Kryssningsguide för nybörjare

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: bara_patti, medlem sedan 2006
Är du nyfiken på en kryssningsresa men är osäker på hur det går till? Undrar du vad "Country Club casual" betyder och undrar du hur du tar dig till utresehamnen? Här får du de bästa kryssningstipsen för nybörjare:

1. Rabatter

Ta reda på om det finns grupprabatter. Reser ni som grupp har ni ett bra förhandlingsläge. Ofta ges en gratis kryssning per var tionde eller var femtonde passagerare och vissa arrangörer kan även vara villiga att erbjuda extra förmåner som cocktailparties eller utökad kredit ombord.

2. Middagsrutiner

De flesta fartyg har fasta middagsrutiner. Det kan vara indelat i olika sittningar och meddelas ombord när och med vem du ska äta middag. Du kan komma med önskemål innan avresa till din researrangör som ser till så att alla i reseföljet får äta tillsammans. Skulle ni ändå inte bli nöjda kan ni fråga hovmästarn ombord om hjälp.

3. Restauranger ombord

Ta reda på om fartyget har flera restauranger och vilka bokningsrutiner som gäller. Boka gärna bord så tidigt som möjligt och fråga på villka restauranger det tilkommer extra avgifter.

4. Dress code

Ta reda på om det är någon speciell “dress code” som gäller på ditt fartyg. En del fartyg har en avslappnad klädkod på dagen men ser helst att du klär upp dig lite på kvällen. På andra fartyg är det riktigt formell klädsel på kvällarna som gäller. Vanligt förekommande klädkoder på kryssningsresor har engelska namn, till exempel “causual” eller “leisure” (avslappnad stil, gärna shorts och t-shirt), “Country Club casual” (avslappnad stil, dock inte urtvättade t-shirts eller flipflops), “formal” (t.ex. kavaj, skjorta, ibland slips), “gala” (t.ex. kavaj, skjorta, slips, klänning).

5. Pass och visum

Din researrangör hjälper dig att söka visum till destinationer under resans gång. Har du annat medborgarskap än svenskt hänvisas du ibland till din ambassad. Glöm inte att ta med passet på resan.

6. Utflykter

Ta reda på om det arrangeras organiserade utflykter när ni lägger till hamn. Ofta finns det olika alternativer att välja på. Utflykterna kan i vissa fall förbokas, i andra fall bokar du ombord. Kom ihåg att boka utflykterna i tid då platserna kan vara begränsade. Många vill utforska resmålet på egen hand då lokala utflykter oftast är billigare. Kom ihåg att ni själva bär ansvaret för att ta er tillbaka till fartyget i tid.

7. Hotellerbjudanden

Kolla om arrangören har speciella erbjudanen för hotellövernattningar före och efter kryssningsresan och om du måste förboka transfer till och från fartyget. Dubbelkolla gärna priset direkt med hotellet för att försäkra dig om att du faktiskt får ett förmånligt pris.

8. Paket med flygtransfer

De flesta researrangörer erbjuder paket som inkluderar flygtransfer till och från ut- och hemresehamnen. Ett sådant paket kan vara bekvämt, men dubbelkolla gärna priset för flygbiljetten. Kom i håg att du kan boka flygresan på egen hand.

9. Deposition ombord

Ta reda på fartygets rutiner kring deposition. Resor över sju dagar brukar innebära en kontant deposition eller kopia på kreditkort med täckning. Ombord får du ett så kallat “cruise-card” som fungerar som kreditkort ombord på fartyget. Då slipper både du och besättningen hantera kontakter under resan. Har du inte ett kreditkort kan den kontanta depositionen bli saftig beroende på resans längd.

10. Bränsleavgifter

På grund av stigande bränslepriser tar många kryssningsbolag ut en bränsleavgift, vanligtvis per person per dag. Kolla detaljerna kring bränsleavgiften med din researrangör och kom ihång att denna avgiften ofta är rörlig – det vill säga att den kan öka om kryssningsbolagets bränsleutgifter ökar.
Hitta reseförslag och erbjudanden:

Kryssning
Kryssning i Medelhavet
Kryssning i Karibien