Annalee åkte till Japan för att uppleva kombinationen av tusen år gamla tempel, geishor, harajukumode och världens folkrikaste storstadsområde." /> Kontrasternas Japan - Reseguiden

Kontrasternas Japan

Annalee
Medlem sedan 2006, besökt 34 länder

Foto: jonasborg, medlem sedan 2006
Foto: suziq, medlem sedan 2006
Foto: annalee, medlem sedan 2006
Foto: annalee, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Annalee åkte till Japan för att uppleva kombinationen av tusen år gamla tempel, geishor, harajukumode och världens folkrikaste storstadsområde.

Jag är på väg till staden Kyoto i regionen Kansai som av många kallas Japans kulturella centrum. I över 1000 år, mellan 794 och 1868, var Kyoto till större delen det japanska imperiets huvudstad. En period som har bidragit till stadens imponerande utbud av över 1600 tempel och 17 världsarv. Kyoto är ungefär lika stort som Stockholm i invånarantal, men i Japanska mått en småstad. I Tokyo bor det jämförelsevis cirka 12 miljoner. Och då är inte alla förorterna inräknade.

Sento – traditionella badhus

Ett besök på något av de traditionella baden är en betydande del i många japaners liv. Onsen kallas de spaliknande anläggningar som ligger i anslutning till en het källa. Sento är motsvarande ett offentligt badhus med varma bassänger och lite enklare standard.

På Hakusan-yu, ett anonymt beläget sento på en av Kyotos många smala bakgator betalar jag 350 yen, motsvarande 15 kronor, till tjejen i kassan och blir hänvisad till damavdelningen. Lokalen har flera bassänger, den ena varmare än den andra. Då mineralrikt vatten har en lätt svaveldoft som gärna sätter sig i huden i form av en inte alltför behaglig arom av ruttet ägg finns även en bassäng med lila lavendeldoftande vatten som smart lösning på problemet.

Gyllene templer och geishor

Att hyra cykel är ett bra sätt att ta sig runt mellan Kyotos sevärdheter. Men det regnar så jag köper istället ett dagskort för 30 kronor på de gröna stadsbussarna. När jag når Kinkaku-ji, det Gyllene Templet, har regnmolnen hunnit skingras och templet gnistrar ikapp med besökarnas fotoblixtar där det ståtligt tronar vid sjökanten.

Det har börjat skymma när jag beger mig till stadsdelen Gion, full av välbevarade gamla tehus i trä och stämningsfulla rislampor. Det är i just detta område som det sägs vara störst chans att tidiga kvällar skymta geishor på väg till sina arbetspass på områdets exklusiva restauranger och tehus.

Dagen efter lämnar jag lugnet i Kyoto för det pulserande och ja, ibland smått galna, men fascinerande Tokyo.

Världens mest trafikerade korsning

Jag kliver ut från tunnelbanestationen i stadsdelen Shibuya och blickar ut över en av världens mest trafikerade korsningar. Tre tjejer med en sminkning och klädstil som skulle kunna beskrivas som en blandning av Snövit och Marlyn Manson går förbi. Kanske är de på väg till det närliggande området Harajuku där extremt stylade ungdomar varje helg samlas för att glatt visa upp sina kreationer för storögda turister.

Där gammalt möter nytt

Kyotos tempel känns långt borta där jag står mitt i det myllrande folkhavet. Men det är ändå här i korsningen, i mötet med det trendiga, intensiva och futuristiska Tokyo som skillnaden mellan det gamla och det nya Japan känns så påtaglig. Och jag inser att det faktiskt är just kontrasterna som gör Japan till ett sådant spännande och fascinerande land att resa i.Annelis tips!

Stadsdelar att besöka i Tokyo:
Harajuku – Tonårsmecka med cool och udda shopping runt gatan Takeshita-dori.
Shibuya – Gigantisk korsning. Shopping i massor.
Roppongi Hills – Design och shoppingenter med konstmuseum och bästa panoramautsikten över staden.
Asakusa – Historiskt område med templet Senso-ji.
Oedo – Landets största utomhusmarknader första och tredje söndagen i varje månad.

Tempel i Kyoto:
Kinkaku-ji (Gyllene Templet) – Adress: Kita-ku Kinkaku-ji-cho, öppet 09.00 - 17.00
Kiyomisu-dera – Adress: Higashiyama-ku Kiyomizu, öppet 06.00 - 18.00
Fushimi-Inari – Adress: JR Nara linjen från Kyoto till Inari. En mäktig, fyra kilometer lång, passage upp längs berget. Templet ligger på gångavstånd från stationen, öppet 08.30 - 16.30


Sponsrade erbjudanden:Kolla in Japans resmålssidaHitta flyg till Japan

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=3ee1e7f3d70161273a0d3d72181ec75f&site=reseguiden&javascript=1“”]