Londons 8 bästa gratis sevärdheter

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: © Historic Royal Palaces
Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Andrew Putler/National Portrait Gallery
Foto: © The British Library Board
Foto: © Historic Royal Palaces
Miljonstaden London är en av världens dyraste städer att turista i. Men här finns också många sevärdheter som är helt gratis. Vi har letat upp 8 spännande du kan se utan att spendera ett enda pund.

Det är svårt att vistas i London utan att det kostar flera tusen kronor per dag. Här är både boendet, mat och inträden mycket dyra för oss svenskar. Men det finns också sevärdheter i världsklass som inte kostar någonting alls. Här finns spännande muséer, vackra byggnader och bra föreställningar – som är helt gratis. Här har ni 8 av Londons sevärdheter som är gratis.

Tower Bridge

Det här är kanske den mest imponerande bron i hela Europa, och det är helt gratis att promenera över Tower Bridge. Bron är en av många som tar dig över floden Themsen i centrala London. För att vara en byggnad i London är Tower Bridge rätt ung, den stod klar 1894. Bron är 244 meter lång och tar dig mellan Tower of London och den runda Globe-teatern. Brons ”övervåning” ligger 42 meter över floden och har ofta spännande utställningar – men här måste du betala inträde.

British Museum

Om du är det minsta intresserad av konst, historia eller arkeologi så är ett besök på det jättelika British Museum ett måste. Här finns inte bara samlingar med föremål från världens alla stora civilisationer utan det är också helt gratis att se allt. Du kan se egyptiska statyer, afrikanska masker och fynd från både det antika Grekland och Rom.

Speakers’ Corner, Hyde Park

Ett mycket trevligt gratis nöje i London är att gå omkring i den stora parken Hyde Park. Hit kommer våren redan någon månad innan i Sverige. I parkens ena hörn (i nordöst) finns det galna Speakers’ Corner. Här kan vem som helst ställa sig.

Somerset House

Det stora palatsliknande Somerset House ligger mitt inne i centrum, vid Strand. Här kan du gå på gratis guidade visningar och se konstinstallationer i husens katakomber. Om du inte har tid att gå omkring i den stora byggnaden så kan du göra ett snabbt besök på innergården där det finns spännande fontäner på sommaren och en skridskorink på vintrarna.

Barbican Centre

Det är spännande bara att gå omkring i Barbican-kvarteret eftersom det är byggt i en galen arkitektstil som kallas brutalism. Det är lätt att gå vilse bland alla dolda gångar, trappor och undangömda små trädgårdar. Barbican Centre är ett stort konstcentrum för både teater, film och konst. Här finns ofta massor av gratis föreställningar och konsten i Curve Gallery kan du alltid se utan att betala.

National Portrait Gallery

Konstgalleriet National Portrait Gallery ligger granne med det större National Gallery vid Trafalgar Square. Här är det tavlornas motiv som är det viktiga, inte vem som var konstnären. Det finns tusentals porträtt av framför allt brittiska kändisar. Den mest populära avdelningen är Tudor Gallery där du kan se porträtt av bland annat Henrik VIII.

British Library

Det är lätt att ta sig till det jättelika biblioteket British Library eftersom det ligger vid Kings Cross dit du kommer med både tåg och tunnelbana. Många av besökarna kommer hit för att forska eller läsa böcker, men här finns också många spännande utställningar. I utställningen Treasures kan du se några av museets mest värdefulla böcker, bland annat Beatles-texter och Magna Carta.

Ceremony of the keys, Tower of London

I det kungliga slottet Tower of London hålls varje kväll en av de mest kontinuerliga ritualerna i världen. Här har vakterna lämnat över nycklarna utan avbrott i mer än 700 år. Överlämningen kallas Ceremony of the keys och har aldrig blivit inställd. För att se överlämningen måste du begära biljetter i förväg.

Här hittar du flyg till London och ett hotell som passar din smak och plånbok >>

Om London England

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44