castillo, ligger de tre mest kända museerna på rad. Det mest kända är Museo del Prado, med konst av bland annat Goya och Velàzques. Missa heller inte Museo Thyssen-Bornemisza och Reina Sofia.

Enormt shoppingutbud

Madrid har ett enormt utbud av affärer. Kläder, skor och smycken är ofta ganska billigt i Madrid. Kolla dock att priserna är angiven med moms (IVA på spanska). De flesta butikerna ligger i centrum, och är i regel öppna till klockan 21 varje dag, förutom söndagar. En bra shoppingrunda är att ta utgångspunkt i området Tribunal och nedför gatan Fuencarral – den hetaste i området. Efter ett tag hamnar du på Gran Via, följ gatan till Plaza del Callao och därefter ner till Puerta del Sol. Om du inte orkar shoppa gata upp och gata ner, kan du handla på Spaniens största varuhuskedja El Corte Inglès. Det finns även möjlighet att åka på guidade shoppingutflykter.

Världens äldsta restaurant

I Madrid hittar du tapasbarer i alla varianter och prisklasser överallt. Madrid har även världens äldsta restaurang som fortfarande är i drift. Restaurangen heter El Botìn och ligger en trappa ner från Plaza Mayor (Calle de Cuchilleros 17). Annars anses Zalacaìn (Calle Alvarez de Baena 4) för att vara Madrids bästa restaurant. Det är dyrt att äta här, men väldigt gott. En spektakulär upplevelse kan vara att ta sig upp på takrestaurangen på hotell ME mitt på Plaza de Santa Ana. Här får man översikt över stora delar av Madrid.

Häftigt nattliv

Nattlivet i Madrid är häftig. Det mest populära området för en kväll ute på stan är till exempel Calle de Huertas, där barerna och diskoteken ligger på rad. I Malasana-området, norr om centrum, ligger barerna, trendiga nattklubbar och små restauranter vägg i vägg.

Det behöver inte vara dyrt att bo på hotell i Madrid. Det finns övernattingsalternativ i alla priskategorier. Om du vill bo nära centrum ta utgångspunkt i Gran Via eller Puerta del Sol. Vill du bo i lugnare områden, bör du välja hotell vid Plaza de Isabel II eller Las Cortes.

Bra att veta!

Hotellpriserna i Spanien är i regel angivna utan frukost och utan moms. Koll upp det innan du bokar!

Flyg till Madrid

3-stjärninga hotell i Madrid

Nyfiken på Madrid? Läs mer på resmålssidan