London för gröna fingrar

Suzanne888
Medlem sedan 2009, besökt 31 länder

Foto: suzanne888, medlem sedan 2009
Foto: suzanne888, medlem sedan 2009
Varför inte göra något väldigt, väldigt brittiskt när man sett alla Londons "måsten"? Reseguidens medlem Suzanne Hansen, alias "suzanne888", tipsar om mässan för alla trädgårdsentusiaster - Chelsea Flower Show.

När jag fick trädgård för 6 år sedan gjorde jag den för trädgårdsentusiasterna obligatoriska resan dit. Ytterligare tre gånger har det blivit sedan dess. Så mysig är världens största trädgårdsutställning, som också är en tävling.

Tredje veckan i maj vallfärdar folk till Sloane Square station och vidare till parken runt Royal Hospital Chelsea. Under 5 dagar ser tusentals besökare de 30 tillfälliga trädgårdarna skapade av berömda trädgårdsdesigners från hela världen. De senare hoppas att juryn, som består av bl a drottning Elizabeth II och the Royal Horticultural Society, HRS, skall belöna deras design med en guld-, silver- eller bronsmedalj – en oerhört prestigefull utmärkelse (2007 vann svenske landskapsarkitekten Ulf Nordfjell en guldmedalj).

Köp biljetter i förväg

Showen är mycket populär och biljetter behöver köpas i förväg (www.rhs.org.ok) och kostar mellan 18-55 pund beroende på ankomsttid och dag. Ha gärna många timmar tillgodo för att hinna se hela utställningen. Ett tips är att slappa mycket på området, sola och ha många fikaraster mellan rundorna. Bästa stället är i parkens mitt, där folk tar picnic framför en frackklädd orkester som spelar evergreens, flankerade av Laurent-Perrier´s Champagnetält och prominenta gäster. Prova också den läskande drinken Pimm´s och betrakta alla trädgårdsmänniskor, påfallande många med halmhatt. Stämningen är lustfylld, och trädgårdarna diskuteras livligt (med inslag av latinska namn). Inget land är så trädgårdstokigt som England och man kan sin sak ordentligt.

Utomhusmarknad med trädgårdstema

För den prylintresserade finns en stor utomhusmarknad med alla tänkbara trädgårdsmaskiner och lyxiga gräsklippare, utemöbler, böcker, konst, statyer eller varför inte shoppa en nytillverkad slottsruin i gotisk stil? Allt finns. I ”the great pavilion” står HRS´s egna experter som vänligt svarar på frågor och plantskolor som introducerar nya utbud av växter i bedårande vackra, doftande och interaktiva montrar.

Årets tävlingskategorier

2012 heter tävlingskategorierna:
– Show gardens (spectacular world class gardens from top designers)
– Artisan gardens (artisan garden designers must make artistic use of materials)
– Fresh gardens (garden designers must think outside the box as the breef for these gardens)
– Generation gardens (demonstrating different ways to use a modest-sized front garden plot).
Andra teman är: relaxation, wildlife, water, sustainability, biodiversity and sculpture. De flesta trädgårdar är sponsrade av internationella storföretag och organisationer och planeringen har pågått under hela året.

Varva ner efter mässan

Efter utställningen kan det vara skönt att varva ner med total tystnad och grönska – mitt i London. Ta tunnelbanan till Warwick Avenue och promenera under broarna (eller ta en kanalbåtstur) längs nedsänkta Regent´s Canal bort till slussen Camden Lock och dess originella bohemiska marknad. Utmed kanalen bor folk på smala pråmar, dekorerade med blommor och solstolar. Bara ett stenkast från bullriga, folktäta shoppinggatan Oxford Street.


Flyg till London

Populära boenden i London

Om London England, Storbritannien

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
16°
Klimat i oktober
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44