Lofoten – paradiset på Nordkalotten

Camilind
Medlem sedan 2009, besökt 30 länder

Foto: rika44, medlem sedan 2008
Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Här skjuter bergstoppar upp som missiler ur havet och fjordar karvar sig mödosamt genom massiven och in i små fiskesamhällen. Få saker är många så ense om – Lofoten i Nordnorge är helt enastående.

I Lofoten bestiger man branta berg, dyker i ett av världens klaraste vatten, spanar efter val eller bara låter sig förundras över det spektakulära landskapet. Och eftersom solen aldrig går ner på sommaren kan man paddla så länge man orkar eller hoppa mellan hornen på klippformationen Svolværgeita långt efter midnatt.

Har man väl tagit sig till Lofoten bör man prova att bo i en traditionell “rorbu”. Dessa charmiga fiskarstugor på pålar i vattnet fungerade förr i tiden som lä och husrum för fiskare under stormiga vintrar. Idag finns även ombyggda sjöhus såväl som mysiga vandrarhem och moderna hotell att bo på.

Vandra, klättra, paddla, cykla – eller slå dig runt

Vandringsmöjligheterna i Lofoten är oändliga. En behaglig dagstur är den till Munkebuhyttan på Moskenes. Övernatta gärna men boka sängplats i förtid hos Lofoten Turlag. Den som föredrar flytande former kan hyra kajak eller dykutrustning lite varstans i Lofoten. Vattnet är kristallklart med sikt på 20-40 meter. Chansen att få sitt livs största firre på kroken är också stor – så passa på med äkta lofotfiske. Vill man ha det bästa av två världar kan man fiska i många av fjällsjöarna. Eller varför inte prova svingen på Gimsøyas förtjusande 9-håls golfbana med naturliga sandbunkrar och oändliga vattenhål. Spela dygnets alla timmar och kom upp i 16 rundor eller 144 hål.

Safarin och nordnorska specialiteter

Avrunda uppehället med obligatorisk valsafari med bonusdjur som lunnefåglar, säl, havsörn och fiskmåsar. Andenes i närliggande Vesterålen erbjuder också olika slags valsafarin. Späckhuggarna kommer inte förrän i höst. Och sist men inte minst, utan kanske det häftigaste äventyret av dem alla – smaka på “tørrfisk”. Denna kulinariska upplevelse av torkad knaprig torsk kommer du sent glömma och tillsammans med en kall pilsner har du kanske provat det mest nordnorska som finns.


Läs också:
{{rg_link arrow=“1” article_id=“742” link=“5 utflykter i Lofoten” description=“Bland glaciärer, extremsporter och pittoreska fiskesamhällen.”}}


För detaljerad information om Lofoten: www.lofoten.com
www.lofoten.info
<a
<a


Flyg tur/retur Lofoten med omnejd

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=fd5e42aae702a92189d99a9a249b81f3&site=reseguiden&javascript=1“”]


Kika förbi Lofotens resmålssida

Populära resor från Göteborg till Lofoten