Kroatiens öparadis

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Ving
Foto: Apollo
Foto: Scandjet
Foto: Thinkstock
Kroatien har på senare år seglat upp som en stor semesterfavorit bland oss svenskar, och det är lätt att förstå varför. Här finns allt man behöver och lite till, dessutom har landet en vacker skärgård där det finns en ö för varje smak.

Kroatien är ett land som erbjuder vackra städer, fantastiskt turkost badvatten, god mat och relativt låga priser. Vill man se något annat än fastlandet finns det många olika öar att besöka. De flesta nås enklast från Split, medan andra går att ta bilen till då de har en bro som gör transporten enklare. Här har vi valt ut fem öar som vi tycker extra mycket om.

Krk – vacker ö med landförbindelse

Krk är den näst största ön i Adriatiska havet och här finns något för alla resenärer. Ön har landförbindelse genom en 1 430 meter lång bro, vilket gör att det är väldigt smidigt att ta sig hit från Krajevica på fastlandet. Baska, på öns sydvästra del, är ett mekka för den som önskar sol- och badsemester. Här finns en 1800 meter lång strand och vattnet är otroligt klart och rent. Stranden ligger centralt, utmed en lång strandpromenad, där det finns gott om matmarknader, butiker och mysiga restauranger. Den som gillar historia och mysiga kullerstensgränder ska bege sig till Krk stad där den gamla delen av staden är omringad av murar. I centrum finns flera barer, kaféer och gemytliga restauranger. Även här finns fina stränder av småsten för badfantasten.
Res hit med: Ta flyget till Rijeka Airport och sedan buss till Krk.

Hvar – solskenets ö

Hvar är en av landets största öar och även en av Adriatiska havets mest solsäkra. Hvar stad är en charmig ort med medeltida byggnader, ett pulserande restaurang- och nöjesliv samt flera små klapperstensstränder och badterrasser med mycket klart och fint vatten. Här bor den som vill ha ett stort utbud av nattklubbar, barer, restauranger, små klädaffärer och konstgallerier. För den som föredrar en lugnare semester passar orter som mysiga Stari Grad eller vykortsvackra medeltidsstaden Jelsa bättre. För ultimat avkoppling, härliga bad och bedårande natur är Pakleniöarna ett perfekt alternativ. Hit kan du åka över dagen eller stanna några nätter. Passa på att köpa med en påse eller flaska lavendel hem. Detta är något Hvar är känt för och det säljs överallt på ön. Båtresan från Split tar cirka två timmar.
Res hit med: Ving, Kroatienspecialisten eller Apollo.

Brač – en världskänd ö

Brač är landets tredje största ö, och även en av de vackraste i Dalmatiens skärgård. Den skiljer sig från de andra genom sin karga, steniga natur. Härifrån fraktas värdefull sten till hela världen för att användas till byggnader. Kungliga slottet i Stockholm och Vita huset i Washington DC är till delar byggda av sten från Brac. Ön är även känd för sin goda olivolja, sitt delikata lammkött, utmärkta viner och spännande kryddor. Supetar är öns huvudort och här finns allt från sol och bad till ett färgstarkt stadsliv. Andra populära orter är den idylliska fiskebyn Postira, Bol med sin kända strand Zlatni Rat samt Milna med sin fantastiskt mysiga hamn. Hit tar man sig enkelt med en timmes båtresa från Split.
Res hit med: Apollo, Kroatienspecialisten eller Airtours

Losinj – den gröna ön

Losinj är en fantastiskt grön och vacker ö som passar perfekt för resenären som vill blanda strandlivet med natur- och friluftsaktiviteter. Öns huvudort heter Mali Losinj och här finns flera små restauranger, butiker och kaféer. Stadens lillebror heter Veli Losinj och är en mysig liten stad med härligt utsikt över havet och skärgården. Det finns flera stränder på ön, där Veli Žal i Sunny Bay-bukten är den mest populära, främst på grund av sitt klara vatten och för att det här finns badvakter. Man tar sig till Losinj via ön Krk med buss och båttransfer.
Res hit med: Scandjet

Rab – ön med storslagen natur

När man anländer till Rab slås man av alla fina cypress- och fikonträd som gör ön så otroligt grön och vacker. På den här ön finns gott om stränder med sand, småsten och klippor och det är lätt att hitta sin egen undangömda vik för total avkoppling. Om man tröttnar på lugnet finns en mängd vandringsleder och cykelstigar att upptäcka. Rabs största ort heter Rab stad och här finns gott om medeltida byggnader, kyrktorn och ståtliga hus att beundra. På stadens torg finns gott om fina uteserveringar, kaféer och mysiga restauranger. Man tar sig lättast runt ön på cykel, till fots eller med båttaxi. Bilfärjan går från Jablanac på fastlandet och tar endast 15 minuter. Det går också bra att ta sig hit med båt.
Res hit med: Scandjet

Resa på egen hand

Kroatien är ett land som är lätt att resa i på egen hand. Oavsett om du bilar ner eller om du flyger till bland annat Split ligger dessa och många andra öar endast någon timmes båtfärd bort. Boende brukar inte vara några problem att hitta under lågsäsong, men har du tänkt att resa i juni till augusti är det nästan ett måste att boka innan.

Här hittar du resorna

- Alla charterresor till Kroatien
- All-inclusive Kroatien
- Resmålssida Kroatien


Charter till Kroatien

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september