Köpenhamn – här har du godbitarna!

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: maria, medlem sedan 2007
Foto: jimhan, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Köpenhamn är lika mycket en känsla som det är en stad, och ett besök i den danska huvudstaden är precis lagom kontinentalt för en impulsiv weekend – när som helst.

Strosa runt i de olika stadsdelarna och njut folkvimlet och den kontinentala atmosfären. Köpenhamns invånare är från alla världens hörn och har tagit med sig en friskt fläkt av interkulturella influenser.

Budgetboende

Det finns många sätt att uppleva Köpenhamn utan att det behöver kosta en förmögenhet. Hostel är ett utmärkt alternativ för budgetresenären, och i Köpenhamn är det bara att välja och vraka.

Danhostel.dk är en kedja som finns på flera platser runt om i staden. Två hostel med trevligt läge är City på H.C Andersens gade, och Downtown nära Ströget.

En dag på stan

Våga lämna Ströget och prova sidogatorna runt omkring. Närmsta parallellgatan heter Strädet, och här finns många mysiga caféer och spännande butiker. Varje fredag och lördag fram till 17.00 mellan april och september hittar du Köpenhamns bästa antikmarknad på Gammel Strand med Konstföreningen som närmsta granne.

Lånecyklar finns utstationerade runt om i centrum och för 20 danska kronor kan du utforska staden på två hjul. När du lämnar cykeln får du myntet tillbaka.

På Grå Brödre Torv hittar du dansk storstadsidyll. Slå dig ner på en av de mysiga uteserveringarna och njut i skuggan under de stora träden.

Det är inte utan anledning att Nyhavn står högt på alla turisters “to-do-lista”. Om du inte vill kasta dig ut i den massiva folkmängden längs husväggarna kan du stanna vid Nytorv, köpa en “pölse” i korvkiosken och sätta dig på bryggkanten och dingla med benen.

Oaser i centrum

Det finns gott om både gröna och blåa oaser i Köpenhamn. Islands Brygge med Havnebadet ligger mitt i staden. Vill du inte hoppa i kanalen kan du sola dig på den långa träbryggan.

Kongens Have vid Rosenborg Slott är ett trevligt alternativ till kullersten och asfalt. Här samlas köpenhamnsborna på picknickfiltar, runt engångsgrillar och matkorgar.

Restauranger

På The Laundromat Café både fikar och käkar du gott, så varför inte passa på att tvätta medan du väntar på maten? Kombinationen av kafé, restaurang och tvättomat funkar faktiskt riktigt bra.

Pussy Galore’s Flying Circus på Skt. Hans Torv är en gammal klassiker i Köpenhamn, och uteserveringen är precis lagom ambitiös för en söndagsbrunch. Här serveras dessutom stadens bästa kaffe mocca.

Klubba på kvällen

Karrierebar på Fläsketorvet är Köpenhamns nya inneställe som sammanför samtidskonst, musik, restaurang och bar i ett koncept. Här dansas det energiskt till tunga beats natten lång, och inredningen är ett resultat av ett trettiotal konstnärers kreativitet. Stället ligger mitt inne på industriområdet Ködbyn, där stora delar av Köpenhamns köttdistribution försiggår. Att taxin måste tråckla sig mellan containers, lastbilar och mörka lagerbyggnader för att komma fram, är en del av charmen.

På Lilla och Stora Vega är stämningen alltid på topp. Både kända såväl som okända band står på scenen, som är en av Europas ledande konsertscener. Nattklubbens labyrint av lokaler på olika våningar erbjuder något för alla, och vägg i vägg ligger lilla Ideal Bar om du föredrar en intimare atmosfär.Hitta mer info här:

http://www.danhostel.dk
http://www.thelaundromatcafe.com
http://www.pussy-galore.dk
http://www.karrierebar.com
http://www.vega.dk