Korsika vs. Sardinien

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: Thinkstock
Foto: brigitta, medlem sedan 2006
Resan mellan Korsika och Sardinien tar bara en timma. Den ena ön har en kustremsa som uppkallats efter det smaragdgröna vattnet och den andra har spektakulära klippformationer i rosa. Vi ger dig en mini-guide till de två öarna.

Alldeles brevid varandra i Medelhavet ligger Korsika och Sardinien. Två öar som har mycket gemensamt, men samtidigt är ganska olika. Kombinera dem eller välj din favorit inför sommaren.

Korsika – bergigt, grönt och äventyrligt

Den gröna frodiga ön är Medelhavets fjärde största och tillhör Frankrike. Korsika är belägen strax norr om Sardinen och lämpar sig perfekt för naturupplevelser och äventyr. Här kan du roa dig med alltifrån vandring och klättring till ridutflukter eller windsurfing. Den östra sidan av ön har många sandsstränder och på Calanche-kusten hittar du de världsarvsmärkta klippformationerna i rosa. Korsikas huvudstad Ajaccio är också Napoleon Bonapartes födelseort.
Kul att veta: En av de lokala specialiteterna är kastanjeölet Pietra.

Sardinien – havet, stränderna och jetsetliv

Sardinien är Medelhavets näst största ö, efter Sicilien och tillhör Italien. Här sägs du kunna hitta Medelhavets bästa bad och kristallklart vatten slåss om uppmärksamheten med kritvita stränder och grottor. Den största orten för charter är Alghero på västkusten, som också är öns huvudort. Den så kallade Smaragdkusten i nordost är Sardiniens svar på den Franska Rivieran och den lilla staden Porto Cervo är lyxlivets medelpunkt. I hamnarna trängs lyxiga yachter och påkostade segelbåtar. Den lilla byn San Pantaleo, uppe i bergen är en skön kontrast med sina många konstnärer.
Kul att veta: La Pelosa-stranden utanför Stintino vid öns nordvästra spets är en av inspelningsplatserna för Bond-filmen Älskade Spion.

Korsika eller Sardinien?

Förra sommaren upptäckte Reseguidens medlem Ninacz både Korsika och Sardinien. Här berättar hon om hur Sardinien blev hennes favorit av de två Medelhavsöarna:

– Jag upplevde Sardinien som genuint italiensk och väldigt avslappnad. Visst är det många utländska turister som har hittat dit, men om man hyr en bil och tar sig utanför Alghero hittar man många smultronställen. Jag rekommenderar en middag på en agroturismo (kom utsvulten!) och en utflykt till Bosa (missa inte den pittoreska kyrkogården och promenaden upp till borgen).

När det gäller Korsika så tyckte jag att den var lite ”finare i kanten”, på gränsen till snobbig. Fast visst är det otroligt fint där också!

Ta dig hit

Charter till öarna
Langley har charter till Korsika och Fritidsresor till Sardinien. Respektive bolag har även rundresor med bil där båda öarna ingår i rutten.

Jämför även flyg till fastlandet
Du kan flyga till exempelvis Alghero, Bastia, Ajaccio eller Calvi, men det är också en god idé att kolla in billiga flyg till vältrafikerade flygplatser som Genova eller Nice.

Goda färjeförbindelser
Du kan nå antingen Korsika eller Sardinien från bland annat Nice och Toulon i Frankrike eller Genova, Livorno och Civitavecchia i Italien. Att ta sig mellan öarna tar en knapp timma och färjan går mellan Santa Teresa Gallura och Bonifacio.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Korsika och Sardinien:
- Flyg till Korsika
- Flyg till Sardinien
- Hotell på Korsika
- Hotell på Sardinien


Flyg till Korsika och SardinienHotell på Korsika och Sardinien