Kryssning vs charter i Karibien

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alternativen är många om du vill se Karibien, men de vanligaste sätten att resa på är antingen med kryssning eller charter. Vad passar din resepersonlighet bäst? Läs den här guiden för att bestämma dig – så får du reda på vad som passar dig allra bäst.
Publicerad 5 oktober 2016

Karibien består av över 7000 öar, och de mest populära är Dominikanska republiken, Puerto Rico, Kuba, Jamaica och Bahamas. Några vill uppleva flera resmål på samma gång när de är i Karibien för första gången, medan andra gillar bäst att utforska och lära känna ett resmål. Vi har gjort en översikt över fördelarna med att resa med kryssning vs charter när du ska till Karibien.

Kryssning

Det som förr var en väldigt dyr och lyxig resa har idag blivit mer tillgängligt för alla. Att åka på kryssning är nästan som att vara i en liten stad, och det är alltid mycket människor och något som händer. Ofta flyger du till Miami där kryssningen startar, och den vanligaste perioden för kryssning i Karibien är i början av december, och på våren i mars och april. Det viktigaste är att ta reda på vad du vill få ut av resan. Ska den vara barnvänlig? Prisvärd? Romantisk och lyxig? Vilka resmål vill du se? Det finns kryssningar anpassade till det de flesta vill ha.

Fördelar
Det fina med en kryssning är alla faciliteterna som är samlade på ett och samma ställe. Du har oftast tillgång till både stora pooler, spa och träningscenter, underhållning för de små, Broadway-shower, nattklubbar och barer, bio och kasinon, många restauranger att välja mellan – samt ibland även golfbanor. Och om vädret inte skulle vara det bästa, så seglar de stora kryssningsfartygen någorlunda stabilt ändå. Här slappnar du av och njuter av livet på däck, samtidigt som du kan gå av vid varje hamnstopp och utforska dagens resmål. Med en kryssning får du bockat av många resmål på en och samma gång.

Nackdelar
Å andra sidan får du mindre tid på varje ställe än om du hade rest på en charterresat, då man ofta bara ligger i hamn en dag för att sedan åka vidare. Detta är ett bra alternativ för vissa, medan andra hellre önskar att spendera mer tid åt att lära känna varje ö. Det blir även väldigt mycket turistkänsla, då allt från 1000-6000 människor ska ut samtidigt ur det stora kryssningsfartyget, och köerna vid utgången kan bli långa. Det kan även bli långa köer i restaurangerna, vid bufféerna och barerna.

Charter

Med charter är det enklare att slappna av på en strand från tidig morgon tills att solen går ner utan att ha ett schema att anpassa sig efter. På kryssning är det en solstol vid poolen som gäller och du måste passa klockan för att hinna med det du vill uppleva där båten har lagt till för dagen. Här är några fördelar och nackdelar med en charter-resa.

Fördelar
Du får utforska området mer, lära känna lokalborna och kan åka på flera spännande utflykter som du inte hade haft tid med om du åkt med ett kryssningsfartyg. Du kan också uppleva staden och området runt omkring utan att trängas med flera tusen andra kryssnings-turister. Njuta av naturupplevelser, dagsturer med segelbåt, regnskogar eller dolda vattenfall. Även om en charterresa kan bli lite mer enformig, så kan det också betyda en mer personlig resa och du lägger upp ditt eget program dag för dag istället för att följa ett som redan är färdigt. Du kan också välja ett lite mer privat boende, som en bungalow eller ett hotellrum med egen pool, medan du på kryssning måste bo nära de andra turisterna.

Nackdelar
Du är i samma stad hela tiden, och vissa gillar bättre det breda underhållnings- och resmålsutbudet som ett kryssningsfartyg har. Du kan lättare bli uttråkad om du är på ett och samma ställe över en längre tid, och du får se färre resmål i Karibien. När du bor på hotell kan det också vara ett mindre restaurang- och underhållningsutbud jämfört med det stora urvalet som finns på ett kryssningsfartyg. Du får helt enkelt inte se lika mycket olika resmål och kulturer.

Andra sätt att resa på i Karibien:


Yacht eller segelbåt – för den som gillar frihet
Det finns många företag som hyr ut segelbåtar i Karibien, både med och utan kapten, samt yacht-charter med full besättning. Om du vill uppleva olika resmål, men samtidig önskar en närmare känsla av havet och färre människor runt dig, kan en yatch-cruise eller segelbåt vara perfekt för dig. Med färre människor får du en närmare relation med de andra ombord, och du får både bättre och mer personlig service av besättningen. Du lägger till vid de vackra stränderna som är mer orörda och genuina än de som ligger vid de stora kryssningshamnarna, och du kan enkelt ta ett dopp i havet direkt från båten. De har ofta skräddarsydda, färska menyer som resenärerna själva kan vara med och påverka, och det finns allt från lyxrum till mindre hytter. Känn den friska havsvinden mot ansiktet och låt vågorna vagga dig till sömns efter en lång dag på havet.

Färjor och flyg – för den äventyrslystne
Om du inte vill binda dig till något, men väcka äventyraren i dig och ta allt som det kommer, kan du resa som det passar dig med lokalbåtar och flyg mellan de olika öarna. Det är generellt inte så många som backpackar i Karibien, men det finns bra bostäder och hostel för genomresande till rimliga priser. Så här får du en bra resa full av äventyr och mer spontanitet. Tillbringa några dagar på ett ställe för att sedan resa vidare till nästa. Det går färjor mellan de flesta öarna i östra Karibien, medan avstånden i västra Karibien är större, så här är flyg en enklare lösning.


Charter till Karibien



Lyxiga kryssningserbjudanden