Laos – balsam för själen

Oskar81
Medlem sedan 2010, besökt 42 länder

Foto: oskar81, medlem sedan 2010
Foto: oskar81, medlem sedan 2010
Foto: oskar81, medlem sedan 2010
Foto: oskar81, medlem sedan 2010
Tänk er att ni står med vatten upp till knäna och har balsam i håret samtidigt som ni njuter av att ha en enastående natur alldeles intill er. Om ni klarar av att göra det så är ni redan halvvägs på väg till ett enkelt men välkomnande paradis.

Laos är ett land som fascinerar en med sin renhet och sin oskuldsfullhet. Här finns allt från avlappnande platser nära vattnet till eleganta hotell med personlig charm i fina städer. Det finns allt från fina små öar för den bekväma till långa djungelstigar för den rastlösa. Idylliska floder och vattenfall för den badsugne och forsränning med magiska vyer för den äventyrliga . Hit åker jag för att slappna av och för att finna mig själv bland natur och människor som fäster sig på minnet. Jag ryser av välbehag när jag tänker på detta varma land.

Resa hit

Att resa till Laos är enkelt. Det finns bland annat flyg direkt från Thailand och Vietnam. Men givetvis kan du boka resan direkt från Sverige. Föredrar ni att se lite mer på vägen till gränsen är en bussresa värt besväret om du reser med god tidsmarginal. Bussen tar ni lättast från Kambodja, Thailand och Vietnam. Det blir ofta en intressant resa som inte alltid går som på räls. Var beredda på att ni kan få en annan buss än utlovat och att det kan ta tid att passera Laos gräns då gränspolisen vill ta ut en liten avgift. Ni behöver inte betala, men var redo för en disskussion om ni väljer att avstå.

Visum

Att fixa visum till Laos är enkelt. Ni kan göra det via internet eller ordna ett innan ni tar bussen mot gränsen. Det finns biljettdistrubitörer på alla avreseorter. Billigast, om än marginellt, är att köpa sitt visum av gränspolisen.

Platser värda ett besök


Don Det
Detta lilla samhälle är en av öarna i Mekongflodens södra del alldeles intill gränsen mot Kambodja och är ofta utgångspunkten för backpackers. Ön är en av hundratals i området och består av enkla hus och bungalows. Det finns inga bilar på ön utan det är cykel som gäller för att ta sig fram. Här är lugnet som störst, vilket uppskattas av besökare som vill bada, åka på personliga fisketurer, paddla kayak och umgås med den trevliga befolkningen. Det finns möjlighet till fest, men var beredd på att det inte är öppet hela natten och att en lugn känsla även infinner sig där. Restaurangerna på ön är oftast enkla men trevligt inredda fast köket ofta är ett skjul. Lev simpelt men behagligt.

Vangviang
Låt er förföras av omgivingen runt Vang Vieng. Cykla runt på landsbyggden och hälsa på glada och trevliga bönder. Barnen hejar glatt på er och cyklar gärna med er en bit samtidigt som dom fascineras liksom ni. Här finns det möjlighet till bra bergsklättring, fina vandringsleder och givande paddlingsplatser. Staden med dess omgivning har mycket mer att erbjuda än dess ökända tubing. Låt er förundras.

Louang Prabang
Detta är den gamla huvudstaden och här ser ni enkelt efterlämningar från när Laos var en fransk koloni. Husen är charmiga med franska balkonger och eleganta dörrar. Imponeras av stadens alla tempel och hyr en cykel för att se mer av omgivningarna. Om du inte känner för att motionera finns det taxi och privata minibussar tillgängliga. Låt er föras ut på landsbyggden till alla vattenfall som finns runt staden eller ta en båtfärd till Tham Pak Ou grottorna och se mängder av Buddha statyer. När ni återvänder till stadens kärna får ni inte glömma alla godsaker som finns på den lokala matmarknaden och att senare avsluta kvällen med att promenera bland olika fynd på den stora gågatans marknad. Här finns något för alla.

Nong Khiaw
Gör gärna ett avbrott i er resa med att besöka den lilla byn Nong Khiaw/Nong Kiau, nordost om Luang Prabang. Byn är delad i två delar av Nam Ou floden och är belägen mellan höga berg. Att stå på den höga bron som förbinder byn är en upplevelse för ögat. Här kan ni bege er ut på trevliga cykeläventyr och otrolig bergsklättring eller bara finna dig till ro med en enkel livstil i hängmattan och en bra bok. Ni kan dessutom bege er norrut på floden för att besöka den lilla byn San Van som inte har någon el och endast är tillgänglig med båt. En primitiv upplevelse för den enkla själen. Det är enklast att ta sig till Nong Khiaw med båt från Luang Prabang men det går också lokalbussar.

Nam Ha
Detta enorma naturresurvat är beläget norr om Louang Prabang, i närheten av staden Luang Namtha och erbjuder djungelvandringar av alla sorter. Här kan ni se ormar, apor och elefanter och övernatta på traditionellt vis i någon av byarna som finns runt omkring. Delta i den gamla livstilen för en natt och bege er sedan av igen, mätta och belåtna. Om det är regnperiod vid ert besök föreslår jag att ni väljer en vandringsled som går i nedkanten av bergen då många av djugelns djur beger sig till de vattenkällor som finns där. Chansen att se en elefantflock blir betydligt större.

Tips utöver det vanliga

Om ni är i Laos får ni verkligen inte missa att ta landsvägen från Vangviang till Louang Prabang. Denna lilla väg ringlar upp längs mäktiga berg och små byar med mäktiga stup runt hörnet. Försök att åka denna väg när solnedgången nalkas och ni får uppleva något som verkligen inte hör till vardagen. Småbarn springer längs vägkanten, kvinnorna tvättar familjens kläder och tillagar kvällens middag samtidigt som solnedgången ger en surrealistisk känsla av att man befinner sig i en saga. En alldeles egen saga med ett väldigt vackert slut.


Fantastiska rundresor

Populära resor från Göteborg till Laos