Lyxa på Smaragdkusten

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Cristina Deidda
Bild: Dreamstime
Smaragdgrönt vatten, kritvita stränder, storslagna klippformationer, korkträd och vingårdar bäddar för en härlig semester. Häng med till Sardiniens allra lyxigaste kustremsa: Smaragdkusten.

Costa Smeralda, eller Smaragdkusten, som den kallas på svenska är belägen på Sardinens nordost-sida och är i själva verket bara en tio kilometer lång kustremsa. Kuststräckan är känd för att locka kändisar, innefolk och andra besökare med näsa för pengar, flärd och VIP-fester.

Lyxigt i Porto Cervo

Centrum för lyxlivet är den lilla staden Porto Cervo, som i princip blivit en synonym för Costa Smeralda. Staden är ett mecka för lyxlirare – och segling är ett populärt nöje. I Porto Cervos hamn, liksom de andra populära kustorterna Marina di Portisco och Porto Rotonodo, ligger lyxyachter och påkostade segelbåtar på rad. Missa inte ett besök i den lilla mysiga bergsbyn San Pantaleo, som bland annat hyser många internationella konstnärer.

Att göra på Smaragdkusten

Det smaragdgröna vattnet som gett kustremsan sitt namn gör i kombination med de härliga stränderna att sol och bad är ett av de främsta nöjena. Men längs kusten finns också fina möjligheter till en aktiv semester med golf, dykning och segling. Det är också kul att hyra bil och göra utflykter längs kustremsan. Ett vackert stopp är Monte Mora, som är det högsta berget längs den karaktäristiska kusten. Om du besöker Smaragdkusten i september kan du glädja dig åt de många seglingsregattorna som går av stapeln. Det spelar egentligen ingen roll när under månaden du besöker – tävlingarna i Porto Cervo avlöser varandra.

Psst! Kombinera gärna med Korsika – det finns båtförbindelser från bland annat Santa Teresa och Palau i norr.

Fakta Sardinien:
Viktiga orter: Alghero, Cagliari i söder och Olbia i nordost.
Ta dig hit: Lättast är att flyga från Sverige till Alghero. Det finns också bra färjeförbindelser från bland annat Genoa till Oliba nära Smaragdkusten.
Flygtid: Cirka 3 timmar och 30 minuter från Stockholm.
Inhemsk tillverkning av: Vin, olivolja, ost och odling av citroner och apelsiner.
Prisläge: Ungefär som Sverige.

Läs också: {{rg_link arrow=“1” article_id=“812” link=“5 sköna badorter” description=“Vykortsvita sandstränder och vatten som skiftar i turkost, grönt och blått.”}}

Flyg till Sardinien:

Hitta hotell på Sardinien:

Italien

Vy över stad o hav i Vernazza
2 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
3 / 28
Manarola, chillside
4 / 28
Hissnande vackert på Sardiniens västkust
5 / 28
Chiesa di Santa Maria dell'Isola
8 / 28
Utsikt från Hotel Caesar Augustus, Capri
9 / 28
På vandring runt Drei Zinnen (2400 möh)
10 / 28
Venetiansk karnevalsmask
11 / 28
Varma bad i Augusti
12 / 28
Solnedgång i Sorrento
13 / 28
Dags for marmelad!!!!
14 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
18 / 28
Husen vid vattnet
19 / 28
Porten in till gamla stan i Garda
20 / 28
Utsikt från Villa San Michele
21 / 28
Grannens trapp.
23 / 28
Canal Grande vid Rialto
28 / 28