Laos – Asiens hemlighet

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: robb, medlem sedan 2007
Foto: berglund66, medlem sedan 2006
Foto: evvo, medlem sedan 2006
Laos är fortfarande genuint och äkta. Hit kommer de som söker den forna tidens historia, långsamma promenader längs lugna gator och tid till eftertanke. En resa i Laos känneteckans av vackra tempel, vacker natur och vackra och vänliga människor.

Laos har ingen havskust men genom landet flyter ett flertal floder, däribland Mekong – en fascinerande pulsåder som ger floddalar liv och fungerar som transportled. Efter 20 år av isolering är gränserna mot omvärlden öppna, och Laos är idag ett tryggt land att resa i. Landet har kallats Asiens hemlighet, med det är svårt att tro att det kommer vara länge till då Laos lockar allt fler människor.

Högsäsong

Högsäsong är mellan november och februari, då är det torrt och inte allt för varmt.

Tips till sevärdheter

Khone Phapheng: Det största vattenfallet i Sydöstra Asien, och som är väl värt ett besök. Det ligger i södra änden av Si Phan Don, som är ett nätverk av små öar och där floden Mekong mynnar ut. Här kan du också se de sällsynta Irrawaddy delfinerna.

Pak Ou Caves: Grottorna är fyllda med Buddha avbildningar i alla storlekar och de är kända för sin spektakulära utformning. Den mest kända är den klassiska Luang Prabang stående Buddha.

Pha that Luang: Är en buddhistisk byggnad som konstruerades på 1600-talet. Dess arkitektur symboliserar mycket av den laotiska kulturen och är det mest värdefulla monumentet i Laos.

Shopping

Väljer du att åka till huvudstaden Vientiane hittar du morgonmarknaden Talat Sao. Marknaden tar upp ett helt statsblock och under det tempelliknande taket kan du hitta allt ifrån bomull och silke till silver, guld och antikviteter. Strosa omkring tillsammans med lokalbefolkning och andra turister. Även om det mest är fasta priser kan du fortfarande pruta.

Mat

I Laos äter du billigt. En stor tallrik av risnudlar kostar cirka fyra kronor och du betalar cirka sex kronor för en stor öl av lokalt märke. Huvudingrediensen är ris och de flesta rätter tillagas med färska råvaror såsom fisk, kyckling, anka, fläskkött, oxkött eller vattenbuffel. Allt serveras med grönsaker och ris, och många rätter kryddas med citron, lime eller koriander. Varför inte prova matträtten Laap, en röra med köttfärs, fågel eller fisk som blandas med vitlök, lök, mintblad och chili.

Bra bad

Laos gränsar till Burma, Thailand, Vietnam, Kambodja och Kina, vilket innebär att landet inte har några havskuster. Vill du bada, boka boende med pool eller åk på utflykt till badlaguner och vattendrag.

Vett och etikett

För att din vistelse ska bli bästa möjliga och för att undvika upprörda miner bör du läsa in dig på vett och etikett. I Laos ska du helst man klä sig så att hela kroppen är täckt, detta gäller särskilt kvinnor. Du får inte röra andra människor vid eller på huvudet. I övrigt bör du komma ihåg att ta av sig skorna innan du stiger in i andras hem.

Priser

Boende: 100-300 kronor.
Mat: 6-20 kronor.
Transport: En sex timmars bussresa kostar cirka 40 kronorTips!

Kolla in Suans välgjorda film från Laos.


Läs också:
{{rg_link arrow=“1” article_id=“247” link=“Medlemmarnas bästa Laostips” description=“”}}Snabbfakta: Laos

Huvudstad: Vientiane
Statsskick: Republik
Officiellt språk: Lao
Yta: 236 800km
Folkmängd: 6 638 481
Religion: Buddhism
Valuta: Kip (LAK)
Tidszon: UTC +7Hitta mer info:
Laos

Sök bland paketresor:
Laos
Laos + Mekong
Laos + Indokina

Populära resor från Göteborg till Laos